Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upplopp och våld mitt i centrala Barcelona

Det rapporteras om många bränder i Barcelona på tisdagskvällen.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Barcelona på tisdagskvällen vittnar om kaotiska scener med bränder och sammandrabbningar mellan kravallpoliser och demonstranter. Foto: JOAN MATEU / AP TT NYHETSBYRÅN
Det rapporteras om många bränder i Barcelona på tisdagskvällen.Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN
En demonstrant bär en brinnande kartongbit.Foto: ENRIC FONTCUBERTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna eskorteras bort från protesterna av polisen.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen visiterar en man i samband med protesterna i Barcelona på tisdagen.Foto: ALEJANDRO GARCíA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Barcelona resulterade i 131 skadade. Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Barcelona skakades av våldsamma konfrontationer mellan pro-katalanska demonstranter och polis under måndagsnatten. 

På tisdagskvällen rapporterades det om att flera bränder uppstått runtom i staden – och att tiotusentals protesterande katalanaktivister tagit till gatorna. 

Våldsamheterna i Barcelona kom som en följd av ett beslut i Spaniens högsta domstol. På måndagen dömdes nio katalanska separatistledare till långa fängelsestraff för deras inblandning i självständighetsrörelsen 2017.

Tusentals människor reagerade på domen genom demonstrationer. Flygplatsen El Prat blev blockerad och minst 130 flygningar har fått ställas in. 

Förlorade sitt öga 

Nu rapporterar tidningen El Pais att 131 personer skadades när polisen avancerade mot demonstranterna. En av dessa ska ha blivit skjuten av en gummikula i ansiktet. Kulan träffade så illa att personen förlorade sitt ena öga. Även flera journalister, som var på plats för att bevaka oroligheterna, ska ha blivit skadade. 

Advokatfirman Iridia har öppnat för att ställa staten inför rätta, men Meritxell Budó, den spanska regeringens talesperson i Katalonien, försvarar polisernas agerande.

– Ibland måste åtgärder vidtas för att hindra att läget blir ännu värre, säger Budó.

Gruppen tros ligga bakom

Samtidigt utreder den spanska staten Tsunami Democratic, en gräsrotsrörelse som man menar är ansvariga för att ha uppviglat fram våldsamheterna. Enligt AP skickade gruppen ut krypterade meddelanden där man uppmanade till civil olydnad. 

Protesterna fortsatte under tisdagen och både bilvägar och järnvägar blev blockerade.

I spanska medier skrivs det om att flera bränder uppstått i Barcelona – och ytterligare skärmytslingar mellan polis och demonstranter har förekommit.  

Enligt spanska ABC har sammanlagt 40 000 personer samlats utanför regeringens representativa byggnad i staden. 

”En moralisk skyldighet”

Jordi Cuixart, en av de nio separatistledarna som dömdes i högsta domstolen, har meddelat att han och hans aktivistkollegor kommer att ta sitt ärende vidare till Europadomstolen i Strasbourg. 

– Vi har en moralisk skyldighet att ta avstånd från Spaniens auktoritära svängning och vädja Europas invånare att stå upp för de mänskliga rättigheterna, säger Cuixart i ett uttalande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.