Polisen gör sig redo att storma. "Vi förhandlar tills annat sägs eller det händer någonting" säger polisen. Foto: SwepixPolisen gör sig redo att storma. "Vi förhandlar tills annat sägs eller det händer någonting" säger polisen. Foto: Swepix

Polisen gör sig redo att storma. "Vi förhandlar tills annat sägs eller det händer någonting" säger polisen.

 Foto: Swepix
Insatsen pågår fortfarande strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen - och enligt Eva Nilsson är det ett frysläge i förhandlingen tio timmar efter att larmet inkom. Foto: SwepixInsatsen pågår fortfarande strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen - och enligt Eva Nilsson är det ett frysläge i förhandlingen tio timmar efter att larmet inkom. Foto: Swepix
Insatsen pågår fortfarande strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen - och enligt Eva Nilsson är det ett frysläge i förhandlingen tio timmar efter att larmet inkom. Foto: Swepix
Det pågår en stor polisinsats i området efter att en knivbeväpnad man låst in sig i en lägenhet med en kvinna och ett barn. Foto: SwepixDet pågår en stor polisinsats i området efter att en knivbeväpnad man låst in sig i en lägenhet med en kvinna och ett barn. Foto: Swepix
Det pågår en stor polisinsats i området efter att en knivbeväpnad man låst in sig i en lägenhet med en kvinna och ett barn. Foto: Swepix
En knivbeväpnad man har stängt in sig i en lägenhet i Rinkeby.En knivbeväpnad man har stängt in sig i en lägenhet i Rinkeby.

En knivbeväpnad man har stängt in sig i en lägenhet i Rinkeby.

Knivman har stängt in sig med flera personer

Publicerad

Efter tolv timmar instängd med en knivbeväpnad och våldsam man har en person tagit sig ut ur en lägenhet i Rinkeby.

En timme senare kom även den knivbeväpnade mannen ut ur lägenheten.

Polisens förhandlingar på platsen pågick i nära tolv timmar.

En knivbeväpnad stängde in sig i en lägenhet i Rinkeby, Stockholm, på tisdagsmorgonen. Polisen larmades till trapphuset vid 04.15 efter att någon sett den beväpnade mannen i trapphuset.

När den första patrullen kom till platsen ska de ha hotats av mannen som sen tog sig in i en lägenhet där en anhörig bor.

– Mannen högg med kniv genom dörrspringan mot polis, säger yttre kommissarie Anders Bjärgård.

Därefter inleddes en större insats och både piketen, ambulans och förhandlare tillkallades utöver den vanliga polispatrullen. Förhandlingarna pågick under hela dagen.

– Så länge ingen har kommit till skada så kan vi förhandla hur länge son helst, sa Eva Nilsson tio timmar efter att larmet kom in.

Inlåst i 12 timmar

Att den beväpnade mannen låst in sig tillsammans med andra personer var klart från första början. Och så, strax innan klockan 16, alltså nära 12 timmar efter att larmet kom in, kom den andra personen ut ur lägenheten.

– Det gick lugnt till. Personen är en anhörig. Det som sker nu är att den här personen får träffa sjukvård, för att se till att den är okej, sen ska vi förhöra den och försöka få en bild av vad det är som har hänt, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisen.

– Klockan 16.54 kom den man som polisen har förhandlat med är ute och nu gripen. Det var odramatiskt, han kom ut själv, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Mannen är inledningsvis förd till sjukhus för psykiatrisk vård. Både han och den anhöriga kommer att höras av polisen.

– Det skedde odramatiskt. Personen kom ut själv, säger Albin Näverberg.

Piket och ambulans på plats

Vad som orsakat händelsen är fortfarande oklart och polisen har ingen tydlig bild av händelseförloppet.

– Personen som låstes in är en anhörig som är äldre. Vi har ingen bild av vad som orsakat det här.

Polisstyrkorna var hela tiden varit beredda på att tvingas storma lägenheten – om något skulle hända.

– Om personen skulle skada sig själv eller någon annan. Vi förhandlar tills annat sägs eller det händer någonting, då är det givetvis så att man tar sig in så fort som möjligt, om det händer något i lägenheten, sa Eva Nilsson under arbetet.

Händelsen rubriceras som brott mot knivlagen och försök till grov misshandel i och med att knivmannen gjort utfall mot polisen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag