Mammans tackbrev till
19-årige Ikea-hjälten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mamma Linda skrev ett tackbrev till 19-årige Hampus Lindkvist för hur han bemötte sonen Texas, 4.
Foto: Privat
19-årige Hampus Lindkvist blev närmast chockad när han såg Facebookinlägget som hade fått över 20 000 likes.
Linda och Texas möts ofta av företag och platser som inte låter Texas deltaga på samma villkor som andra barn.
Här leker Texas med sin tvillingbror i Ikeas bollhav.
Här är syskonen samlade. Douglas, 9, tvillingarna Theodor och Texas och lillasyster Molly, 3.
Här är Texas i lekparken.
1 / 7

Mamman Linda Thieles besök på Ikea tillsammans med sin son Texas, 4, som har Downs syndrom, har berört över 20 000 svenskar. Många föräldrar känner med Linda medan andra tycker att Ikeas agerande är en självklarhet.

Men som förälder till ett barn med funktionshinder är verkligheten en annan, menar mamman som vill tacka den 19-årige killen som tog emot Texas med öppna armar.

– Det bemötandet och orden som han gav oss var verkligen fantastiskt. Jag önskar att fler kunde ha den inställningen, säger Linda Thiele till Expressen.

Ett vanligt familjebesök på Ikea i Birsta blev en dag att minnas för familjen Thiele från Stöde. När föräldrarna skulle lämna in tre av sina fyra barn i varuhusets lekland hände nämligen något som inte hör till vanligheterna för familjen.

Fyraårige Texas, som har Downs syndrom, brukar ofta inte vara välkommen i liknande situationer och föräldrarna hade därför ställt in sig på att han skulle få följa med och handla medan syskonen lekte i bollhavet.

Då klev en 19-årig Ikea-anställd fram med öppna armar.

– Den här killen måste också ha en låda. Det kan jag inte se några problem med alls, sa 19-åringen.

"Tack, du gjorde min dag"

Bemötandet fick Texas mamma Linda att skriva ett tackbrev på Facebook som senare publicerades på Ikeas officiella sida. Där har brevet i skrivande stund engagerat över 20 000 svenskar.

"In stapplar en mycket glad och stolt Texas. Det var en HÄRLIG känsla det att se syskonen tillsammans i bollhavet. INGEN behövde känna sig annorlunda och utanför. Tack du fördomsfria och spontant härliga kille i den blonda långhåriga kalufsen som stod där i Småland (leklandet) i dag kl 15.30 , du gjorde min dag", skriver mamman i inlägget.

Har diskuterats i Facebookinlägget

Hennes ord har berört många och även skapat en diskussion i kommentarsfältet. Där känner föräldrar med familjen samtidigt som andra personer anser att Ikeas agerande borde vara en självklarhet. Men enligt familjen Thiele är det ingen självklarhet för familjer som har funktionshindrade barn.

– Det bemötandet och orden som han gav oss var verkligen fantastiskt. Jag önskar att fler kunde ha den inställningen. Det hade varit en självklarhet om samhället var tillgängligt för alla, men i dag ser det inte ut så. Texas , det är så verkligheten ser ut och vi har vant oss, säger Linda.

"Man undviker att hamna i situationer"

För flera år sedan blev familjens 14-åriga cp-skadade dotter nekade att komma in på Ikeas lekland. Det var bland annat med den erfarenheten i ryggen som familjen valde att inte skriva in Texas från början.

– Vi har blivit vana vid hur barn med funktionshinder blir bemötta. Det har blivit så att man undviker att hamna i situationer som blir direkt jobbiga för att man inte alltid orkar förklara, argumentera och tjafsa för att barnet ska få vara med, säger Thiele, och fortsätter:

– Jag hade ingen lust att förklara öppet för massa folk och bli nekad igen och få gå därifrån ledsen och kränkt. Det var så härligt att den här killen tog initiativet på ett så självklart och självsäkert sätt. Det gjorde oss trygga och det var så himla fint.

Vad skulle du vilja säga till killen på Ikea?

– Jag skulle verkligen vilja säga tack. Han tog emot oss på ett så fint sätt och hans ton gjorde att allt kändes självklart. Det var fantastiskt. För oss som har funktionshindrade barn är det här stort. Vi har så många dåliga erfarenheter. Nu vill jag verkligen belysa att allt fungerade.

Men vem är då 19-åringen som hyllas så stort av både familjen och tiotusentals på Facebook? Expressen har lyckats få tag i Hampus Lindkvist som nåddes av uppmärksamheten under onsdagsmorgonen.

"Detta är helt sinnesjukt det är mig de pratar om? Borde jag visa min chef detta eller?", skrev han på Twitter.

Har nyligen börjat på företaget

För Expressen berättar 19-åringen att han är väldigt glad över de fina orden.

– Det är jätteroligt och skönt att få höra att man har gjort något bra. Det var mitt andra schemalagda pass så jag har ingen aning om hur det brukar vara. Det var ett eget initiativ av mig bara, jag gjorde vad jag tyckte kändes rätt, säger han och fortsätter:

– Det enda tråkiga är ju att höra att det inte alltid fungerar så här på alla ställen.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.

Mammans brev till Ikea

"Min lille Texas till vänster tillsammans bredvid sin tvillingbror i leklandet Småland på Ikea Sundsvall.

Kort och gott..ville bara dela med mig av den härliga känslan som infann sig då killen i leklandet på ett så självklart och självsäkert sätt välkomnade Texas in.

Man kan väl säga att det är framför allt erfarenheter av att samhället hellre exkluderar än inkluderar i sitt "tänk" som gör att man tyvärr kanske många ggr väljer att undvika att hamna i vissa situationer. Som förälder till barn med funktionshinder så är det tyvärr många ggr man måste argumentera övertala och strida för sitt barns rätt till lika möjligheter som andra.

Så varför vi tidigare inte haft tanken på att kunna lämna Texas där är nog mest att jag inte orkat med ännu en diskussion som kanske slutat med att jag fått gå därifrån frustrerad och ledsen.

Har tyvärr erfarenheter av att samma ställe utestängt funktionshindrade barn i rullstol som velat komma in och leka tillsammans med sin assistent.

Men nu ville jag framföra den glädje det gav oss alla att få ett så fint bemötande av just den här killen

Det var just det självsäkra tonläget han välkomnade honom in genom som gjorde att det kändes så bra.

Känns roligt att ni vill dela vår glädje i den här händelsen-Tack alla!

Linda-mamma till 5 barn (varav 2 av barnen har funktionshinder)".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.