Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man erkänner miljonstöld från Kungliga Myntkabinettet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stölderna ska ha skett från bland annat Göteborgs stadsmuseum.
Foto: Jan Wiriden
Bland de mynt som försvunnit ur samlingarna fanns ovanliga guldmynt.

Den 65-årige mannen har åtalats misstänkt för att ha stulit mynt och sedlar till ett värde av 1,2 miljoner kronor från Kungliga Myntkabinettet.

I polisförhör erkänner han stölden.

– Det vore nästan löjligt att inte erkänna, säger han.

In i det längsta förnekade den tidigare museidirektören att han stulit mynt och sedlar från Kungliga Myntkabinettet i Stockholm, och från Göteborgs stadsmuseum.

Trots att polisen har bevis för att han sålt vidare mynt som kommer därifrån konstaterade han i det första förhöret:

– Jag har drabbats av ganska dåligt minne och jag vet inte varför. Jag säger ärligt att jag har drabbats av dåligt minne.

Han förnekade samtidigt att han skulle ha stulit något.

– Det stämmer inte alls.

Bland de mynt som försvunnit ur samlingarna på Göteborgs stadsmuseum finns bland annat ett mycket ovanligt 16 marks guldmynt från 1615 – värderat till mellan 200 000 och 250 000 kronor.

Försvarar sig: Kommer ifrån min fars samling

Enligt förundersökningen såldes exakt ett sådant mynt den 30 mars 2009 av den brottsmisstänkte.

På frågan om han sålt ett sådant mynt svarar han:

– Skulle jag kunna ha gjort men, men i sådana fall så kommer det ifrån min fars samling.

Han hävdar gång på gång att han ärvt en stor myntsamling efter sin pappa, men enligt polisen finns ingen sådan upptagen i bouppteckningen efter faderns död. Det framgår dock att fadern ska ha samlat på mynt som han själv sålde före sin död.

Enligt kammaråklagare Jens Nilsson är den 65-årige mannen misstänkt för grov stöld alternativt grovt häleri av mynt, sedlar och medaljer till ett försäljningsvärde av 1 210 000 kronor.

Mannen erkänner stölden i förhör.

Men inventeringar på Kungliga Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum visar att det saknas minst 1 200 mynt till ett värde av 25 miljoner kronor. Stölderna utgör det kanske största kulturarvsbrottet i svensk kriminalhistoria.

De stölder som han nu misstänks för ska ha ägt rum vid olika tillfällen under 2000-talet.


LÄS MER: Miljonkupp mot myntmuseum


Mynthandlare åtalas för häleri

En mynthandlare i Stockholm har erkänt att han under 2010 och 2011 köpt mynt för närmare en miljon kronor av mannen. Mynthandlaren har nu åtalats för häleri, grovt brott.

Trots att han tidigare förnekat all kännedom och hänvisat till dåligt minne kom plötsligt ett erkännande under ett polisförhör i november förra året.

Av förhöret framgår:

"XX (mannens namn, reds anm.) erkänner att han har stulit de mynt som polisen kan bevisa kommer från Kungliga myntkabinettet. Han anser att han inte har någon anledning att neka till det, att det nästan vore löjligt."

Det konstateras också:

"XX (mannens namn, reds anm.) säger att han fått mynten till sig genom att själv ha stulit dem på KMK. XX berättar att han sålde mynten i nära anslutning till stölderna. Han sålde dem inom en vecka från att han tog dem."

När polisens förhörsledare frågar om han även stulit de andra mynten som han sålt blir svaret:

– Där kan jag inte erkänna något.

Den 65-åriga mannen greps redan för tre år sedan på bar gärning när han stal frimärken på en stor auktionsfirma i Stockholm.

Den gången löd förklaringen:

– Jag drabbades av någon form av kleptomani, jag ser det som oförklarligt, det jag gjort. Men jag kommer aldrig att göra om det.

Han dömdes för det brottet till dagsböter och fick betala skadestånd på 100 000 kronor till auktionsfirman.

Den domen ledde till att både Kungliga Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum, som han ofta besökt, inledde omfattande inventeringar.

Ansvarar för statens myntsamlingar

Det kungliga Myntkabinettet ansvarar för statens samlingar av mynt, sedlar och andra betalningsmedel samt medaljer och andra föremål.

Samlingarna är en del av det nationella kulturarvet och består av cirka 600 000 föremål från hela världen och alla tider.

Personalen på Kungliga Myntkabinettet informerades om stölderna så sent som i slutet av april i år.

Expressen talade under onsdagen med den misstänkte mannen. Han ville då inte lämna några kommentarer till åtalet, utöver det som finns i förundersökningen.

– Nej, jag vill inte det.

Jag ser att du har erkänt i de delar där polisen kunnat visa att mynten kommer från din tidigare arbetsplats. Är det bara i den delen du erkänt brott?

– Ja.

Har du fått någon uppfattning om när det blir rättegång?

– Nej, jag har inte en aning. Du vet mer än vad jag vet, hävdar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.