Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Aggressiv” isbjörn attackerade man på Svalbard

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Två personer anfölls bakifrån av en isbjörn på tisdagsmorgonen. 

Medan den ena personen skadades i attacken lyckades den andra skjuta isbjörnen.

– Båda är erfarna, bosatta människor, vi pratar om ren otur. Det borde inte ha hänt, säger Jason Roberts, chef på Polar X till Svalbardposten.

Strax före halv tio på tisdagsmorgonen larmas ”Sysselmannen”, en slags ämbetsman, på ön Svalbard i nordatlanten, två personer attackerats av en isbjörn.

De två var anställda vid Polar X och mätte istjockleken i området Mohnbukta på Östra sidan av ön när isbjörnen anföll dem bakifrån.

– Det är uppenbart att detta var en björn som hade beslutat att attackera. Båda är erfarna, bosatta människor, vi pratar om ren otur. Det borde inte ha hänt, säger Jason Roberts, chef på Polar X till Svalbardposten.

Medan den ena personen skadades i isbjörnsattacken förmådde den andra att avfyra ett skott mot björnen, som dog. Isbjörnen som uppskattas ligga i 200 kilosklassen kommer obduceras under kvällen.

- Detta görs av ”Sysselmannen” i samråd med norska myndigheten för livsmedelssäkerhet, veterinärinstitutet och norska polarinstitutet, säger Terje Carlsen, kommunikationsrådgivare vid guvernören.

Den skadade mannen fördes med helikopter tillsammans med Sysselmannen och en läkare till sjukhus på Svalbard. Mannen klev själv ur ambulansen när den anlände till sjukhus.

– Han mår bra, han är inte allvarligt skadad, säger Jason Roberts.

Enligt Svalbardposten så ha det siktats många isbjörnar i området kring Mohnbukta under de senaste dagarna.

Nyfödda isbjörnsungarna förkastades av mamman

Djurvårdarna klev in och nu står varm mjölk och massage på dagsschemat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.