Man anhållen efter mordet på asylboende

En man har anhållits för det misstänkta mordet på ett asylboende i Ljusne.
Foto: Roger Nilsson/112media
Den dödade personen ska ha blivit knivhuggen under bråket.
Foto: Roger Nilsson/112MEDIA
På söndagen anhölls en man misstänkt för mordet – de två andra som frihetsberövades har släppts.
Foto: Google maps

En man dödades och tre personer skadades på ett asylboende i Ljusne på lördagen.

På söndagen anhölls en man misstänkt för mordet – tre andra som tidigare frihetsberövades har nu släppts.

– Men de har delgivits misstanke om brott och är inte avskrivna från utredningen, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Gävleborgspolisen.

Enligt TT är den anhållne mannen i 20-årsåldern och misstankarna mot honom gäller mord och mordförsök. De tre skadade personerna ska ha klarat sig.

Det var på lördagseftermiddagen som det första larmet om ett bråk på ett asylboende i Ljusne, utanför Söderhamn, kom in till polisen.

Under söndagen berättade polisen att upprinnelsen till händelsen var att ett gäng asylsökande från ett annat boende kom och besökte några bekanta.

Det ska senare ha uppstått en konflikt mellan ett par personer, vilket ledde till ett omfattande bråk mellan några av de boende och besökarna.

– Det slutade med att en person avled och tre personer fördes till sjukhus med skador, säger Christer Nordström.

Misstänks för mord och mordförsök

Efter larmet skickades flera poliser ut till Ljusne för att reda ut situationen. Enligt Christer Nordström befann sig mellan 20-25 poliser som mest på platsen under lördagskvällen.

Tre personer som nu är misstänkta för brott hade då låst in sig i en lägenhet och vägrade att öppna när polisen knackade på. Man ordnade då fram en extranyckel och de tre personerna hämtades med till förhör.

Misstankarna mot den man, som under natten anhölls, gäller mord och mordförsök.

– Även de två som har släppts är delgivna misstanke om mord och mordförsök, de är inte avskrivna från utredningen. Detsamma gäller en person som vi hämtade in tidigare i dag. Sammanlagt är det alltså fyra misstänkta gärningsmän, säger Christer Nordström.

Under söndagen arbetar polisen framför allt med att förhöra alla de som kan tänkas vara inblandade eller ha kännedom om vad som har hänt under lördagskvällen.

Chefsåklagare Patrik Sävlund, som leder förundersökningen, berättar att det är många förhör kvar innan man kan bilda sig en riktig uppfattning.

– Innan onsdag klockan 12 måste jag ta ett beslut angående häktning. Det kan hända att fler personer anhålls innan dess, men om det blir så är ännu för tidigt att säga, säger han.

Flera inblandade i 20-årsåldern

Enligt Christer Nordström handlar polisens preliminära beräkningar om ett 15-tal inblandade personer.

– Vi tror att de flesta av de inblandade är i 20-årsåldern. Men flera av dem lämnade platsen innan vi kom till platsen, nu arbetar vi på att få fram identiteten på alla inbladade och klarlägga vem som har gjort vad, säger han.

Merparten av de som var inblandade i bråket ska vara asylsökande med ursprung i Afghanistan.

Under söndagsmorgonen har polisen kallat in extra personal för att kunna genomföra alla förhör.

– Vi behöver ett antal tolkar och det kan röra sig om flera språk, säger Christer Nordström.

Han tillägger att polisen har en samlad bild av hela händelseförloppet på boendet, men menar att man håller den internt fram tills att man har fått förhöra alla inblandade.

– Det komplicerade med en sådan här utredning, där vi har så pass många inblandade, är att slå fast vem som har gjort vad. Det brukar kunna dröja ett bra tag, säger Christer Nordström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.