Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man dömd för våldtäkt får studera till läkare

En man dömd för våldtäkt har fått rätt att fortsätta sina läkarstudier. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

En man dömd till fängelse för våldtäkt får fortsätta studera till läkare.

Det har Förvaltningsrätten beslutat efter att mannens universitet ansökt om lov att kasta ut honom från utbildningen. 

Det var i somras som mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt. Övergreppet ska enligt domen ha ägt rum i en lägenhet och pågått i flera timmar. 

Domen har inte trätt i laga kraft ännu, eftersom mannen valt att överklaga till hovrätten. Samtidigt har han två terminer kvar på sin läkarutbildning, och kvinnan som föll offer för våldtäkten är medstudent till mannen. 

Får fortsätta studera

Universitetet vände sig till Högskolans avskiljandenämnd för att tillstånd att stoppa mannen från att fullfölja sin utbildning – och fick nej. Då gick universitet vidare till Förvaltningsrätten, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera om. 

I sin argumentation hävdar universitetet att det finns ”en påtaglig risk” för att mannen ”kan komma att skada annan person i form av medstudent eller patient under utbildningen”. Vidare skriver universitetet att mannen ”kan komma att begå likartade gärningar, som den han är dömd för i tingsrätten, i samband med utbildningen även om han bara skulle komma i ytlig kontakt med andra personer.”

”Finns inte tillräckliga skäl”

Förvaltningsrätten har dock gett Högskolans avskiljandenämnd rätt i frågan. De refererar till en personutredning som utfördes i samband med rättegången och hävdar att det ”inte föreligger tillräckliga skäl för slutsatsen att det vid en framåtsyftande bedömning finns en påtaglig risk att han till följd av den begångna våldtäkten kan komma att skada annan person eller värdefull egendom under utbildningen.”

Mannen själv nekar till brott och menar att han inte uppträtt våldsamt eller hotfullt mot kvinnan. Han hävdar också att han inte är en ”våldsam person” och menar att han skött de tidigare tre terminerna på läkarutbildningen ”fläckfritt”. 

Expressen har sökt den våldtäktsdömde mannen som hälsar att han inte vill kommentera saken. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.