Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man drunknade efter Försvarsmaktens miss

I stället för att informera ett dygn i förväg, som riktlinjerna säger – skickades informationen om isbrytningen drygt sex timmar efter brytningen.
Foto: Lifeguard 001/Sjöfartsverket
En van skridskoåkare gav sig ut på den populära skridskoisen. Dagen efter hittades han död i isrännan.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Kalle Erngren, 82, såg hur Försvarsmaktens fartyg HMS Trossö bröt den dryga sex nautiska mil (motsvarar cirka 12 kilometer) långa isrännan mellan örlogsbasen Berga och basen på Muskö.
Foto: Privat
Detta lades ut på Amfibieregementets Facebook, drygt åtta timmar efter att isbrytningen inleddes. Polis och allmänhet larmade redan under förmiddagen.
Foto: Skärmdump från Facebook

Försvarsmakten bröt upp en isränna mellan sina skärgårdsbaser - men missade att informera allmänheten.

Bara timmar efter gav sig en van skridskoåkare ut på den populära skridskoisen. Dagen efter hittades han död i isrännan.

– Där har vi brustit lite, i och med att vi inte informerade 24 timmar innan, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

"Isrännan är livsfarlig", larmade både Kalle Erngren, 82, och polisen på måndagsförmiddagen.

Men informationen från Försvarsmakten om att de brutit upp en isränna mellan Berga och Muskö kom försent.

I stället för att informera ett dygn i förväg, som riktlinjerna säger - skickades informationen drygt sex timmar efter brytningen.

Då hade det gått tre timmar sen en man i 70-årsåldern, en van skridskoåkare, gett sig ut på isen i området.

Senare samma kväll anmäldes han försvunnen av en bekant. Och morgonen därefter hittades mannen död, i den isränna som Försvarsmakten brutit upp.

"Inte en chans att se vattnet"

Det var i måndags, vid åttatiden på morgonen, som Kalle Erngren, 82, såg hur Försvarsmaktens fartyg HMS Trossö bröt den dryga sex nautiska mil (motsvarar cirka 12 kilometer) långa isrännan mellan örlogsbasen Berga och basen på Muskö.

– Då gick han (fartyget, reds anm) mellan Berga och örlogsbasen på Muskö. Sedan gick han tillbaka en timme senare, säger Kalle Erngren.

Baserna används av Amfibieregementet och Fjärde sjöstridsflottiljen.

Isarna kring Muskö ligger fasta och utgör under vintrarna ett populärt stråk bland skridskoåkare. Den gångna helgen har hundratals människor åkt skridskor i trakten, berättar Erngren.

Han drog slutsatsen att den uppbrutna isen - i kombination med den kraftiga dimman den dagen - skulle utgöra en dödsfälla på skärgårdsisen.

– Om någon kommer i hyfsad fart på långfärdsskridsko så har man inte en chans att se vattnet i tid om det är dålig sikt, säger Kalle Erngren.

Redan någon timme efter att isrännan hade brutits slog Kalle Erngren larm till polisen.

Polisen slog larm

Informationen togs emot av polisinspektör Lars Jonsson i Nynäshamn som meddelade att han skulle föra den vidare för att få problemet åtgärdat.

Det slutade med ett samtal till örlogsbasen Berga.

– Jag meddelade Amf 1 (Amfibieregementet reds anm) på förmiddagen att de på något vis måste gå ut och berätta att de har brutit en ränna. Jag fick aldrig någon återkoppling men han svarade att de skulle ta tag i det, säger Lars Jonsson.

Vem pratade du med?

– Jag minns inte vad han hette, men jag presenterade mig och blev kopplad till den person som hade jouren, säger Lars Jonsson.

"Vi har brustit lite"

Stora delar av händelseförloppet bekräftas av Försvarsmakten. Informationen om isrännan sändes ut först klockan 14.30 den dagen, sex och en halv timme efter att brytningen inleddes, och drygt tre timmar efter att mannen i 70-årsåldern gav sig ut på isen.

Riktlinjerna säger att informationen ska gå ut 24 timmar i förväg.

– Ambitionen är att informera i så god tid som möjligt när vi ska bryta en ränna. Där har vi brustit lite, i och med att vi inte informerade 24 timmar innan, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

När kom samtalet från polisen?

– Cirka 11.30.

Då dröjde det alltså minst tre timmar innan information gick ut?

– Ja, den måste sammanställas och skickas ut.

Försvaret ska utreda

När Sjö- och Flygräddningscentralen anlände till platsen sent på måndagskvällen koncentrerades insatsen till den uppbrutna isrännan.

– Det första vi gjorde på plats var att söka utmed rännan med svävaren, men det var riktigt svåra förhållanden, säger Tobias Nicander, sjöräddningsledare.

Först morgonen efter, när dimman lättat och en helikopter kunde delta i sökandet, hittades mannen - i vattnet mellan Muskö och Jungfruhuvud.

Enligt boende i området var det fyra år sedan isen bröts i området förra gången.

Den tragiska händelsen och bristerna i informationen gör nu att Försvarsmakten agerar.

– Vi kommer att göra en översyn, bland annat i dialog med Sjöfartsverket, över våra regler och riktlinjer. För att klargöra om det finns behov av förändringar för att förbättra sjösäkerheten och för allmänheten som ger sig ut på isen, säger Philip Simon.

DETTA HAR HÄNT

MÅNDAG:

08.30: Fartyget HMS Trossö lämnar Berga örlogsbas och bryter en drygt sex nautiska mil isränna ned mot örlogsbasen på Muskö.

10.00: Boende på Muskö larmar polisen om att isrännan utgör livsfara.

11.00: En man i 70-årsåldern ger sig av från Söderby brygga ut på en skridskofärd i kraftig dimma. Mannen beskrivs som en van skridskoåkare.

11.30: Polisen larmar Berga örlogsbas om att isrännan utgör livsfara och att allmänheten måste informeras.

14.30: Information om isbrytningen skickas ut till bland annat Sjöfartsverket, Friluftsfrämjandet och Stockholmradio, enligt Försvarsmakten.

19.50: Myndigheterna larmas om att skridskoåkaren, mannen i 70-årsåldern, inte har återvänt från sin färd. Fem svävare sätts in för att söka av området. Helikopter kan inte lyfta på grund av dålig sikt.

TISDAG:

07.49: Kort efter att räddningshelikopter har anlänt hittar man en död kropp mellan öarna Muskö och Jungfruhuvud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.