Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man gripen för att ha spionerat på flyktingar

En man har gripits och anhållits misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet.Mannen ska ha spionerat på personer i den tibetanska miljön i Sverige.

En man har gripits och anhållits misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Mannen ska ha spionerat på personer i den tibetanska miljön i Sverige, enligt ett pressmeddelande från Säpo.

De uppgifter som har samlats in ska sedan ha lämnats över till en underrättelseofficer, enligt Säkerhetspolisens misstankar.

Säkerhetspolisen har kunnat se hur mannen har samlat in uppgifter om den tibetanska miljön i Sverige. Uppgifterna ska ha sedan ha lämnats till underrättelseofficerare som arbetar för en främmande makt.

Gripandet skedde under söndagen. Nu har mannen anhållits av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Mannen misstänks, enligt Säpo. ha bedrivit flyktingspionage mot personer i Sverige som myndigheten uttrycker det i ett pressmeddelande.

Säpo misstänker att mannen – på uppdrag av ett annat land – olovligen "har inhämtat underrättelser om personer i den tibetanska miljön i Sverige."

Säpo har följt mannens agerande

Sedan en tid tillbaka har Säpo kunnat studera hur mannen har agerat. Dessa uppgifter misstänks han sedan ha lämnat vidare till underrättelseofficerare som arbetar för en främmande makt.

Så här skriver Säpo vidare i pressmeddelandet:

"Säkerhetspolisen bedriver ett aktivt arbete för att förhindra och motverka det flyktingspionage som förekommer i Sverige. Flyktingspionage är en metod att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån. Det är också ett sätt för en regim att försöka få kontroll över vem som har flytt från hemlandet, varför de gjort det och var de nu befinner sig."