Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man anhållen misstänkt för stämpling till terrorbrott

Man anhållen för stämpling till terroristbrott
När polis med påslagna blåljus anlände till platsen utbröt kalabalik som slutade med att föraren kraschade in i en stenmur.Foto: Läsarbild/71717
Enligt uppgifter till P4 Jämtland misstänks mannen ha planerat ett attentat.Foto: Läsarbild/71717
Den anhållne mannen utreds för kopplingar till terrordömde Rakhmat Akilov.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Östersund.Foto: HAMPUS LUNDGREN / DN / TT / DN

Mannen som greps efter en biljakt i centrala Östersund på onsdagen ska ha försökt köra över människor och uppges utredas för kopplingar till Rakhmat Akilov.

Han misstänks nu för stämpling till terroristbrott.

David Lundbäck, 26, blev vittne till gripandet.

– De öppnade bagageluckan lite senare. Där såg det ut som att det stod någon typ av röda dunkar, säger han.

Enligt uppgift till Expressen skedde ett stort polistillslag i en liten jämtländsk ort under onsdagen. Polisen och Säpo kommenterar inte om insatsen var kopplad till terrorgripandet.

Vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen fick polisen samtal om en förare som väckte uppmärksamhet på Stortorget i centrala Östersund. När polis med påslagna blåljus anlände till platsen utbröt kalabalik som slutade med att föraren kraschade in i en stenmur.

David Lundbäck, 26, arbetar som kock på det kafé som ligger intill den plats där mannen, som är i 30-årsåldern, greps.

– Det kom en grön Volvo i full fart med polisen hack i häl, säger han.

Kan du uppskatta hur fort det gick?

– Det är svårt att säga, men i alla fall runt 70 kilometer i timmen. Otroligt fort för att vara på den vägen. Det var mycket människor runtomkring. 

Färden slutade med att bilen svängde in i en stenkant, intill ett träd.

Nina Svanberg på plats i Östersund efter att man greps under onsdagen.

 David: Såg röda dunkar

– Stenen som han körde in i har spruckit, säger David Lundbäck.

– Polisen kom ut direkt efter med dragna vapen och skrek till föraren att han skulle komma ut och sträcka ut händerna. Han gav sig direkt. Han gick ur bilen och polisen ställde honom med bröstet mot bilen och satte på handfängsel.

– Gripandet skedde precis utanför fönstret från vårt kök.

– Det rök ur bilen också. Och de öppnade bagageluckan lite senare. Där såg det ut som att det stod någon typ av röda dunkar.

Se klippet där mannen grips i Östersund.
Stenfundamentet som mannen körde in i.Foto: Patrick Sjöö

Göran Hemmingsson säljer munkar på torget i Östersund och säger att han såg när polisen grep mannen.

– Polisen kom med dragna vapen och kontrollerade honom och ställde upp honom, säger han och fortsätter:

– Inne i bilen såg jag två bensindunkar och en sån där skogshuggarhjälm. 

Hur fort körde han innan han greps?

– Sakta. Han krypkörde runt på torget innan.

Vittne: Obehagligt att det händer i lilla Östersund

En anonym kvinna berättar att hon kort före dramatiken så något som fick henne att reagera.

– Jag såg en bil på väg till jobbet i går som stod snett parkerad mellan glasskiosken på Stortorget i Östersund och hamburgerian.

Varför gav du den uppmärksamhet?

– Den stod så konstigt snett parkerad.

– Sedan hann jag bara in på jobbet och hänga av mig jackan och in på jobbet igen. Den swishade förbi bilen och sedan small det, säger kvinnan, och fortsätter:

– Det är obehagligt att det händer i lilla Östersund.

Även Bosse Bäckström, som driver en glasskiosk på Stortorget, såg gripandet i Östersund: 

– Vi står och jobbar och så hör vi hur det bränner igång en siren. När bilen stannat börjar polisen vråla och skrika. Vi ser hur de går igenom mannens kläder samtidigt som han har handbojor sedan leder de honom ned till en väntande polisbil, säger han.

Bosse Bäckström blev vittne till gripandet av den terrormisstänkte mannen.Foto: Patrick Sjöö
Östersund:

Misstänkt terrormotiv

Efter gripandet meddelade polisen att mannen, på grund av ”inkomna uppgifter och beslag som gjordes i bilen”, senare anhållits på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.

Nu har den rubriceringen ändrats – till stämpling till terroristbrott. Stämpling är enligt Åklagarmyndigheten ”en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott”.

Enligt uppgifter till P4 Jämtland misstänks mannen ha planerat ett attentat.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha försökt köra över människor och in i en folkmassa. Enligt tidningen utreds han även för kopplingar Rakhmat Akilov, dömd för terrordådet på Drottninggatan 2017.

Enligt TV4, som hänvisar till poliskällor ska mannen har sagt att hans uppsåt var att köra in i människor. Enligt TV4 ska han ha haft bensindunkar och knivar i bilen. 

Expressen har talat med ägaren till bilen, en egenföretagare från Jämtland.

– Det är min bil och den är inte stulen, säger bilägaren.

– Jag har ingenting med det här att göra och jag vet inte mer om vad som har hänt än det som står i tidningarna.

Mannen i Östersund utreds för kopplingar till Akilov.

Uppgift: Tillslag i jämtländsk ort

Enligt uppgift till Expressen ägde en stor polisinsats rum i en mindre ort i Jämtland under onsdagen.

Flera personer i byn som Expressen talat med vittnar om intensiv aktivitet vid en viss adress fram till sen kväll.

En kvinna säger:

– Det började med att det var en helikopter som svävade över här. Då tänkte man om det var något barn eller någon gamling som var på vift. Men det var ingen som gick ut till allmänheten och sa att vi skulle hjälpa till.

– Sen var de här hela dagen, på en gata här i byn, fram till halv tolvtiden i går kväll. Jag har inte fått veta någonting.

En annan kvinna, som är granne med den aktuella adressen, berättar:

– Det har varit ett väldigt pådrag. Insatsstyrkan har varit här. När de dyker upp, då är det något allvarligt. Och så har det skickat upp en drönare. Men det är väldigt tyst om vad det är.

Polisen, Säkerhetspolisen och åklagaren vill inte kommentera om polisinsatsen i den lilla jämtländska orten har någon koppling till ärendet i Östersund gällande misstänkt stämpling till terroristbrott.

Enligt TV4:s källor ska polisen ha gjort husrannsakan i en by i Jämtland och beslagtagit datorer.

Säpo har tagit över

Säpo har tagit över ärendet från den lokala polisen.

– Det pågår en utredning och den genomförs på sedvanligt sätt med fortsatta förhör och genomgång av de beslag som gjorts i samband med gripandet. I övrigt råder förundersökningssekretess i ärendet, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

På åklagarnivå hanteras nu ärendet av Riksenheten för säkerhetsmål.

”Åklagaren kommer under dagen eller senast i morgon bitti ta ställning till om mannen ska begäras häktad”, skriver åklagarmyndigheten på sin hemsida.

– Det handlar dels om att man misstänker att personen försökt köra på människor, skada eller döda individer. Men kanske även att man har hittat saker i bilen, bland hans ägodelar eller på sociala medier som gör att man kopplar detta till eventuell terror, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

SÄPO: ”En allvarlig misstanke”

Detta har hänt

På onsdagsförmiddagen stoppar polisen en bil vid Stortorget i centrala Östersund. Mannen grips och anhålls senare misstänkt för förberedelse till mord.

 

Misstanken grundas på inkomna uppgifter och beslag som gjordes i bilen. Ingen kommer till skada i samband med händelsen.

 

Under onsdagen sker också ett stort polistillslag på en mindre jämtländsk ort. Polisen har dock inte bekräftat att det finns ett samband med gripandet i Östersund.

 

Under torsdagen överlämnas ärendet till Säkerhetspolisen och Riksenheten för säkerhetsmål. Samtidigt ändras brottsrubriceringen till stämpling till terroristbrot.