Män är på Mars, kvinnor på Åhléns

Publicerad
Uppdaterad
"Vi ses på Pub" säger hon och försvinner i vimlet innan jag hinner fråga vilken pub hon menar. Julshopping på stan och jag inser att likheten mellan könen är vår tids mest omhuldade - och felaktiga - myt. Skicka ut en man för att köpa julklappar åt barnen och han kommer hem med en burk skidvalla åt sig själv. Skicka ut en kvinna att köpa en burk skidvalla och hon kommer hem med halva NK. Vi kan numer dela en whiskyflaska, till och med kolla en VM-final i hockey tillsammans, men när det kommer till shopping så öppnar sig en könsklyfta djup som Grand Canyon någonstans i trakterna av Åhléns parkering. Ge mig en rabattkupong på revbensspjäll och jag fastnar redan i svängdörren och slungas tillbaka ut på trottoaren, där jag raskt måste uppsöka närmaste krog för att lugna nerverna. Men ge det i stället till en valfri kvinna och hon erövrar världen. Är inte detta märkligt? Att samma person som kan gå vilse på en campingplats i Nässjö förvandlas till en tvåbent stövare så fort det luktar utförsäljning på H&M. Att hon som redan efter 20 meter i motionsspåret drabbas av akut benhinneinflammation, nu glatt plöjer som en snöplog i timmar genom hyllorna med paket över hela kroppen och av bara farten får med sig ett dockskåp hem till yngsta dottern. Att hon som är så dålig på logiskt tänkande, så elegant klarar att planera sina inköp så hon b å d e hinner kissa och dricka latte med väninnan. Just det. När såg ni två karlar shoppa tillsammans senast? Nej, vi är patetiska vingelpellar som irrar planlöst genom livets provhytter. Har ingen strategi alls. Saknar fullkomligt den psykiska styrkan, taktiska blicken och split vision som krävs för att göra shoppandet till en konstart. Och så har det kanske alltid varit. Gick grottmannen ut för att stena en mammut så kom han också hem med en mammut - inte med en murkla, lite citrongräs och en självdöd ekorre som vissa andra. Konsumtionssamhället är skapat av kvinnan, det är min starka övertygelse. Jag känner inte en man som har 60 par skor eller ens tre par jeans. Går jag in i min garderob och ropar, så hörs bara ekot av ett antal ångestladdade eftermiddagar på stan. Jag tänker nu föreslå julhandel som en gren i nästa vinter-OS. Kvinnor av alla nationaliteter släpps lösa vid en varuhusentré - Klara-färdiga-köp! - och återvänder en halvtimme senare med en garderob värdig Imelda Marcos. "Och där kommer fru Gustafsson ut ur skohyllan och klockan går mot 28,20 och jag tror vi har en ny vinnare... NEEEEJ! Där snubblar hon på en nappahandske och brakar rakt in bland ansiktskrämerna!" Utanför står vi karlar och undrar vart vårt kreditkort tog vägen. + "Kråkguldet" på dvd. Äntligen ska en ny generation skrämmas från vettet. - Vetskapen att Fuglesang aldrig var längre från jordytan än 40 mil. Han kunde ju lika gärna ha åkt till Sveg...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag