Man fick motorstopp - var nära svepas iväg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Mitt på den översvämmade vägen i Pajala fick mannen plötsligt motorstopp. 

Vatten-nivåerna steg snabbt och mannen var nära att svepas med. 

Men lyckligtvis kom tre poliser förbi och räddade mannen undan vattenmassorna. 

- Det kan bli sådana hiskeliga farter på vattnet, nästan som i en skräckfilm, säger Mona Kumpula, områdespolis i Pajala, till Norrländska Socialdemokraten. 

Det var vid lunchtid som tre poliser passerade Tannavägen under Pajalabron. Vägen var översvämmad och mitt i vattenmassorna hade en yngre man och hans hund fastnat. Mannens Mercedes hade olyckligtvis fått motorstopp på väg under bron på grund av vattnet. 

- Han sa att det kom en hel våg över motorhuven, säger Mona Kumpula till Expressen.se. 

Hon fortsätter: 

- Han försökte starta men det gick inte. Vattnet steg hela tiden och man vet ju inte var det slutar, så lite pirrigt var det förstås, säger Mona Kumpula. 

Medan vattenmassorna pendlade upp mot tre meter fattade poliserna ett snabbt beslut och knöt ett rep i Mercedesen och lyckades därefter bogsera bort bilen. Mannen och hunden klarade sig - tack vare polisernas snabba agerande. 

Vägen stängdes

- Det farliga är egentligen inte när vattnet stiger utan när det plötsligt sjunker undan. Då kan det bli ett baksug som drar med sig hela bilen. Det kan bli sådana hiskeliga farter på vattnet, nästan som i en skräckfilm, säger Mona Kumpula till NSD.se.

Anledningen till översvämningen är islossningen i Torne älv. Efter polisinsatsen stängdes vägen helt av vid olycksplatsen. 

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Torneälven. Där väntas flödet kulminera under söndag-måndag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.