Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man döms efter flykt från högsäkerhetsfängelse

Hossein Nayeri döms för brotten i saband med rymningen.
Foto: PAUL BERSEBACH / AP TT NYHETSBYRÅN

En 44-årig man döms för sin avancerade rymning från ett amerikanskt högsäkerhetsfängelse.

Hossein Nayeri satt häktad i väntan på rättegång när han tillsammans med två andra genomförde en spektakulär rymning. Han var då misstänkt för att kidnappat och grovt misshandlat en person, riskerade livstids fängelse och kände kanske att han inte hade så mycket att förlora när de tre bröt sig ut från Orange County-fängelset i Kalifornien 2016.

Med hjälp av insmugglade verktyg lyckades de tre först såga av centimetertjocka järnstänger i sin säkerhetscell. Därefter klättrade de upp genom ett schakt som används för avlopp, för att till slut nå fängelsets tak. Därifrån repellerade de fem våningar med hjälp av rep gjorda av sängkläder.

Väl på marken tvingade de en 72-årig svarttaxichaufför att köra dem hundratals kilometer under fem dagars flykt. En av rymlingarna blev orolig för att chauffören skulle dödas och flydde med honom från de övriga två. Nayeri och hans återstående medrymling greps dagen därpå i San Francisco, sedan de blivit igenkända till följd av den omfattande medierapporteringen.

Nayeri dömdes 2020 till dubbla livstidsstraff för den ursprungliga kidnappningen, och döms nu till ytterligare två år och åtta månader för rymningen och de brott som begicks under den.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.