Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnet döms ut – mannen frias för mord efter fem år

Hovrätten friar en man för ett mord i Malmberget.
En man som dömdes till 16 års fängelse för ett mord i Malmberget år 2015 frias nu i hovrätten på samtliga punkter.Foto: Läsarbild

En man som dömdes till 16 års fängelse för ett mord i Malmberget år 2015 frias nu i Hovrätten på samtliga punkter – trots att hans blod upptäcktes blandat med offrets på brottsplatsen. 

Hovrätten anser inte att den tekniska bevisningen är tillräcklig och mannen som pekade ut honom har psykiatrisk sjukdom vilket gör att han underkänns som vittne. 

Hovrätten ändrar domen från Gällivare Tingsrätt på 16 års fängelse och friar mannen helt, vilket Norrbottens-Kuriren var först med att rapportera. 

Förutom att han frikänns från fängelsestraffet så hävs utvisningsbeslutet mot honom och han slipper betala skadestånd till anhöriga och brottsofferfonden. 

Nyckelvittnet: En psykiskt sjuk man

Offret hittades död i sitt hem, vid fotändan av en trappa, i Malmberget i juli 2015. På väggar och i pannrummet fanns blodstänk. 

Först efter ett par år trädde en man fram och berättade att han hade varit med under dödsmisshandeln. Han pekade ut den man som senare dömdes till 16 års fängelse som gärningsman. Han kunde ge en berättelse, om att bland annat en spade hade använts, som stämde med offrets skadebild. Han berättade även att den utpekade gärningsmannen själv hade haft en blödande skada. 

När polisen genomförde en kompletterande teknisk undersökning av brottsplatsen upptäcktes en så kallad blandbild av blod från offret och den utpekade gärningsmannen. 

I juli i år, fem år efter händelsen, dömdes mannen som varit med vid dödsmisshandeln till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning – medan mannen som han pekat ut som gärningsman dömdes till 16 års fängelse för mord. 

Hovrätten anser inte slutsatser kan dras av blodspår

Mannen överklagade domen och under onsdagen frikändes han alltså på samtliga punkter, med samma bevisning som i tingsrätten.  

Mannen har gett en knapphändig berättelse och hävdat att hans blodspår på platsen kan ha kommit från när han blödde från ett sår och bar upp en hund för trappan. 

Hovrätten anser, precis som kriminalteknikern, att blodspåren från mannen och offret kommit till samtidigt. De anser dock inte att det går att dra säkra slutsatser kring vilket våld som kan ha utövats mot offret och av vem. 

Dessutom underkänns polisens nyckelvittne. Hans psykiatriska mående vid tidpunkten gjorde att han led av vanföreställningar och han anses inte tillförlitlig. 

Även om mannens berättelse i stora delar stämmer med skadebilden och fynden på platsen så har han uppgivit vissa felaktiga omständigheter – bland annat att det var snö ute trots att dådet skedde i juli. 

Fler krimnyheter –  Han våldtog kvinna på fest – och knivmördade sedan Tommie, 19

Abubaker Mohamad Awad döms till livstids fängelse

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.