Hösten 2020 greps en man i Linköping, misstänkt för flera våldtäkter. Senare åtalades mannen i 30-årsåldern för bland annat 18 våldtäkter under loppet av två år.
Offren var bland annat personer med intellektuella funktionsvariationer.
Mannen tvingade kvinnorna att ställa upp på sexuella handlingar, enligt domen.
Nu döms mannen till 36 fall av våldtäkt i Linköpings tingsrätt. Påföljden blir åtta års fängelse.
Mannen döms även för fyra fall av grovt olaga tvång, tre fall av försök till grovt olaga trång, ett fall av grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning samt försök till utpressning i ett fall.
Mannen ska även betala skadestånd i varierande storlek till de sju målsägande i fallet. Maxbeloppet är 360 000 och den totala summan landar på drygt 1,2 miljoner kronor.
Konton knyts till gärningsmannen
Gärningsmannen har med falsk profil tagit kontakt med sina offer på nätet och tvingat dem skicka nakenbilder. Han har dessutom utgett sig tillhöra ett kriminellt nätverk och hotat sina offer med våld och sagt att han ska döda dem, enligt domen. Det har skrämt kvinnorna så pass mycket att de utfört sexuella handlingar.
”Som tingsrätten redan anfört i sin sammanfattande bedömning kan de olika konton på sociala medier som är aktuella i målet på olika sätt knytas till XX och han har dessutom i sin telefon haft chattkonversationer, bilder, videoklipp m.m. som visar på kontakter med de olika målsägande i detta mål”, lyder tingsrättens bedömning i domen.
Den misstänkte serievåldtäktsmannen har även lurat sina offer att betala av påhittade skulder till kriminella grupper, enligt domen.
”Oerhört stor påfrestning för målsägande”
Ulrika Wangle, målsägarbiträde, säger att hon ser det som positivt att tingsrätten gått på åklagarens linje om ett maxstraff på åtta år.
– Det här är flertal våldtäkter som personen dömts för och även grova utpressningar. Det har varit under en väldigt lång tid som den tilltalade har utfört dessa våldtäkter. Jag menar att det är helt i linje med vad som är riktigt med tanke på påföljden, säger Wangle.
Mannen åtalades till början för 18 fall av våldtäkt, fyra fall av grovt olaga tvång, ett fall av grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning, två fall av försök till utpressning och tre fall av försök till grovt olaga tvång.
Utredningen fick sin början när en kvinna gjorde en polisanmälan om att hon hotats på sociala medier.
Målsägarna, sju kvinnor, är i åldrarna 19 till 36. En del av dem har intellektuella funktionsvariationer, vilket Wangle säger att har gjort att rättegången har varit tuff för målsägarna.
– Det här har varit en oerhört stor påfrestning för samtliga målsägande, säger målsägarbiträdet.
– De har genomfört det här med stort mod och stor styrka.
Mannen har inte någon allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska utredning som gjorts före domen. Han nekar till samtliga brott.