Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Män är djur"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här är kvinnan som kan tala med djur.

Ireen von Wachenfeldt, ordförande för kvinnojourernas riksorganisation, säger nämligen inför tv-kameran:

  Män är djur.

Journalisten Evin Rubar.

I år får hennes organisation över sju miljoner kronor av skattebetalarna. På lördagskvällen sänds andra delen av Sveriges Televisions dokumentär "Könskriget". Reportern Evin Rubar följde Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, i nästan ett år. I första avsnittet, som sändes i söndags, hotades hon framför kameran av regeringens utredare Gunilla Ekberg.

Man = maskin?

 På lördagskvällen gör Roks förbundsordförande Ireen von Wachenfeldt ett nytt sensationellt uttalande. I organisationens tidning har män tidigare jämförts med djur och maskiner. Ireen von Wachenfeldt får frågan: Att män är djur, maskiner och vandrande dildos? Står du för det? – Ja, det står jag för. Män är djur? – Män är djur, svarar Ireen von Wachenfeldt.

"Aldrig sagt"

 Expressen ringer upp Ireen von Wachenfeldt och ber henne förklara sig. – Först blev jag full i skratt. Jag tycker inte män är djur. Det har jag aldrig sagt, hävdar hon. – Sen hur de har klippt och grejat ihop det här... Det du säger nu stämmer inte. Intervjun är inte hopklippt. – Ja... Men du menar att SVT klippt bort när du säger "nej" och ersatt det med ett "ja"? – Jag vet inte... – Jag tycker inte män är djur. Men jag vet att det var otroligt pressat och att hon höll på... – Då har jag väl sagt så... Att män är djur? – Ja, men det tycker jag inte.

Får sju miljoner

 Reportern Evin Rubar: – Jag reagerade med förvåning när hon sa så, men jag blev inte direkt chockad. I år får Roks över sju miljoner kronor via socialstyrelsen, enligt von Wachenfeldt. Pengarna kommer både från kvinnor – och män.

Fotnot:Dokumentären "Könskriget" visas på söndag kväll 22 maj i SVT2 20.00. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.