Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thomas, 62, attackerad av björnmamma

Björnattacken inträffade i Ovanåker på lördagskvällen.Foto: Googlemaps

Orienteraren Thomas Ericson, 62, attackerades av en björn med ungar i Ovanåker i Hälsingland. 

Han fick flera bett och vårdades på sjukhus för sina skador.

– Jag försökte springa ifrån björnen men snubblade och då var hon över mig och bet mig, berättar Thomas Ericson för Expressen.

Vid 19-tiden på lördagskvällen fick polisen samtal om händelsen. Då hade en man i 60-årsåldern varit ute och orienterat i en skog i Ovanåker i Hälsingland – och råkat hamna emellan en björnhona och hennes unge, skriver polisen på sin hemsida.

Björnhonan rev mannen så att han skadades, men det ska inte röra sig om några allvarliga skador. Han vårdas på sjukhus enligt polisen, men det är oklart om han tog sig dit själv eller om han fick skjuts dit.

Överraskade troligen björnhonan med ungar

Expressen fick på söndagsmorgonen kontakt med den drabbade orienteraren. Han heter Thomas Ericson och tillhör Alfta Ösa OK. Han berättar att han var ute för att sätta upp kontroller inför en stortävling som klubben arrangerar i början av juni.

Det var i ett skogsområde cirka 11 kilometer väster om Edsbyn som kallas Gammelhomna.

– Jag var ensam i skogen och sprang runt med skärmarna när jag fick syn på björnhonan på ett mindre hygge. Hon hade ungar, två stycken tror jag. Avståndet var bara 10-15 meter och jag tror de höll på med nåt så jag överraskade dem, berättar Thomas Ericson.

Thomas Ericson, 62, från Alfta har orienterat många gånger i skogsområdet där björnen attackerade för att skydda sina ungar.Foto: Privat

Björnhonan gick till attack direkt. Thomas reagerade med att försöka springa ifrån björnen, men det gick inte.

– Björnen vrålade och jag försökte vråla något tillbaka. Sedan sprang jag, säger Thomas och fortsätter:

– Jag snubblade och föll redan efter några meter och då var hon över mig. Hon bet mig i vaden och jag la armarna över huvudet för att skydda mig. Då bet hon mig i armen också. Men sedan gick hon från platsen. Jag hörde henne och ungarna men låg kvar på marken och höll mig stilla.

När björnhonan och ungarna försvunnit tog han sig tillbaka till bilen och körde hem. Sedan uppsökte han sjukvården för att se över skadorna.

”Låg där och försökte hålla mig lugn”

– Det var inte allvarligt, mer som hundbett. Det är märken efter tänderna men inte mer. Jag blev omplåstrad och fick antibiotika, förklarar Thomas Ericson som verkar ha tagit den dramatiska händelsen bra.

– Första instinkten att springa var kanske inte helt rätt. Men när jag låg där på marken var jag helt lugn och tänkte rationellt. Hur jag skulle ta mig tillbaka till bilen och sådant.

Thomas uppfattade björnen som ganska liten, en dryg meter i mankhöjd, men blixtrande snabb.

– Hon attackerade direkt och det fanns inte en chans att hinna undan, berättar han.

Thomas Ericson har varit orienterare i 40 år och även varit ute i det aktuella skogsområdet många gånger tidigare.

– Men jag har aldrig sett någon björn tidigare. Däremot har jag hoppats på att få se en, men inte riktigt så här kanske.

Polisen: Normalt beteende för björnhona med ungar

Polisen uppger att man inte kommer att vidta några åtgärder med anledning av björnattacken. Björnhonan och hennes ungar ska lämnas i fred.

”Incidenten har inte lett till någon åtgärd från polisens sida - björnhonans beteende bedöms som naturligt för honor med ungar och polisen anser inte att hon är farligare än någon annan björn”.

Länsstyrelsen ska informeras om händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.