Här är rörbomben som hittades vid FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet. Foto: PolisenHär är rörbomben som hittades vid FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet. Foto: Polisen
Här är rörbomben som hittades vid FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet. Foto: Polisen
Rörbomben skulle antändas med tomtebloss, men exploderade aldrig. Foto: PolisenRörbomben skulle antändas med tomtebloss, men exploderade aldrig. Foto: Polisen
Rörbomben skulle antändas med tomtebloss, men exploderade aldrig. Foto: Polisen
Bomben var placerad under monumentet och hittades den 18 december 2015. Foto: PolisenBomben var placerad under monumentet och hittades den 18 december 2015. Foto: Polisen
Bomben var placerad under monumentet och hittades den 18 december 2015. Foto: Polisen
Här är FN-monumentet. Monumentet betecknas ha nationellt intresse och är tillägnat de svenskar som dött i FN:s tjänst. Foto: PolisenHär är FN-monumentet. Monumentet betecknas ha nationellt intresse och är tillägnat de svenskar som dött i FN:s tjänst. Foto: Polisen
Här är FN-monumentet. Monumentet betecknas ha nationellt intresse och är tillägnat de svenskar som dött i FN:s tjänst. Foto: Polisen
En stor insats riktades mot en lägenhet den 18 februari. Foto: Janne Åkesson/SwepixEn stor insats riktades mot en lägenhet den 18 februari. Foto: Janne Åkesson/Swepix
En stor insats riktades mot en lägenhet den 18 februari. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Bombgrupppen skickades till platsen efter larm om "överhängande fara för explosion" Foto: Henrik Montgomery/TtBombgrupppen skickades till platsen efter larm om "överhängande fara för explosion" Foto: Henrik Montgomery/Tt
Bombgrupppen skickades till platsen efter larm om "överhängande fara för explosion"  Foto: Henrik Montgomery/Tt
Under husrannsakan hittade man ytterligare hemmagjorda bomber. Foto: PolisenUnder husrannsakan hittade man ytterligare hemmagjorda bomber. Foto: Polisen
Under husrannsakan hittade man ytterligare hemmagjorda bomber. Foto: Polisen
Undersidan av rörbomben. Foto: PolisenUndersidan av rörbomben. Foto: Polisen
Undersidan av rörbomben. Foto: Polisen
Den misstänkte mannen säger att det är en hobby att modifiera och göra raketmotorer. Foto: PolisenDen misstänkte mannen säger att det är en hobby att modifiera och göra raketmotorer. Foto: Polisen
Den misstänkte mannen säger att det är en hobby att modifiera och göra raketmotorer. Foto: Polisen

Man försökte spränga rörbomb i Stockholm

Publicerad

Polisen misstänker att en man i 35-årsåldern försökte spränga FN-monumentet i Stockholm med en hemmagjord rörbomb.

På lördagen häktades mannen misstänkt för både försök och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Den misstänkte har ett stort intresse för pyroteknik och i förhör beskriver han nyår "som julafton".

Det var i onsdags som polisen väckte uppmärksamhet i ett bostadsområde på Östermalm när patruller tillsammans med den nationella bombgruppen gick in i en lägenhet.

Då berättade man att det handlade om en husrannsakan, men var i övrigt fåordiga om vad ärendet gällde.

– Det ligger i ärendets natur att vi har gjort så här, men det finns ingen information om att det ska finnas någonting. Jag säger inget mer om ärendet, sa Sven Erik Olsson vid Stockholmspolisens regionledningscentral då.

Nu står det klart att insatsen har kopplingar till ett tidigare misstänkt bombningsförsök i centrala Stockholm, visar domstolshandlingar.

Det var den 18 december förra året som polisen hittade en hemmabyggd rörbomb i anslutning till FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet nära Diplomatstaden vid Gärdet i huvudstaden.

Monumentet betecknas ha nationellt intresse och är tillägnat de svenskar som dött i FN:s tjänst.

När bomben undersöktes kunde polisens bombtekniker konstatera att den hade antänts med hjälp av ett tomtebloss - men aldrig exploderat.

 

 

Rörbomben hade placerats vid FN-monumentet i närheten av Sjöhistoriska museet vid Gärdet i Stockholm.Foto: Google earth

 

Bombtypen har använts vid dåd

Bomben, som nu finns i beslag hos polisen, består av en kolsyrepatron som fyllts med kaliumnitrat och socker. På sidan har bombmakaren satt ett lock från en shaker som fogats samman med röret med silikonmassa.

Patronen bedöms av polisen vara så omarbetad att den är att betrakta som en rörbomb. Liknande konstruktioner har tidigare använts vid olika typer av sprängdåd.

På en bit eltejp lindad runt bomben lyckades polisen hitta DNA-profil. Profilen ledde dem till en småbarnspappa i 35-årsåldern som nu misstänks ha byggt och placerat konstruktionen vid monumentet.

Mannen greps tidigare i veckan och under lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för flera brott. Rubriceringarna mot honom rör försök till grov allmänfarlig ödeläggelse, förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Fynd i mannens lägenhet

Under torsdagens husrannsakan fann man flera föremål som togs i beslag. Det rör sig bland annat om tre större metallflaskor, varav en med borrade hål, tejp och fogmassa på samma vis som den rörbomb som hittades vid Gärdet.

Mannen nekar till brott.

Hans förklaring till de fynd som har gjorts är att de kan kopplas till hans stora intresse för pyroteknik och fyrverkerier. I förhör har han sagt att tiden kring nyår är "som julafton" för honom.

Den misstänkte gärningsmannen uppger att han själv bygger och modifierar raketer som han sedan testar. Han säger att han "troligtvis" har gjort detta i närheten av FN-monumentet eftersom han ofta vistas i området.

Expressen har sökt mannens försvarsadvokat för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag