Biotrial i Rennes, där testerna gjordes. Foto: Google Street view
Biotrial i Rennes, där testerna gjordes. Foto: Google Street view

Man död efter franska
läkemedelstestet

Publicerad

Det var det kanske mest onödiga av alla dödsfall.

Mannen deltog som frivillig försökskanin i utvecklandet av en ny medicin.

Nu har han dött av skadorna efter att först ha legat i koma - och flera andra har insjuknat i det skandalomsusade läkemedelstestet, rapporterar BBC.

Mannen tillhör den grupp av sex frivilliga och tidigare fullt friska som alla ådragit sig skador i varierande drag, efter tester för utvärdering av den nya medicinen.

Totalt har 90 personer deltagit i de mänskliga försöken av den nya medicinen, som utvecklats av det portugisiska läkemedelsbolaget Bial.

Testerna har genomförts av ett privatägt laboratorium i nordvästra Frankrike, i staden Rennes och det var i början av veckan som några av de som deltagit började insjukna en efter en.

Värst drabbades en man som hamnade i koma. Testerna avbröts omedelbart ärendet fick högsta prioritet på ministernivå.

Ytterligare fyra patienter skadade

Nu har den mannen avlidit, men tillståndet för de övriga som insjuknat betraktas som stabilt. Fyra av dem har vad som kallas för neurologiska problem, medan den femte nu sägs vara symptomfri.

De övriga 84 som tagit medicinen har inte uppvisat några symptom alls. 10 av dem har testats, men inga abnorma värden har upptäckts.

Tidigare uppgifter att medicinen i fråga skulle vara en typ av cannabisbaserad smärtlindring, förnekas nu av den franska regeringen.

Företaget som utfört testerna, Biotrial, har nödvändiga tillstånd och licenser för sin verksamhet, skriver franska tidningar, och har bedrivit sin verksamhet sedan 1989.

Åklagare har nu inlett en förundersökning ifall det har begåtts något brottsligt.

Enligt BBC så är dem här typen av tester på mänskliga försökskaniner nödvändiga för att kunna utveckla många typer av mediciner och få ut dem på marknaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag