Man åtalas för serievåldtäkter

Publicerad
Uppdaterad
En 24-årig man i Stockholm åtalades på fredagen för tre våldtäkter och tre våldtäktsförsök.
I ett av fallen överföll han en sovande kvinna i hennes hem.
- Jag anser att bevisningen mot mannen är god, säger kammaråklagare Nils Lundberg.
Våldtäkterna och våldtäktsförsöken skedde från hösten och fram till januari i år. Fem av brotten skedde söder om Stockholm och ett i Täby. Mannen åtalas vid Södertörns tingsrätt.
Mannen, som är asylsökande, var på väg att lämna Sverige när han greps kort efter den sista våldtäkten i Flemingsberg.
- Som jag tolkar förhören erkänner han ett av brotten och han har gjort vissa medgivanden när det gäller ytterligare fyra. I det fall han förnekar att han skulle varit på plats finns lyckligtvis DNA-bevisning, säger åklagare Nils Lundberg till Stockholm.expressen.se.

Samma tillvägagångssätt

Målet är enligt åklagaren lätt på det sättet att det finns mycket bra bevisning i form av DNA i fem av de sex fallen. Det finns också filmer från övervakningskameror i nattbussar där mannen ses "spana in" offren.
Mannen har följt ett likartat mönster vid samliga brott, som skett utomhus mitt i natten. Han har följt efter kvinnorna när de varit på väg hem från krogen eller nattbussen. Han har uppgett att han varit påverkad av alkohol, medan de flesta kvinnorna har varit nyktra.
Vid två av våldtäktsförsöken avbröts gärningen av att vittnen gick in och skrämde bort den misstänkte.
- Samtliga sex händelser har varit allvarliga händelser, kvinnorna mår oerhört dåligt över vad de blivit utsatta för. Det är ingen skillnad i när det varit försök till våldtäkt och när det varit fullbordat, säger Lundberg.

Bröt sig in hos sovande kvinna

I Täbyfallet följde mannen efter det 18-åriga offret till hennes hem. Hon hade gått och lagt sig men vaknade av att mannen satt grensle över henne med blottad underkropp. När den unga kvinnan vaknade försökte hon skrika, men mannen täppte till hennes mun och näsa och tog ett strupgrepp om henne. När kvinnan slutade göra motstånd avbröt mannen sin gärning.
- Flickan uppträdde så taktiskt begåvat att hon lyckades få honom att avbryta gärningen.  säger Lundberg.
Hur då?
- Hon slutade göra motstånd och började gråta. Därefter började hon prata med honom. Vad hon sa vill jag inte gå in på, säger han.
Nils Lundberg kommer att kräva ett straff på minst åtta år. Han begär också att den misstänkte mannen därefter ska utvisas.
- Min klient bestrider ansvar för brott, det är allt jag kan säga, säger mannens advokat Lars Gagnér till Stockholm.expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag