Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Män får aldrig frågor om sina underkläder"

Elisabeth Massi Fritz gjorde succé när hon berättade att hon i en våldtäktsrättegång frågat en tilltalad hur hans kalsonger såg ut.
Foto: Michaela Hasanovic
"Jag växte upp i en patriarkal struktur där flickor och pojkar behandlas olika."
Foto: Michaela Hasanovic
Elisabeth Massi Fritz har valt att fokusera sin kraft på att hjälpa brottsoffer. Samtidigt vill hon inte ha brottslingar i Sverige.
Foto: Michaela Hasanovic

I veckan gjorde Elisabeth Massi Fritz succé när hon berättade att hon i en våldtäktsrättegång frågat en tilltalad hur hans kalsonger såg ut, när hennes klient fått frågor om sina underkläder.

Hon har valt att fokusera sin kraft på att hjälpa brottsoffer. Samtidigt vill hon inte ha brottslingar i Sverige.

– Man kan inte utvisa en svensk medborgare. Jag önskar det fanns en ö dit vi kunde skicka dem, säger hon Massi Fritz.

1992 är Elisabeth Massi Fritz 25 år gammal och arbetar som affärsjurist på en byrå i Stockholm. En dag kliver en kvinna in på hennes kontor och kräver att få 15 minuter av hennes tid. Kvinnan tar av sig sin ena handske och sträcker fram sin hand. Den är svårt brännskadad. Några timmar senare har Elisabeth Massi Fritz fått klart för sig att kvinnan, vars hand hon varit rädd att skada när de hälsade, har blivit misshandlad, hotad och våldtagen i många år av sin man. Kvinnan är också fast besluten vid att just Elisabeth Massi Fritz ska företräda henne. Inte för den erfarenhet hon har då utan på grund av sina språkkunskaper och utländska kultur.

Så börjar historien om hur Sveriges mest kända målsägandebiträde fick upp ögonen för humanjuridiken och la affärsjuridiken bakom sig. I dag, 23 år senare, har hon arbetat med många uppmärksammad som hedersmordet på Pela, sexbrottsdömde polischefen Göran Lindberg, Stureplansprofilerna och Wikileaks-grundaren Julian Assange, som misstänks för våldtäkt.

På ytan verkar hon vara den mest politiskt korrekta människa som Sverige skådat. Hon företräder de utsatta, pratar om jämställdhet och ammar i pauserna under rättegångar. Senast i veckan väckte hon stor uppmärksamhet när hon berättade att hon under en våldtäktsrättegång bett en misstänkt förövare beskriva sina kalsonger, som svar på att rätten frågat om hennes klients trosor.

Men hon har fler sidor än så. På hennes kontor med knarriga trägolv, tunga möbler och moderiktiga stolar står en tavla på golvet. På den ser man Elisabeth Massi Fritz sitta på en motorcykel. Hon är för hårdare straff och tycker inte att det räcker med två års fängelse för våldtäkt. Hon är också för utvisning i betydligt större utsträckning än som används i dag.

– Vi är alldeles för mesiga i Sverige. Människor som begår brott skall utvisas från Sverige. Det är självklart. Vi måste bli effektivare på att ta reda på vad förövarna har för ålder och var de kommer ifrån. Lång i från alla som påstår att de är ensamkommande flyktingbarn är varken ensamkommande eller barn.
Men kunde hon, hade hon velat utvisa alla, även svenskar, som begår grova brott.

– Man kan inte utvisa en svensk medborgare. Jag önskar det fanns en ö dit vi kunde skicka dem, säger hon och ler.

Växte upp med hederskultur

Under intervjun kröker hon inte på ryggen en endaste gång. Det är nästan lite skräckinjagande med folk som aldrig snubblar på orden - oavsett vad man frågar. 23 år av kunskapsinsamlande och intervjuer har gjort sitt.
Men det har inte alltid varit enkelt. Som flicka i en syriansk-libanesisk familj uppfostrades hon i en hederskultur, om än inte en våldsam sådan. Hennes plan på att flytta hemifrån och börja studera möttes av starkt motstånd eftersom hon var ogift. Hon var den första kvinnan i sin stora släkt som gjorde så. Men övertalning och envishet tog hennes till slut från Motala, där hon växte upp, och till Stockholms universitet.

– Jag växte upp i en patriarkal struktur där flickor och pojkar behandlas olika.
Är inte alla uppvuxna i en patriarkal struktur?

– Nej, alla är inte det. Men många, och även många i Sverige.
Att hennes erfarenhet av hederskulturer skulle ha en enorm inverkan på hennes arbetsliv hade hon ingen aning om. I dag är hon Sveriges mest anlitade advokat i just hedersbrott.

– Det började med att jag företrädde Pelas lillasyster i rättegångarna mot hennes farbröder och pappa.

Det var 1999 som den då 19-åriga Pela sköts till döds av sin pappa och farbröder. Hon hade bestämt sig för att slå sig loss från alla måsten och förväntningar. Ha ett eget liv.

– Det mordet fick oss att börja prata om hedersvåld och hedersproblematik i Sverige. Det var oerhört tuffa rättegångar, men till slut dömdes två farbröder för mordet på henne. Pappan blev kvar i hemlandet.

Det riktas ofta kritik mot begreppet hedersvåld, där man menar att det skiljs på invandrares och svenskfödda mäns våld mot kvinnor.

– Det klassiska våldet är det ingen skillnad på, oavsett om du är svensk eller kommer från Fjärran östern. Men när du är uppväxt och lever med hedersnormer så är normerna starkt förknippade med kvinnans sexualitet och frigörelse.

"Kvinnor kan"

Elisabeth Massi Fritz är vad många skulle kalla en "stark kvinna". Hon vill förändra världen. På hennes byrå arbetar bara kvinnor.
Varför?

– Därför att kvinnor kan.

Under sina år som målsägandebiträde arbetar Elisabeth Massi Fritz med kvinnor som utsatts för våldtäkt och andra sexualbrott, människohandel, trafficking. Brott som är belagda med stor skam för de utsatta.

– Kvinnor skuldbeläggs och blir ifrågasatta både i rättssamhället och av allmänheten i stort. I rättegångar frågas de om sina kläder och sexualvanor, som att det har något med saken att göra.

Massi Fritz har även företrätt män som blivit våldtagna, men i rättsalen blir de aldrig bemötta på samma sätt som kvinnor.

– Män får aldrig frågor om sina underkläder eller hur deras sexuella preferenser ser ut.

"Det går väldigt långsamt"

I början av 2000-talet blossade debatten om våldtäktsoffer och hur de bemöts i rättsalar upp. Sverige enades om att förändring behövs. Men 15 år senare har vi inte kommit långt, menar Elisabeth Massi Fritz.

– Det går väldigt, väldigt långsamt. Det är skandal att vi inte pratar högt om det här. Men att ordföranden i mitt mål inte reagerar på frågan om stringtrosan men i kalsongfrågan säger det en hel del, tycker jag.

Ett sätt att komma tillrätta med det är, enligt henne, att satsa på specialiserade domare och nämndemän men även fler specialister inom rättsväsendet.

– Även vi advokater och jurister ska vara specialiserade. I dag har domstolar en lista där vem som helst kan få ett uppdrag oavsett specialistkompetens, det tycker jag är fel. Du anlitar inte en skattejurist om du behöver hjälp i ett brottmål, till exempel.
– Varför ska det sitta domare och döma i våldtäktsmål ena dagen och skattebrott den andra?

Hon menar att det finns vissa domare och nämndemän som inte borde döma i mål som har med sexualbrott att göra, men också fantastiska domare och nämndemän man verkligen vill ha i dessa så svåra mål. Men att det tyvärr är ett lotteri.

– Jag vill ge dessa domare och nämndemän mycket beröm. Struplansprofilerna glömmer jag nog aldrig där domaren från Svea hovrätt gick ut och sa att "ett nej alltid är ett nej". Domare som vågar säga ifrån under processen, som inte låter någon ställa kränkande eller irrelevanta frågor och som vågar döma när det finns tillräckligt med bevis för det. De är mina förebilder oavsett kön.

Men Elisabeth Massi Fritz är hoppfull. Annars hade hon nog inte suttit där och gång på gång förklarat för människor att kvinnor är lika mycket värda som män.

Om Elisabeth Massi Fritz:

Yrke: Advokat

Ålder: 48

Bor: I Stockholm

Familj: En härlig och stor familj!

Känd för: har varit arbetat med fall som Kapten Klänning, Hedersmordet på Pela, Assange och Stureplansprofilerna. Även känd som expert från TV4 och SVT.

Instagram: @advokatmassifritz

Hederskultur och hedersbrott enligt Massi Fritz:

Hederskultur är en kultur där normer är viktiga och där en kvinna som bryter mot normerna riskerar att bli vänd ryggen av sin släkt.

Hedersbrott är ett brott som går ut på att återupprätta familjens heder. Ett brott som det alltid finns ett uppsåt till och förövarna är oftast ett kollektiv av människor som också utgör hotbilden.

Elisabeth Massi Fritz om:

Flyktingkrisen: …

- Vi ska naturligtvis ta emot flyktingar i Sverige, men vi klarar inte av att ensamma ta emot den mängd flyktingar vi har mottagit. Vi ska hjälpa till på plats i hemlandet i betydligt större utsträckning. Vi ska tillsammans med omvärlden få bort terrorism.

Kapten Klänning:

Elisabeth Massi Fritz var målsägandebiträde för en av tjejerna utsatts för sexuella övergrepp av polischefen Göran Lindberg, även kallad Kapten Klänning.

– Det som är mest intressant med honom är den dubbelmoral som han har. Innan han greps var han en förebild för många kvinnor och föreläste om jämställdhet. Samtidigt förgrep han sig på kvinnor och barn.

En samtyckeslag:…

– För mig är det en självklarhet. Två personer som har sex med varandra ska ha ett samtycke från den andre om att man vill ha sex. Många kritiker menar att en sådan lag skulle flytta bevisbördan i en eventuell rättegång till den misstänkte, men det är helt fel. Det ligger fortfarande på åklagaren.

Grooming:

- Groomingbrott har pågått länge, men ju större till gång vi har till internet och sociala medier desto fler risker finns det. Här finns det mycket att göra och vi måste bli bättre.

Julian Assange:

Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för kvinnan som anklagade Wikileaks-grundaren Assange för våldtäkt.

- Just nu pågår förhandlingar mellan Sverige och Ecuador. Åklagaren vill förhöra Assange och jag vet att det finns starka bevis för att döma honom för våldtäkt.

Terrorattackerna i Paris:

- Vi ber fortfarande för Frankrike men även för andra länder som drabbats av terrorism och extremism. I dag är en ny dag. Att be räcker dock inte, vi vet alla att terrorn fortsätter. Frågan är bara när, var och hur den slår till nästa gång. EU måste tillsammans med andra stormakter göra det som krävs för att terrorism och extremism ska få ett slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.