Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans sorg efter mördade Heather Heyer

Foto: HANDOUT / REUTERS X80001
En demonstrant håller upp en skylt med en bild på Heather.
Foto: MIKE NELSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Misstänkte gärningsmannen James Alex Fields.
Foto: ALBERMARLE-CHARLOTTESVILLE REGIONAL JAIL / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

CHARLOTTESVILLE. Motdemonstranten Heather Heyer, 32, dog när vit makt-anhängare i helgen tog över Charlottesvilles gator.

På söndagen samlades invånarna för att sörja – och visa att de inte kan skrämmas till tystnad.

– Mitt hjärta är krossat men jag är för alltid stolt, säger Heather Heyers mamma.

Samtidigt kommer nya rapporter om mer våld – den här gången från Seattle, där olika grupper drabbat samman med varandra. 

Rasismen marscherade bokstavligt talat över deras gator. Tusentals vit makt-anhängare, alt right-sympatisörer och Ku Klux Klan-medlemmar från hela landet. 

Dagen efter syns de inte till. Istället är gatorna fyllda av stadens vanliga invånare. De som vakande i sorg.


En av dem är Steve Metz, 65. Han står utanför sin smyckesbutik bara några meter från platsen där den mordmisstänkta före detta militären James Alex Fields körde ihjäl Heather Heyer och skadade ytterligare ett 20-tal. Vänner har berättat för amerikanska medier att han var djupt imponerad av nazister.

– Jag hörde en hög smäll och människor som skrek, berättar Steve Metz. Jag rusade ut för att se vad som hände och ser bilen backa upp för gatan här utanför i 70-80 kilometer i timmen.

Cynthia Viejo, 63, och hennes fru Janet Dob, 64, caféägare.– Vi är så stolta över alla modiga människor som protesterade. För det ni såg igår är inte Charlottesville.
Foto: ANNE-SOFIE NÄSLUND

Steve Metz förstod direkt att ett stort antal människor var skadade – om ens i livet – och att det varit en avsiktlig attack. 

– Jag och min fru är förtvivlade, säger han och får tårar i ögonen. Jag undrar vad för hat som kan få människor att göra sådant.


LÄS MER: Bil har kört in i folkmassa i USA


Mamman: Hon gjorde det rätta

Kvinnan som dog identifierades i går som 32-åriga Heather Heyer. Hennes vän Felicia Venita Correa startade under dagen en minnessida på internet för att samla in pengar till Heathers familj.

– Heathers mamma säger att Heather dog när hon gjorde det rätta, skriver Felicia Venita Correa. Hon säger att ”mitt hjärta är krossat men jag är för alltid stolt över henne”.

Alexis, revisorsassistent, med barnen William, 9, Imogen, 14, och Halle, 11.– Jag har vuxit upp här och lekt i parken där nazisterna demonstrerade. Det som händer nu är fruktansvärt.
Foto: ANNE-SOFIE NÄSLUND

Marissa Blair, nära vän till Heather Heyer, beskriver dödskörningen under söndagskvällen som "en terrorhandling" och "ett hatbrott". Hon säger också att hon kunde höra ljuden från däcken när föraren accelererade med bilen. 

–Föraren förtjänar allting han nu får och lite till, säger Marissa Blair, enligt AP.

Enligt New York Post var Heather Heyer mycket upprörd när Donad Trump vann valet och hon skrev på sin Facebook-sida att de som "inte var upprörda inte kan ha vara tillräckligt uppmärksamma".

Vid platsen där Heather Heyer dog växte i går högen med blommor. Många tände också ljus och lämnade små hälsningar.

”Aldrig kommer vi att låta hatet vinna”, står det på ett av korten.

Bilföraren är gripen och har identifierats som 20-årige James Alex Fields Jr från Ohio. En tidigare lärare säger till Washington Post att den mannen hade Adolf Hitler som sin idol. 

– Det var uppenbart att han hade den här fascinationen för nazismen och avgudade Adolf Hitler, säger läraren till tidningen. Han trodde verkligen på det där.

– Det här var något som växte inom honom. 

Upplever att rasismen blivit värre

Adrienne Oliver, 32, har kommit dit med sin 3-åriga dotter Pearl. 

– Är det här dom bråkade, frågar Pearl sin mamma.

Adrienne försöker förklara så gott hon kan utan att skrämma sin dotter för mycket.

– Det går inte att ignorera och tiga ihjäl rasismen, säger hon. Jag tror att det är en anledning att allt det här händer. Människor har backat för det som är jobbigt och tänkte att ”det händer inte här”. 

Adrienne Oliver, 32, lärare, tillsammans med dottern Pearl, 3.– Jag har försökt skydda min dotter men vill ändå förbereda henne för sådant hon kan behöva se i framtiden – det är därför vi är här idag.
Foto: ANNE-SOFIE NÄSLUND

Adrienne Oliver upplever att rasismen blivit värre sedan Trump blev president.

– Det kanske inte är fler som är rasister, men fler säger saker öppet, säger hon. Rasismen är mer rättfram än på många år.

När Trump i lördags kommenterade demonstrationerna hoppades Adrienne Oliver förgäves att han skulle fördöma vit makt-rörelsen.

– Jag önskar jag kunde säga att han missade möjligheten, men det är värre än så. Det är som att han kapitaliserar på detta. Vit makt-rörelsen har väntat på detta ögonblick – att Trump inte ska fördöma deras handlingar. Han missade inte möjligheten, utan visade upp sina rätta färger. Ingen kan längre säga att det inte vet vad han står för, säger hon.

Nya våldsamheter – i Seattle

Efter kaoset i Charlottesville – på söndagskvällen, svensk tid, kom uppgifter om nya våldsamma protester – den här gången i Seattle.

Där ska två demonstrationer – en anordnad av extremhögergruppen "Patriot prayer" och en antifascistisk motdemonstration mot lördagens händelser i Charlottesville  – ha hållits. 

Det slutade med mer våld. 

Grupperna möttes vid Westlake Park i Seattle och det var då som stökigheterna ska ha börjat, rapporterar Seattle Times

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.