Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens ord efter jakten på mannen

I slutet av sommaren anmäldes en stor mängd sexuella ofredanden i Blackeberg i västra Stockholm.

En man tog kontakt med kvinnor boende på nedre botten – och sedan blev en kvinna våldtagen i sin egen bostad.

Nu har polisen gripit en misstänkt gärningsman.

– Det har så klart funnits en orosfaktor kring att vi skulle kunna få en ny våldtäkt, vilket har varit utgångsläget – att det får inte ske, säger Emir Gazibegovic, operativ samordnare vid polisen i Vällingby.

Det var i augusti som anmälningarna började komma in till polisen.

De fick in samtal om att en man knackat på och tittat in genom fönster hos kvinnor som bor på nedre botten i Blackeberg.

– De har varit fullständigt oönskade och högst olämpliga kontakter, och jag förstår att det har skapat en rädsla och oro hos en del, säger Emir Gazibegovic, operativ samordnare vid polisen i Vällingby.

Den 16 september blev en kvinna sedan överfallen och våldtagen i sin bostad. 

Anmälningar fortsatte sedan komma in till polisen, som efter hand också kunnat säkra tekniska spår på en del av brottsplatserna.

– Vi har jobbat riktat i området utifrån signalement, och genomfört kontroller och annat, säger Emir Gazibegovic om jakten den misstänkte gärningsmannen, som inte fanns i polisens DNA-register.

”Känner oss säkra”

Den 24 september sågs en misstänkt i området som polisen uppfattade stämde överens med signalementet. Misstankarna stärktes när mannen kontrollerades, och han blev gripen och DNA-topsad.

Under måndagen bekräftade DNA-analysen att ”mannen kan knytas till brottsligheten i Blackeberg”, enligt polisen.

Han är anhållen misstänkt för våldtäkt och ett antal sexuella ofredanden – men polisen tror att mörkertalet är stort. Exempelvis fick polisen in ett 10-tal anmälningar, men sedan har de märkt att flera av kvinnorna fått besök av mannen flera gånger.

– Problemet har i vissa fall varit större än vad vi haft kännedom om, säger Emir Gazibegovic.

Han säger att ärendet varit prioriterat hos dem.

– Det har varit skönt att nu kunna stävja den här problematiken, både för de boende och för oss.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.