Stölderna ska ha skett från bland annat Göteborgs stadsmuseum. Foto: Jan WiridenStölderna ska ha skett från bland annat Göteborgs stadsmuseum. Foto: Jan Wiriden
Stölderna ska ha skett från bland annat Göteborgs stadsmuseum. Foto: Jan Wiriden
Bland de mynt som försvunnit ur samlingarna fanns ovanliga guldmynt.Bland de mynt som försvunnit ur samlingarna fanns ovanliga guldmynt.
Bland de mynt som försvunnit ur samlingarna fanns ovanliga guldmynt.

Man erkänner miljonstöld från Kungliga Myntkabinettet

Publicerad

Den 65-årige mannen har åtalats misstänkt för att ha stulit mynt och sedlar till ett värde av 1,2 miljoner kronor från Kungliga Myntkabinettet.

I polisförhör erkänner han stölden.

– Det vore nästan löjligt att inte erkänna, säger han.

In i det längsta förnekade den tidigare museidirektören att han stulit mynt och sedlar från Kungliga Myntkabinettet i Stockholm, och från Göteborgs stadsmuseum.

Trots att polisen har bevis för att han sålt vidare mynt som kommer därifrån konstaterade han i det första förhöret:

– Jag har drabbats av ganska dåligt minne och jag vet inte varför. Jag säger ärligt att jag har drabbats av dåligt minne.

Han förnekade samtidigt att han skulle ha stulit något.

– Det stämmer inte alls.

Bland de mynt som försvunnit ur samlingarna på Göteborgs stadsmuseum finns bland annat ett mycket ovanligt 16 marks guldmynt från 1615 – värderat till mellan 200 000 och 250 000 kronor.

Försvarar sig: Kommer ifrån min fars samling

Enligt förundersökningen såldes exakt ett sådant mynt den 30 mars 2009 av den brottsmisstänkte.

På frågan om han sålt ett sådant mynt svarar han:

– Skulle jag kunna ha gjort men, men i sådana fall så kommer det ifrån min fars samling.

Han hävdar gång på gång att han ärvt en stor myntsamling efter sin pappa, men enligt polisen finns ingen sådan upptagen i bouppteckningen efter faderns död. Det framgår dock att fadern ska ha samlat på mynt som han själv sålde före sin död.

Enligt kammaråklagare Jens Nilsson är den 65-årige mannen misstänkt för grov stöld alternativt grovt häleri av mynt, sedlar och medaljer till ett försäljningsvärde av 1 210 000 kronor.

Mannen erkänner stölden i förhör.

Men inventeringar på Kungliga Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum visar att det saknas minst 1 200 mynt till ett värde av 25 miljoner kronor. Stölderna utgör det kanske största kulturarvsbrottet i svensk kriminalhistoria.

De stölder som han nu misstänks för ska ha ägt rum vid olika tillfällen under 2000-talet.

 

LÄS MER: Miljonkupp mot myntmuseum

 

Mynthandlare åtalas för häleri

En mynthandlare i Stockholm har erkänt att han under 2010 och 2011 köpt mynt för närmare en miljon kronor av mannen. Mynthandlaren har nu åtalats för häleri, grovt brott.

Trots att han tidigare förnekat all kännedom och hänvisat till dåligt minne kom plötsligt ett erkännande under ett polisförhör i november förra året.

Av förhöret framgår:

"XX (mannens namn, reds anm.) erkänner att han har stulit de mynt som polisen kan bevisa kommer från Kungliga myntkabinettet. Han anser att han inte har någon anledning att neka till det, att det nästan vore löjligt."

Det konstateras också:

"XX (mannens namn, reds anm.) säger att han fått mynten till sig genom att själv ha stulit dem på KMK. XX berättar att han sålde mynten i nära anslutning till stölderna. Han sålde dem inom en vecka från att han tog dem."

När polisens förhörsledare frågar om han även stulit de andra mynten som han sålt blir svaret:

– Där kan jag inte erkänna något.

Den 65-åriga mannen greps redan för tre år sedan på bar gärning när han stal frimärken på en stor auktionsfirma i Stockholm.

Den gången löd förklaringen:

– Jag drabbades av någon form av kleptomani, jag ser det som oförklarligt, det jag gjort. Men jag kommer aldrig att göra om det.

Han dömdes för det brottet till dagsböter och fick betala skadestånd på 100 000 kronor till auktionsfirman.

Den domen ledde till att både Kungliga Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum, som han ofta besökt, inledde omfattande inventeringar.

Ansvarar för statens myntsamlingar

Det kungliga Myntkabinettet ansvarar för statens samlingar av mynt, sedlar och andra betalningsmedel samt medaljer och andra föremål.

Samlingarna är en del av det nationella kulturarvet och består av cirka 600 000 föremål från hela världen och alla tider.

Personalen på Kungliga Myntkabinettet informerades om stölderna så sent som i slutet av april i år.

Expressen talade under onsdagen med den misstänkte mannen. Han ville då inte lämna några kommentarer till åtalet, utöver det som finns i förundersökningen.

– Nej, jag vill inte det.

Jag ser att du har erkänt i de delar där polisen kunnat visa att mynten kommer från din tidigare arbetsplats. Är det bara i den delen du erkänt brott?

– Ja.

Har du fått någon uppfattning om när det blir rättegång?

– Nej, jag har inte en aning. Du vet mer än vad jag vet, hävdar han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag