Mannen var ute och jagade tillsammans med sin hund i skogarna. Foto: Daniel Sjöholm
Mannen var ute och jagade tillsammans med sin hund i skogarna. Foto: Daniel Sjöholm

Man attackerad av björn utanför Kilafors

Publicerad
Uppdaterad
En 55-årig man blev på lördagseftermiddagen anfallen och biten i huvudet av en björn i området söder om Kilafors i Gävleborgs län.
Mannen var ute i skogen och jagade älg när björnen väcktes ur sitt ide - och gick till attack.
- Han har blivit liggande i skogen och inte kunnat ta sig därifrån, säger Lars-Åke Svärd, insatsledare vid räddningstjänsten.
Mannen vårdas nu på sjukhus för allvarliga skador.
Mannen, som är hemmahörande i Bollnäs kommun, var ute och jagade älgkalv tillsammans med sin hund i skogarna söder om Kilafors när olyckan var framme. Plötsligt mötte han en björn som anföll honom.
- Han har blivit biten i huvudet, något mer vet jag inte, säger Per Säll, jaktledare i den skadade mannens jaktlag.
Han var hundförare under älgjakten och gick utan jaktkamrater med hunden när händelsen inträffade.
– Det är hunden som har jagat upp björnen och björnen har attackerat jägaren, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg, till TT.
Sannolikt har björnen skadats sedan jägaren skjutit och träffat. Björnen ska avlivas på söndagen.
– Det är specialutbildade jägare med speciella hundar som tar vid, säger Edenström.

Larmade SOS

Mannen har på egen hand ringt till en anhörig som om i sin tur larmade SOS. Den anhörige chockades svårt av samtalet.
- Personen blev chockad så det var en ambulans hemma och tog hand om den anhöriga, säger Per Säll.
Räddningstjänst och ambulans hade till en början svårt att hitta mannen i skogen.
-  Han ringde till sina jaktkompisar och lotsade dem till den plats där han låg. Det var jaktkompisarna som hjälpte oss att hitta honom, säger Ingemar Jonsson, biträdande räddningsledare vid räddningstjänsten, till TT.
Mannen bars cirka 200 meter till en väg som var så oplogad att ambulansen inte kunde ta sig fram.
– Därifrån körde vi honom med en fyrhjulig motorcykel till ambulansen, säger Jonsson.
Mannen skadades allvarlig och är inlagd på vårdavdelning, rapporterar landstinget i Gävle.
– Han är allvarligt men inte livshotande skadad, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg, till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag