Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man åtalas efter stölder från Myntkabinettet

Mannen misstänks ha sålt stulna mynt till ett värde av nästan fyra miljoner kronor. Foto: Ola Myrin/ Kungl. Myntkabinettet
Mannen har tidigare arbetat som vikarie på Kungliga Myntkabinettet. Foto: Ola Myrin/ Kungl. Myntkabinettet

En före detta anställd vid Kungliga Myntkabinettet åtalas för grovt häleri.

Det efter att ha sålt misstänkt stulna mynt på auktion till ett värde av nästan fyra miljoner kronor, uppger SVT. 

– Det finns ett mynt för 509 000 kronor som han menar att han har ärvt av sin morfar, säger kammaråklagaren Jens Nilsson.

Det Kungliga Myntkabinettet har sedan länge känt till att mynt försvunnit från de anrika samlingarna. 

Nu har en man i 40-årsåldern åtalats för sex fall av grovt häleri.

Mannen har tidigare haft ett vikariat på museet och misstänks ha sålt stulna mynt till ett värde av 3,8 miljoner kronor, uppger SVT.

– Det jag kan bevisa är att han har sålt dem på auktion. Frågan nu är var mynten kommer ifrån. Han säger att han ärvt några, köpt de flesta och bytt till sig från olika personer. Tyvärr är alla de personer han uppger sig ha köpt från döda, så det går inte att kontrollera uppgiften, säger kammaråklagare Jens Nilsson till Expressen.

Köpte böcker för pengarna

Bland mynten finns både svenska och utländska mynt. Några beskrivs som särskilt ovanliga och vissa har sålts på aktion för över en halv miljon styck.

– Han har mest köpt böcker på antikvariat för pengarna. Det är hans stora intresse. Han har handlat böcker för över en miljon har vi kunnat konstatera, säger åklagaren.

Ryssland, Nikolaus ll, 1902. 37,5 Rubel, värderade till 1 500 000 kronor. Foto: Polisen

De stulna mynten är fortfarande försvunna, men Nationellt forensiskt centrum har kunnat jämföra bilder på de sålda mynten och museets katalogbilder. Enligt NFC talar mycket för att det rör sig om samma mynt.

– Det finns lite repor och sådant som stärker det. Sedan kan man tycka att det är en konstig slump att så mycket som han sålt stämmer in på det som är anmält stulet, säger Jens Nilsson.

Det Kungliga Myntkabinettet yrkar nu på skadestånd. Samtidigt begär åklagaren kvarstad på mannens ägodelar och har redan beslagtagit några av de värdefulla böckerna.

– Det finns en risk att han inte skulle betala skadeståndet frivilligt och därför har vi tagit dem i beslag, förklarar Nilsson.

Huvudförhandlingen kommer att hållas under våren 2019.