"Män är djur"

Publicerad
Uppdaterad
Här är kvinnan som kan tala med djur.
Ireen von Wachenfeldt, ordförande för kvinnojourernas riksorganisation, säger nämligen inför tv-kameran:
Män är djur.
Journalisten Evin Rubar. I år får hennes organisation över sju miljoner kronor av skattebetalarna. På lördagskvällen sänds andra delen av Sveriges Televisions dokumentär "Könskriget". Reportern Evin Rubar följde Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, i nästan ett år. I första avsnittet, som sändes i söndags, hotades hon framför kameran av regeringens utredare Gunilla Ekberg.

Man = maskin?

På lördagskvällen gör Roks förbundsordförande Ireen von Wachenfeldt ett nytt sensationellt uttalande. I organisationens tidning har män tidigare jämförts med djur och maskiner. Ireen von Wachenfeldt får frågan: Att män är djur, maskiner och vandrande dildos? Står du för det? – Ja, det står jag för. Män är djur? – Män är djur, svarar Ireen von Wachenfeldt.

"Aldrig sagt"

Expressen ringer upp Ireen von Wachenfeldt och ber henne förklara sig. – Först blev jag full i skratt. Jag tycker inte män är djur. Det har jag aldrig sagt, hävdar hon. – Sen hur de har klippt och grejat ihop det här... Det du säger nu stämmer inte. Intervjun är inte hopklippt. – Ja... Men du menar att SVT klippt bort när du säger "nej" och ersatt det med ett "ja"? – Jag vet inte... – Jag tycker inte män är djur. Men jag vet att det var otroligt pressat och att hon höll på... – Då har jag väl sagt så... Att män är djur? – Ja, men det tycker jag inte.

Får sju miljoner

Reportern Evin Rubar: – Jag reagerade med förvåning när hon sa så, men jag blev inte direkt chockad. I år får Roks över sju miljoner kronor via socialstyrelsen, enligt von Wachenfeldt. Pengarna kommer både från kvinnor – och män. Fotnot: Dokumentären "Könskriget" visas på söndag kväll 22 maj i SVT2 20.00.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag