Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man död vid insats: "Han blev våldsam"

Polisen på Gotland är förtegen om händelsen som slutade med att en man i 40-årsåldern avled. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Axel Öberg

Polisen på Gotland är mycket förtegen om den man i 40-årsåldern som avled under ett polisingripande i Visby i måndags morse.

Men de betonar samtidigt att de inte anser att den patrull som genomförde ingripandet har gjort något fel.

– Det kan jag tycka att man borde avhålla sig från för man föregriper ju en utredning, säger chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål.

Larmet nådde polisen på Gotland vid 04.10 på måndagsmorgonen. Helagotland.se var först med att rapportera om händelsen.

Det talade om att en förvirrad och påverkad man befann sig i ett bostadsområde i Östra Visby.

"Våldsam"

En patrull skickades till platsen som påträffade mannen.

– Han blir utåtagerande och våldsam och i samband med ingripandet så avlider mannen, säger Ayman Aboulaich, presstalesman på Gotlandspolisen.

Den avlidne är i 40-årsåldern och enligt Ayman Aboulaich användes inga skjutvapen eller andra tillhyggen under ingripandet.

– Vi har gjort bedömningen att vår personal har hanterat ärendet så som rikspolisstyrelsen anvisat att man hanterar den typen av personer, säger han.

Överlämnat

Ärendet har nu lämnats över till riksenheten för polismål, och eftersom en förundersökning har inletts är Ayman Aboulaich i övrigt fåordig.

Du säger att man inte har använt tillhyggen, man har alltså inte använt batonger vid ingripandet?

– Jag går inte in på detaljer vad som har använts, det ingår i den här förundersökningen som inte vi äger.

Har ni hört patrullen eftersom ni gjort bedömningen att de agerat korrekt?

– Jag säger inte vilka åtgärder vi har vidtagit utan vi gör en bedömning utifrån den informationen vi har, sen lämnades ärendet nästan omedelbart till riksenheten för polismål.

Hur många personer ingick i patrullen?

– Det är också en detalj som ingår i förundersökningen som inte jag kommenterar.

Hade mannen visat tecken på aggressivitet innan polisen kom till platsen?

– De detaljerna är också så pass känsliga i och med att det här ska utredas, så vi vill inte gå ut med något mer innan utredningen är klar, säger Ayman Aboulaich.

Vittnen ska förhöras

Chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål är den som har fått fallet på sitt bord.

– Redan de knapphändiga uppgifter som fanns i anmälan räckte för att jag skulle inleda en förundersökning, säger han men förklarar samtidigt att han inte hunnit sätta sig in i fallet ordentligt än.

Arbetet kommer nu att fortskrida med bland annat förhör av de vittnen som ska ha sett ingripandet, och genom att en obduktion genomförs för att fastslå mannens dödsorsak.

Polismyndigheten på Gotland har gått ut och sagt att den här patrullen inte har gjort något fel, hur ser du på det?

– Om det vet man ju ingenting förrän jag är klar med min granskning. Det kan jag tycka att man borde avhålla sig från för man föregriper ju en utredning, säger Håkan Roswall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.