Man dömd för våldtäkt på 13-årig flicka

18-årige mannen döms till fängelse i två månader.
Tingsrätten dömer mannen för våldtäkt mot barn.
Foto: Marie Birkl

Den unge mannen tvingade in den 13-åriga flickan på en skoltoalett – och våldtog henne.

Nu har 18-åringen – som inledningsvis sades vara 19 – dömts för våldtäkt mot barn.

Domen: Två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Våldtäkten ska ha ägt rum den 21 december 2016, på en gymnasieskola i Jämtland. Den då 17-årige mannen, som sen dess fyllt 18, ska där ha dragit in en 13-årig flicka på en av skolans toaletter, låst dörren och sen våldtagit henne.

Under rättegången har den dömde våldtäktsmannens ålder varit en viktig fråga. Hans personnummer visar att han är född 1998, och var 18 år när brotten begicks. Men enligt egen utsago är han född 1999. I rätten har han visat upp utdrag ur sin familjs släktbok från Syrien, där han är medborgare.

I domen framgår att man valt att gå på den senare linjen, att mannen var 17 när brottet begicks.

"För en person som är 17 år vid gärningen brukar straffmätningsvärdet vara ungefär 1/3 av normala straffvärdet för en vuxen person. I det här fallet bedömer tingsrätten att straffmätningsvärdet är omkring 10 månaders fängelse”, står det i domen.

Döms till två månaders fängelse

"Han har tvingat målsägande att tåla de sexuella handlingarna genom våld, vilket bestått i att han – trots att hon bett honom sluta – tryckt henne mot en vägg, mot hennes vilja dragit av hennes kläder, böjt henne framåt och hållit fast hennes höfter”, stod det i åtalet.

18-åringen greps redan samma dag som våldtäkten och har i förhör hävdat att det hela var frivilligt, men tingsrätten går på flickans linje:

"Hennes skador och agerande efter händelsen styrker hennes berättelse om att samlaget skett i strid med hennes vilja", skriver Östersunds tingsrätt i domen.

Påföljden blir två månaders fängelse och skyddstillsyn för våldtäkt mot barn samt sexuellt utnyttjande av barn. Han ska även betala skadestånd på 25 000 kronor till flickan.

Frias för övergrepp i rättssak

18-åringen åtalades även för övergrepp i rättssak. Han ska efter våldtäkten ha sagt till offret att hon ”kan komma att utsättas för misshandel” om hon berättar för någon om vad som inträffat.

"Hotet var ägnat att hos målsägande framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person”, står det i åtalet.

Den åtalspunkten ogillades dock av tingsrätten.

18-åringen åtalades även för ytterligare en våldtäkt, som ska ha ägt rum drygt en vecka innan den på skoltoaletten. Även denna gång rörde det sig om en minderårig flicka, en 14-åring. Även i detta fall hävdade han att det var frivilligt. Tingsrätten bedömde dock den händelsen som sexuellt utnyttjande av barn i stället för våldtäkt eftersom den gärningen "präglats av viss ömsesidighet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.