Mannen som har uppehållstillstånd i Sverige misstänks vara en av männen som avrättar de sju bakbundna soldaterna. Foto: New York TimesMannen som har uppehållstillstånd i Sverige misstänks vara en av männen som avrättar de sju bakbundna soldaterna. Foto: New York Times
Mannen som har uppehållstillstånd i Sverige misstänks vara en av männen som avrättar de sju bakbundna soldaterna. Foto: New York Times
Mannen ska ha anslutit sig till Fria syriska armén som bekämpar diktatorn Bashar al-Assad. Foto: EPA/TTMannen ska ha anslutit sig till Fria syriska armén som bekämpar diktatorn Bashar al-Assad. Foto: EPA/TT
Mannen ska ha anslutit sig till Fria syriska armén som bekämpar diktatorn Bashar al-Assad. Foto: EPA/TT

Man häktad i Örebro för folkrättsbrott

Publicerad

En 45-årig syrier med uppehållstillstånd i Sverige har häktats som misstänkt för folkrättsbrott i Syrien för fyra år sedan. 45-åringen misstänks ha deltagit i en avrättning av sju män vars händer bakbundits.

Efter avrättningen slängdes kropparna i ett hål i marken.

45-åringen sökte asyl i Sverige sommaren 2013. Kort efteråt publicerade New York Times en film på avrättningen som väckte internationell uppmärksamhet.

Mannen som i dag häktats av Örebro tingsrätt på begäran av kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson kommer ursprungligen från Syrien. Han ska enligt italienska medier ha kommit till Italien kring 2002. Han arbetade där som elektriker och bodde i Milano. Efter att inbördeskriget i Syrien bröt ut blev 45-åringen en ledande oppositionell som aktivt protesterade mot den syriska regimens övergrepp.

I februari 2012 greps han av italiensk polis efter att en demonstration vid syriska ambassaden förvandlats till ett upplopp. Exilsyrier stormade ambassaden och ska bland annat ha misshandlat två vakter.

45-åringen blev misstänkt för bland annat misshandel men släpptes efter att ha förhörts.

Försvann spårlöst

Han beskrevs av exilsyrier som något av en hjälte. Men när han i mars samma år skulle ha infunnit sig hos italienska myndigheter var 45-åringen spårlöst försvunnen.

Den exilorganisation som han tillhörde gick då ut med ett meddelande som återgavs av italienska medier. Meddelandet löd så här:

"Vår bror XXXX som har beslutat att lämna Milano och ansluta sig till Fria syriska armén."

Efterhand publicerade vänner och bekanta bilder på 45-åringen iförd uniform och beväpnad med bland annat ett raketgevär. I ett inlägg på Facebook skriver en vän till honom att de anslutit sig till FSA, Fria syriska armén.

Någon gång i april 2012 ska han enligt åklagaren ha befunnit sig i närheten av Idlib i norra Syrien tillsammans med en liten grupp syrier under ledning av en känd lokal befälhavare kallad "farbror". Han syns på filmen tillsammans med nio män och står bakom sju fångar som i filmen påstås vara soldater tillhörande Assadregimen.

Ledare höll tal

De tillfångatagna männen har bar överkropp med händerna bundna bakom ryggen. På några av dem syns spår av slag och vad som i Sverige skulle anses vara grov misshandel.

I september 2013 fick New York Times en kopia av filmen och publicerade delarna av den.

Det är en regelrätt avrättning av sju helt försvarslösa män som visas på filmen. De ligger med sina ansikten nedtryckta i marken. Efter att ledaren, "farbror", hållit ett kort tal om hämnd inleder han avrättningen genom att avlossa det första skottet i huvudet på en man som ligger vid hans fötter. Sedan hörs skottsalvor. Efteråt syns på filmen hur de döda männens kroppar slängs ned i ett hål i marken.

Misstänkt för rekrytering

45-åringen har senare utpekas av både den italienska nyhetsbyrån Ansa och tidningen Corriera Della Sera som en av skyttarna. Nyhetsbyrån och tidningen hänvisar i sina artiklar till källor inom italienskt rättsväsende. Han uppges också vara misstänkt för att ha rekryterat jihadister i Italien.

New Yorks Times reportage och filmen väckte internationell uppmärksamhet bland annat eftersom det visade på en ny problematik, att västvärldens stöd till styrkor som slåss mot Assadregimen också kan misstänkas begå folkrättsbrott.

Men när reportaget publicerades hade 45-åringen redan lämnat Syrien. Han tog sig i stället till Sverige och ansökte om asyl juni 2013. Tre månader senare fick han uppehållstillstånd.

Expressen har sökt hans försvarsadvokat, Susanne Ekberg-Carlsson.

 

Läs också:

IS stängda stad inifrån – kvinnornas förbjudna filmer avslöjar livet i huvudstaden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag