Man bakom hatkampanj jobbar med flyktingbarn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bechir Rabani, 33, jobbar till vardags som "integrationshandledare" på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.
En granskning som Expo gjort visar hur Bechir Rabani spridit antisemitiska teorier, ifrågasatt antalet mördade judar under Förintelsen och uttryckt stöd för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Bechir Rabani, 33, står bakom kampanjen för att söka upp journalister, som granskar högerextremism, i deras hem.

Expressen kan nu berätta att Rabani - som också spridit judehat och stöttat nazister - till vardags jobbar på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Båstads kommun.

– Vi tittar arbetsrättsligt på frågan, säger Henrik Andersson, bildningschef med ansvar för integration på Båstads kommun.

I början av mars kunde Expressen berätta att Fabian Fjälling, 48, var en av de drivande krafterna bakom det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige - som satt i system att lura till sig "intervjuer" med politiker, journalister och andra för att sedan publicera hopklippta versioner på nätet.

Expressens publicering ledde till att en av den högerextrema tidningen Nya Tiders grundare och ägare, Sanna Hill, tillsammans med nybildade Megafonerna, drog i gång en kampanj för att söka upp journalister, som bevakar högerextremism, i deras hem. I en film, som publicerades på Youtube, syns hur mannen bakom Megafonerna, Bechir Rabani, söker upp bostäderna för Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och en reporter på tidningen.

Rabani spred antisemitiska teorier

I filmen uppmanas tittarna att systematisk söka upp journalister i deras hem: "Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dem dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, de kommer att tänka om när de ska hänga ut folk."

Samröret med högerextrema Nya Tider var ingen engångsföreteelse för Rabani. I slutet av förra månaden granskade den antirasistiska tidningen Expo hans nätaktivism. Granskningen visade hur han spridit antisemitiska teorier, ifrågasatt antalet mördade judar under Förintelsen, skrivit att Adolf Hitler "ville sitt folks bästa" och uttryckt stöd för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

En granskning som Expo gjort visar hur Bechir Rabani spridit antisemitiska teorier, ifrågasatt antalet mördade judar under Förintelsen och uttryckt stöd för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Bechir Rabani uppmärksammades också, om än anonymt, i veckan av SVT:s Kulturnyheterna i deras granskning av hot mot journalister.

Jobbar på boende för ensamkommande flyktingbarn

Expressen kan nu berätta att Bechir Rabani till vardags jobbar som så kallad "integrationshandledare" på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Båstads kommun. Uppgifterna bekräftas av kommunens biträdande HR-chef Anna Löfström som tillägger att Rabani har varit anställd sedan våren 2015.

Henrik Andersson är bildningschef på Båstads kommun med ansvar för integrationsfrågor. Han säger:

– Nu när det blev uppmärksammat i ett tv-inslag (SVT:s Kulturnyheterna, reds anm.) häromdagen förstod vi att den här personen har haft en mycket aktiv roll enligt de här uppgifterna. Sedan någon vecka tillbaka, en och en halv vecka ungefär, har jag fått information om att personen var aktiv på sociala medier och vi har börjat titta på den saken.

Har kommunen hunnit göra något?

– Just nu utreder vi. Vi jobbar skyndsamt med att titta på den här frågan och den här personen.

– Vi kollar vad vederbörande har sagt och gjort, och vi tittar också arbetsrättligt på frågan - vad vi har för möjligheter att agera.

"Problematiskt"

Är det förenligt att jobba som integrationshandledare i er kommun och ägna sig åt sådant här på sin fritid?

– Om man tittar på Båstads kommuns kärnvärden, värdegrund, så är det, enligt de uppgifter vi har nu, problematiskt. Sedan får jag återvända till vårt arbete med att se rent arbetsrättligt var det landar någonstans. Det är komplicerat, säger Henrik Andersson på Båstads kommun.

Bechir Rabani skriver i sms till Expressen:

"Du får inga kommentarer av mig, jag svarar med information och slagkraftiga budskap, låt informationskriget mellan oss börja".

Granskning Sverige

■■ I februari granskade Eskilstuna-Kuriren det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige som satt i system att lura till sig "intervjuer" med politiker, journalister och andra. Samtalen klipps sedan ihop för att framställa den "intervjuade" i dålig dager.

■■ Efter att den liberala debattören Malin Lernfeldt i en debattartikel i GT hade benämnt Granskning Sverige som en "trollhärd" blev hon kontaktad av pseudonymen "Erik Johansson" från Granskning Sverige. Men i kontakten med Lernfeldt råkade han avslöja sin riktiga identitet - Fabian Fjälling.

■■ Expressen granskade i början av mars Fabian Fjällings roll i det främlingsfientliga nätverket. Publiceringen ledde till starka reaktioner i högerextrema kretsar. Nybildade "Megafonerna" drog då i gång en kampanj för att söka upp journalister, som bevakar högerextremism, i deras hem. Sanna Hill, en av grundarna av den högerextrema tidningen Nya Tider, deltog också i kampanjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.