Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotade feminister – nu frias 27-åringen

<p>27-åringen dömdes först i tingsrätten, men hovrätten väljer nu att fria mannen. </p>Foto: Emmalisa Pauly
<p>Expressens medarbetare Irena Pozar blev utsatt för hat och en man dömdes i tingsrätten, men frias nu i hovrätten. </p>Foto: Cornelia Nordström
<p>"Det är tråkigt men inte direkt överraskande att det blev en friande dom", säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.<br></p>Foto: Staffan Westerlund
<p>"Det här tycker jag går över gränsen för sådant man inte bör acceptera" säger Nils Funcke som är journalist och expert i yttrandefrihetsfrågor.</p>Foto: Ylwa Yngvesson

En 27-årig man dömdes i tingsrätten, men frias nu i hovrätten, efter att i ett kommentarsfält ha skrivit att "sexistiska feminister" borde få upp "en kniv i fittan".

En utredning är på gång för att stärka lagstiftningen på området.

Samtidigt skickar hovrätten i domen en passning om att lagen borde ändras.

– Lagstiftningen är helt klart eftersatt, säger Tove Lindgren, jurist vid advokatfirman Westermark Anjou.

"Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. (...) Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister." Så skrev en 27-årig man i en kommentar till en krönika på nyhetssajten Nyheter24 i mars 2014.

Mannen dömdes först i tingsrätten för hoten mot Irena Pozar, då medarbetare på Nyheter24. 27-åringen dömdes i tingsrätten till skadestånd och dagsböter för ofredande. Men under onsdagen kom en friande dom från Svea hovrätt.

De anser inte att gärningen är straffbar.

– Det är tråkigt men inte direkt överraskande att det blev en friande dom, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, om domen.

– Den stora frågan är: Är det generellt sätt tillåtet att uttala sig på det här sättet? Det enkla svaret är att vi inte riktigt vet det. Det är inte ett olaga hot i lagens mening. Det skulle möjligen kunna vara förtal eller ofredande, rent teoretiskt.

En liten ljusglimt

Rickard Wessman är ombud för den nu friade 27-åringen. Han menar att hans klient har använt ett grovt språk, men att det ändå inte är brottsligt.

– Min klient har, som han har upplevt det, svarat på en uppmaning om att kommentera en artikel. Han har en stark politisk åsikt i jämställdhetsfrågor men han har inte fått någon form av signal från redaktionen eller den här journalisten om att det han skrev var ovälkommet. Därför kan det inte vara ofredande.

Tove Lindgren, som driver Juridikpodden med Mårten Schultz samt är jurist vid advokatfirman Westermark Anjou, menar att det här området inom juridiken har tydliga luckor.

– Lagstiftningen är helt klart eftersatt. Det övergripande problemet är att lagstiftningen härstammar från en tid innan internet fanns, säger hon.

I domen uppmanar Svea hovrätt också till en lagändring, när de skriver att det finns "goda skäl" att det här borde vara straffbart.

Att hovrätten skickar en sådan passning till lagstiftaren kan uppfattas på två sätt, enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Jag tror att hovrätten i första hand menar att det här bör vara kriminellt och att det i andra hand är ett problem att kränkningar hamnar mellan de olika straffbudens stolar. Jag hoppas att åklagaren överklagar och att Högsta domstolen tar upp det, säger han.

Det som kan vara aktuellt i dessa fall är ofredande, förtal eller olaga hot.

Riskerar kväva debatt

Irena Pozar, som kommentaren riktades mot, är numera medarbetare på Expressen. Hon säger att hon ser hot och hat som riktas mot kvinnor, bara för att de är kvinnor, varje dag. Den friande domen i hovrätten väckte besvikelse.

– Det är jättetråkigt så klart. Det fanns en liten strimma hopp att om han skulle fällas i hovrätten också så att något kanske skulle förändras i klimatet i kommentarsfälten, som är så fyllda av hat.

Hon är rädd för att den friande domen ska skicka signaler om att det är okej att fortsätta hota.

– Det är läskigt om det här visar att det här kvinnohatet och det feministhatande beteendet får fortgå. Att man kan och får skriva så. Att det här inte ses som ofredande och hot säger en del om lagstiftningen.

Utredning är snart klar

En utredning, som regeringen tillsatte förra året, på området ska snart vara klar och lär komma med förslag till lagändringar. Det andra alternativet för att nå en förändring är att domen överklagas till Högsta domstolen som då kan ta ställning till om en sådan kommentar bör klassas som ofredande.

Det är något som samtliga experter som Expressen varit i kontakt med hoppas på. Nils Funcke, journalist och expert i yttrandefrihetsfrågor, är en av dem.

– Problemet med att det här förekommer är att det kväver en fri debatt i samhället. Att människor kan dra sig för att ge sig in i diskussion för att de befarar att de kan bli utsatta för oförsk ämdheter eller ofredande på olika sätt, säger han.

– Det här tycker jag går över gränsen för sådant man inte bör acceptera.