Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärare knivhuggen i halsen utanför Paris

En man har huggits i halsen i Val-d'Oise norr om Paris, rapporterar AFP. Den misstänkte ska ha skjutits ihjäl av polis.
Åklagare meddelar att brottet misstänks ha koppling till terrorverksamhet.Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS X00217

En man har dött efter att han huggits i halsen i Val-d'Oise norr om Paris.

Den misstänkte ska ha skjutits ihjäl av polis. Åklagare meddelar att brottet misstänks ha koppling till terrorverksamhet.

Totalt har nio personer gripits misstänkta för inblandning i dådet, enligt uppgifter till AFP.

Offret hittades i närheten av en skola i kommunen  Conflans-Sainte-Honorine vid 17-tiden på fredagen. Enligt France24 ska mannen ha huggits i halsen. Andra medier, som AFP och Le Monde, gör gällande att mannen hade halshuggits.

Den misstänkte mördaren påträffades i den närliggande kommunen Eragny. Tv-kanalen BFMTV skriver att mannen bar kniv och hotade polisen. Patruller svarade genom att skjuta honom flertalet gånger.

Enligt Le Figaro ska mannen identifierats som en tidigare ostraffad 18-åring med tjetjenskt ursprung. Det ska inte finnas några uppgifter som tyder på att han varit radikaliserad, enligt tidningen.

Emmanuel Macron: ”Terror”

Enligt uppgifter till Le Parisien var offret en historielärare. Läraren ska tidigare ha visat karikatyrer på profeten Muhammed i samband med en lektion om yttrandefrihet och efter det blivit dödshotad.

Åklagare inom Frankrikes antiterrorverksamhet meddelar att man undersöker dådet. Det rubriceras som mord med koppling till terroriströrelse.

Enligt uppgifter till AFP ska polisen ha frihetsberövat nio personer. Bland annat ska det röra sig om släktingar till den 18-gärningsmannen. Två av de gripna ska vara föräldrar till ett barn som går på skolan.

”Vi måste stå enade”

Under fredagskvällen har presidenten Emmanuel Macron besökt skolan där offret arbetade. Macron kallar mordet för islamistisk terror i ett uttalande på Twitter.

– De kommer inte att undgå våra poliser, vår inre säkerhets- och underrättelsetjänst, säger han.

– De kommer inte att sära på oss. Vi måste stå enade.

”En attack mot den franska republiken”

Svenska Marita Haggren arbetar precis som fredagens offer som historie- och geografilärare. Hon kände honom inte men de arbetar i samma akademi.

– Det här dominerar alla nyheter i dag. Det ses inte bara som ett mord utan som ett terrordåd – som en attack mot den franska republiken, säger hon till Expressen.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.