En man har anhållits för det misstänkta mordet på ett asylboende i Ljusne. Foto: Roger Nilsson/112mediaEn man har anhållits för det misstänkta mordet på ett asylboende i Ljusne. Foto: Roger Nilsson/112media
En man har anhållits för det misstänkta mordet på ett asylboende i Ljusne. Foto: Roger Nilsson/112media
Den dödade personen ska ha blivit knivhuggen under bråket. Foto: Roger Nilsson/112MEDIADen dödade personen ska ha blivit knivhuggen under bråket. Foto: Roger Nilsson/112MEDIA
Den dödade personen ska ha blivit knivhuggen under bråket. Foto: Roger Nilsson/112MEDIA
På söndagen anhölls en man misstänkt för mordet – de två andra som frihetsberövades har släppts. Foto: Google mapsPå söndagen anhölls en man misstänkt för mordet – de två andra som frihetsberövades har släppts. Foto: Google maps
På söndagen anhölls en man misstänkt för mordet – de två andra som frihetsberövades har släppts. Foto: Google maps

Man anhållen efter mordet på asylboende

Publicerad

En man dödades och tre personer skadades på ett asylboende i Ljusne på lördagen.

På söndagen anhölls en man misstänkt för mordet – tre andra som tidigare frihetsberövades har nu släppts.

– Men de har delgivits misstanke om brott och är inte avskrivna från utredningen, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Gävleborgspolisen.

Enligt TT är den anhållne mannen i 20-årsåldern och misstankarna mot honom gäller mord och mordförsök. De tre skadade personerna ska ha klarat sig.

Det var på lördagseftermiddagen som det första larmet om ett bråk på ett asylboende i Ljusne, utanför Söderhamn, kom in till polisen.

Under söndagen berättade polisen att upprinnelsen till händelsen var att ett gäng asylsökande från ett annat boende kom och besökte några bekanta.

Det ska senare ha uppstått en konflikt mellan ett par personer, vilket ledde till ett omfattande bråk mellan några av de boende och besökarna.

– Det slutade med att en person avled och tre personer fördes till sjukhus med skador, säger Christer Nordström.

Misstänks för mord och mordförsök

Efter larmet skickades flera poliser ut till Ljusne för att reda ut situationen. Enligt Christer Nordström befann sig mellan 20-25 poliser som mest på platsen under lördagskvällen.

Tre personer som nu är misstänkta för brott hade då låst in sig i en lägenhet och vägrade att öppna när polisen knackade på. Man ordnade då fram en extranyckel och de tre personerna hämtades med till förhör.

Misstankarna mot den man, som under natten anhölls, gäller mord och mordförsök.

– Även de två som har släppts är delgivna misstanke om mord och mordförsök, de är inte avskrivna från utredningen. Detsamma gäller en person som vi hämtade in tidigare i dag. Sammanlagt är det alltså fyra misstänkta gärningsmän, säger Christer Nordström.

Under söndagen arbetar polisen framför allt med att förhöra alla de som kan tänkas vara inblandade eller ha kännedom om vad som har hänt under lördagskvällen.

Chefsåklagare Patrik Sävlund, som leder förundersökningen, berättar att det är många förhör kvar innan man kan bilda sig en riktig uppfattning.

– Innan onsdag klockan 12 måste jag ta ett beslut angående häktning. Det kan hända att fler personer anhålls innan dess, men om det blir så är ännu för tidigt att säga, säger han.

Flera inblandade i 20-årsåldern

Enligt Christer Nordström handlar polisens preliminära beräkningar om ett 15-tal inblandade personer.

– Vi tror att de flesta av de inblandade är i 20-årsåldern. Men flera av dem lämnade platsen innan vi kom till platsen, nu arbetar vi på att få fram identiteten på alla inbladade och klarlägga vem som har gjort vad, säger han.

Merparten av de som var inblandade i bråket ska vara asylsökande med ursprung i Afghanistan.

Under söndagsmorgonen har polisen kallat in extra personal för att kunna genomföra alla förhör.

– Vi behöver ett antal tolkar och det kan röra sig om flera språk, säger Christer Nordström.

Han tillägger att polisen har en samlad bild av hela händelseförloppet på boendet, men menar att man håller den internt fram tills att man har fått förhöra alla inblandade.

– Det komplicerade med en sådan här utredning, där vi har så pass många inblandade, är att slå fast vem som har gjort vad. Det brukar kunna dröja ett bra tag, säger Christer Nordström.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag