Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man följde efter och knivhögg sitt ex – döms till fängelse

Senaste nyheterna från Expressen TV
Här syns blodspår på brottsplatsen. Polisen hittade även blodspår från brottsplatsen fram till platsen där den misstänkte greps.
Foto: Polisen
Den aktuella morgonen tog den nu dömde mannen en kniv hemifrån. Han har beskrivit den som en vanlig kökskniv som ”man hackar lök med”.
Foto: Polisen

En morgon när kvinnan var på väg till jobbet blev hon överfallen och knivhuggen – ett 30-tal gånger.

Nu döms hennes exman till fängelse i 14 år.

Tingsrätten kallar våldet ”i det närmaste besinningslöst”.

Mannen och kvinnan, som båda är i 40-årsåldern, var tidigare gifta och har en dotter tillsammans. Men kvinnan har ensam vårdnad sen flera år tillbaka – och det har förargat mannen.

Han menar att hon har tagit dottern ifrån honom.

Efter att förföljt sitt ex i 25 dagar gick mannen en tidig morgon i januari till attack i en ort utanför Östersund. Kvinnan var på väg till jobbet när han överföll henne bakifrån, tacklade omkull henne och knivhögg henne upprepade gånger.

Fängelse för mordförsök

Sen lämnade han henne blödande i snön, med livshotande skador. Enligt tingsrätten klarade hon sig med livet i behåll enbart för att ”hon relativt snabbt kom under vård” efter att en förbipasserande larmat ambulans.

Nu döms mannen till fängelse i 14 år för försök till mord. Han ska också betala närmare 270 000 kronor i skadestånd.

Mannen har erkänt att han knivhuggit sin exfru men nekat till att han hade för avsikt att döda. Han har uppgett att han var ”tvungen att göra som han gjorde” på grund av att han inte fick träffa sin dotter, men menar att han inte knivhögg sitt ex ”på farliga ställen på kroppen”.

Rätten: ”Besinningslöst”

Östersunds tingsrätt menar dock att mannen hade för avsikt att döda.

”Gärningen har varit planerad och (mannen) har kartlagt målsägandens vanor och följt efter henne för att genomföra brottet på en tid och plats där det varit lite människor i omlopp”, skriver rätten.

Och: 

”Knivvåldet har fokuserats mot delar av kroppen där vitala organ finns samt mot ansiktet. Det har varit fråga om ett i det närmaste besinningslöst våld som riktats mot en person som legat ned och saknat möjlighet att försvara sig.”

Mannens försvarsadvokat Andreas Victor säger att de är ”besvikna” över domen och troligtvis kommer att överklaga.

– Vi hade hoppats på en annan bedömning i rubriceringsfrågan eftersom han så ihärdigt sa att hans avsikt inte vara att döda, säger Victor.

Inget hedersmotiv

Enligt åklagaren hade gärningen hedersmotiv, men det håller inte Östersunds tingsrätt med om.

Rätten konstaterar att mannen varit ”svartsjuk, arg och i någon mån kontrollerande” mot sitt ex, och att ”han upplevt sig förminskad och kränkt av henne och hennes familj” men att det inte innebär att han hade ett hedersmotiv.

Den nu dömde mannen har under rättegången genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visar att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.