Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mammor dödshotas efter amningsvideo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingrid Rönn Hyttsten, ordförande för amningshjälpen.
Foto: Privat / AP

De ammande kvinnorna som sjunger en cover på "Gagnam Style" för att informera om Amningshjälpen har utsatts för mordhot, skriver dt.se.

– Det finns alltid människor som upprörs över det här, säger Ingrid Rönn Hyttsten, ordförande för amningshjälpen.

Amningskurs för blivande föräldrar, som samarbetar med Amningshjälpen, gjorde under förra veckan en egen version av den koreanske rapparen Psys låt "Gagnam style". Men i stället för en dansande korean innehåller videon klipp av kvinnor som ammar sina barn.

– Vi ville avväpna med humor mot de som är kritiska till offentlig amning, säger Maja Söderström, kursledare vid Sensus i Falun som är en av initiativtagarna till videon.

Men i stället för att normalisera det offentliga ammandet har videon lett till att de kvinnor och män som medverkar i videon har fått ta emot dödshot i kommentarstråden på Youtube där videon tidigare var upplagd.

"Jag ska hämnas genom att mörda deras barn", är en av de hotfulla kommentarerna.

Andra Youtube-användare har skrivit i kommentarsfältet att de har onanerat till videon.

"Viktigt att hålla liv i debatten"

Amningskurs för blivande föräldrar har nu polisanmält kommentarerna.

– Det finns alltid människor som beter sig märkligt när de ser sådant de inte är vana vid att se. Men det är viktigt att hålla liv i den här debatten, säger Ingrid Rönn Hyttsten som är ordförande för amningshjälpen och fortsätter:

– Jag tycker att videon är väldigt bra. Den ger den verkliga bilden av hur amning ser ut, utan amningsponchos och madonna-bilder.

Videon ligger inte längre kvar på Youtube eftersom Amningskurs för blivande föräldrar måste utreda huruvida de har rätt att använda musiken eller inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.