Polishuset i Södertälje. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Scanpix
Polishuset i Södertälje. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Scanpix

Man hängde sig i direktsändning

Publicerad
Uppdaterad
Vänner och anhöriga samlades under måndagskvällen för att sörja den man som valde att avsluta sitt liv i direktsändning på internet.
Tidigare under måndagen skrev den unga mannen på forumet Flashback att han ville ta sitt liv och sände därefter bilder av händelseförloppet varannan sekund.
Klockan 11.51 på måndagen startade mannen en tråd på forumet Flashback. Där skrev han att han skulle livesända sitt självmord via en webbkamera.
Klockan 14.05 var polisen på plats i hans lägenhet, men då var det försent.
- Polisen genomförde hjärt- och lungräddning tills ambulans kom till platsen, men hans liv gick inte att rädda, säger Lotta Thyni, presstalesman för Södertäljepolisen.
Nu ska de utreda händelsen, som de alltid gör med dödsfall.
- Vi kan bara beklaga om det har funnits människor som vetat om att han planerade att ta livet av sig, att de inte har agerat för att rädda hans liv, säger Thyni.
Mannen beskrev i forumet sitt liv som bra, men att han var ensam och känslomässigt sårbar.

Gjorde hjärt- och lungräddning

Polisen fick tips från allmänheten klockan 13.44 om att mannen höll på att hänga sig. På en av bilderna från hans kamera ser man hur en polisman bär ner honom.
Liknande händelser har inträffat i andra länder, men är ännu ett okänt fenomen i Sverige.
- Något sådant känner jag inte igen i Sverige, säger Anders Ahlqvist på rikskriminalen.

Sörjde tillsammans

Vid 16-tiden samlades ett stort antal vänner utanför mannens lägenhet i ett samhälle Foto: Tommy Pedersenutanför Stockholm. På bergkullen intill växte ett en stor samling blommor och ljus. Vänner och anhöriga satt i ring och sörjde tillsammans. Många stod på gårdsplanen och grät och höll om varandra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag