Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Man behandlar inte kvinnor på detta sätt"

Carin Jämtin, Stefan Löfven, Ulla Löfven och Gustav Fridolin i regnet.
Foto: Christine Olsson/TT
Stefan Löfven höll sitt femte sommartal i Vasaparken i Stockholm.
Foto: Christine Olsson/TT

Stefan Löfven, S, ger artisten Zara Larsson sitt stöd och uppmanar landets pojkar och män att tydligare ta avstånd från sexuella trakasserier och övergrepp.

– Det finns de som tror att det ligger något manligt i att sexuellt trakassera unga flickor och kvinnor på musikkonserter.

Samtidigt säger statsministern att Sverigedemokraterna har "rasistiska företrädare" i Sveriges riksdag.

När Stefan Löfven i går höll sitt femte sommartal i Vasaparken i Stockholm, inför några hundra åhörare, handlade det till största del om krisen i skolan.

Tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, presenterade statsministern bland annat en utbyggnad av lärar- och förskollärarutbildningarna – 3 600 fler helårsstudenter till 2021.

Regeringen vill också byta namn på höstlovet till - läslovet.

– Det läses för lite utanför skolan, hävdar Stefan Löfven.

"Det kommer att ta ett tag"

På frågan om när vi får en ny gymnasie- och kunskapslyftsminister efter Aida Hadzialic, som nyligen avgick efter att ha kört rattfull, svarade han:

– När jag har bestämt mig.

När har du gjort det då?

– Det kommer om ett tag. Jag ska inte säga exakt datum, men det ska naturligtvis inte dröja allt för länge.

Stefan Löfven: "Man behandlar inte kvinnor på detta sätt"

I sitt tal nämnde statsministern den senaste tidens sexuella övergrepp på musikfestivaler och gav sitt stöd till artisten Zara Larsson, som tidigare konstaterat att det är "män som våldtar".

– Det finns de som tror att det ligger något manligt i att sexuellt trakassera unga flickor och kvinnor på musikkonserter. Vi behöver prata, både män och pojkar, om hur man ska agera. Man behandlar inte kvinnor på detta sätt, det är fullständigt oacceptabelt.

– Kvinnor behandlar man med respekt, ömhet och värme. Det är den attityden vi ska ha.

"Polisen kommer få mer resurser"

Många menar att polisen inte har tagit tillräckligt stort ansvar och att de inte har tillräckligt med resurser. Vad tänker du och regeringen göra åt det?

– Vi har redan tillfört mer resurser och polisen kommer att få mer resurser, men det är inte bara en fråga om antal anställda i polisen. Det är också frågan om att bli bättre på att utreda. Där behöver polis och åklagare bli bättre på att snabbare utreda den här typen av brott. Den uppgiften har de.

Statsministern konstaterade sedan att trygghet kräver samarbete – även i riksdagen.

– Vi tänker inte ge ett högerextremt parti med rasistiska företrädare inflytande, och då krävs samarbete över blockgränsen.

"Vi har ett otal exempel på det"

På frågan om han anser att SD-ledaren Jimmie Åkesson är rasist svarar Stefan Löfven i dag:

– Ja, alltså... De har ett antal människor, jag ska inte gå in på namn, men de har ett antal som har uttryckt sig väldigt tydligt. De har också de som stått i Sveriges riksdags talarstol och pratat om att det här inte är ditt land, och så vidare. Vi har ett otal exempel på det, men jag behöver inte gå in på vilka det är.

Men det finns rasister i Sveriges riksdag?

– Det finns uppenbarligen sådana, ja.

Regeringens nya skolsatsningar

• Fler utbildningsplatser vid lärar- och förskollärarutbildningarna.

Totalt ska utbyggnaden ge 3 600 helårsstudenter till 2021. Den årliga kostnaden beräknas då till 427 miljoner kronor.

• Höstlovet blir läslov.

Regeringen vill stimulera läsning utanför skolan och föreslår att kulturinstitutioner ges möjlighet att få stöd att genomföra läsfrämjande aktiviteter under skolov. Totalt avsätts 5 miljoner kronor årligen under perioden 2017-2020.

• Läsinspiration till småbarnsföräldrar i socioekonomiskt utsatta områden.

Kulturrådets satsning Bokstart, som syftar till att tidigt stimulera små barns språk- och läsutveckling, ska utvidgas till att omfatta fler kommuner och regioner. Regeringen föreslår i höstbudgeten att 10 miljoner kronor årligen avsätts för detta.

• Läslyftet utvidgas till förskola och skolbibliotek.

Regeringen avsätter sex miljoner kronor under 2017 och 2018 till fortbildning i språk-, läs- och skrivutveckling för anställda i förskolan och på skolbiblioteken.

• Lovskola införs i hela landet.

Regeringen vill införa en skyldighet för huvudmännen att anordna lovskola för elever i årskurs 8 och 9 som riskerar att inte uppnå kunskapskraven. Reformen ska träda i kraft den 1 juni 2017. Kommunerna kompenseras med 60 miljoner kronor per år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.