18-årige mannen döms till fängelse i två månader.18-årige mannen döms till fängelse i två månader.
18-årige mannen döms till fängelse i två månader.
Tingsrätten dömer mannen för våldtäkt mot barn. Foto: Marie BirklTingsrätten dömer mannen för våldtäkt mot barn. Foto: Marie Birkl

Tingsrätten dömer mannen för våldtäkt mot barn.

 Foto: Marie Birkl

Man dömd för våldtäkt på 13-årig flicka

Publicerad

Den unge mannen tvingade in den 13-åriga flickan på en skoltoalett – och våldtog henne.

Nu har 18-åringen – som inledningsvis sades vara 19 – dömts för våldtäkt mot barn.

Domen: Två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Våldtäkten ska ha ägt rum den 21 december 2016, på en gymnasieskola i Jämtland. Den då 17-årige mannen, som sen dess fyllt 18, ska där ha dragit in en 13-årig flicka på en av skolans toaletter, låst dörren och sen våldtagit henne.

Under rättegången har den dömde våldtäktsmannens ålder varit en viktig fråga. Hans personnummer visar att han är född 1998, och var 18 år när brotten begicks. Men enligt egen utsago är han född 1999. I rätten har han visat upp utdrag ur sin familjs släktbok från Syrien, där han är medborgare.

I domen framgår att man valt att gå på den senare linjen, att mannen var 17 när brottet begicks.

"För en person som är 17 år vid gärningen brukar straffmätningsvärdet vara ungefär 1/3 av normala straffvärdet för en vuxen person. I det här fallet bedömer tingsrätten att straffmätningsvärdet är omkring 10 månaders fängelse”, står det i domen.

Döms till två månaders fängelse

"Han har tvingat målsägande att tåla de sexuella handlingarna genom våld, vilket bestått i att han – trots att hon bett honom sluta – tryckt henne mot en vägg, mot hennes vilja dragit av hennes kläder, böjt henne framåt och hållit fast hennes höfter”, stod det i åtalet.

18-åringen greps redan samma dag som våldtäkten och har i förhör hävdat att det hela var frivilligt, men tingsrätten går på flickans linje:

"Hennes skador och agerande efter händelsen styrker hennes berättelse om att samlaget skett i strid med hennes vilja", skriver Östersunds tingsrätt i domen.

Påföljden blir två månaders fängelse och skyddstillsyn för våldtäkt mot barn samt sexuellt utnyttjande av barn. Han ska även betala skadestånd på 25 000 kronor till flickan.

Frias för övergrepp i rättssak

18-åringen åtalades även för övergrepp i rättssak. Han ska efter våldtäkten ha sagt till offret att hon ”kan komma att utsättas för misshandel” om hon berättar för någon om vad som inträffat.

"Hotet var ägnat att hos målsägande framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person”, står det i åtalet.

Den åtalspunkten ogillades dock av tingsrätten.

18-åringen åtalades även för ytterligare en våldtäkt, som ska ha ägt rum drygt en vecka innan den på skoltoaletten. Även denna gång rörde det sig om en minderårig flicka, en 14-åring. Även i detta fall hävdade han att det var frivilligt. Tingsrätten bedömde dock den händelsen som sexuellt utnyttjande av barn i stället för våldtäkt eftersom den gärningen "präglats av viss ömsesidighet".

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag