Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man angrep två soldater med machete – sköts ihjäl

Foto: Google maps
En man attackerade två soldater med machete i Bryssel.
Foto: SYLVAIN PLAZY / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen spärrade av området.
Foto: SYLVAIN PLAZY / AP TT NYHETSBYRÅN

En man sköts i Bryssel efter att ha attackerat två soldater med machete, enligt lokala medier skriver Sky News

Enligt Reuters har gärningsmannen avlidit av sina skador.

"Vi tror att det var en terroristattack", säger åklagaren om Brysseldådet till AFP. 

Enligt RTBF ska förövaren vara en 30-årig somalisk man som skrek ”Allahu akbar” när han attackerade med macheten. Ett vittne säger att han hörde skottlossning.

Soldaterna ska ha fått lindriga skador enligt Mirror, den ene i ansiktet och den andre i en hand. Soldaterna ska ha varit i patrulleringstjänst när attacken skedde, enligt The Independent.

https://twitter.com/RT_com/status/901188516662652928

LÄS OCKSÅ: Svärdman har attackerat polis utanför Buckingham Palace


”Våra tankar är med våra soldater. Våra säkerhetsstyrkor har högsta beredskap. Vi följer situationen noga”, skrev Belgiens premiärminister Charles Michel på Twitter.

https://twitter.com/CharlesMichel/status/901164443152912386

Attacken skedde på Emile Jacqmain Avenyn i centrum av den belgiska huvudstaden. Bilder från platsen visar hur området har spärrats av. Räddningspersonal arbetar innanför avspärrningarna.

”En man med machete attackerade patrullerande soldater i Bryssels centrum, men har nu skjutits ihjäl”, skriver ett vittne på sociala medier enligt New York Daily News.

Uppgiften bekräftas sedan av myndigheterna. Belgiens kriscenter för anti-terrorism gick ut och sade att soldater ”neutraliserat mannen och situationen är under kontroll”.

https://twitter.com/SkyNews/status/901183343231778816https://twitter.com/tdasilvarosa/status/901153305254137856?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.mirror.co.uk%2Fnews%2Fworld-news%2Fmachete-wielding-man-shot-dead-11055632

35 personer dog i attacken förra året

Enligt belgisk åklagare uppges mannen inte ha några tidigare terrorkopplingar, men brottet utreds som en terrorhandling.

Det är det senaste i en lång rad våldsdåd i Bryssel på senare tid. 35 människor dog, inklusive tre gärningsmän, och över 300 skadades i en attack mot stans flygplats i Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek i mars förra året. IS tog senare på sig dådet.

En misstänkt terrorist sköts ihjäl på Bryssels centralstation i juni efter en mindre explosion, som myndigheterna tror var ett planerat terrordåd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.