Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans ord när hon mötte mördaren i rätten

Amber Jones leds ut ur rättssalen Foto: TRACY GLANTZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TRACY GLANTZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TRACY GLANTZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Sexårige Nahtahn tog sönder ett eluttag i familjens hus. 

Då blev pappan, Timothy Jones, vansinnig – och dödade alla sina fem barn. 

Under rättegången bröt barnens mamma ihop. 

– Mina barn, herregud mina barn, vädjade hon medan domaren snabbt förde henne ur salen, skriver Daily Mail. 

Timothy Jones och Amber Kyzer, från Lexingtom i South Carolina, USA, var gifta och hade fem barn tillsammans. Men enligt Amber blev livet med Timothy allt mer kontrollerat, han ägnade mycket tid till sin religiösa tro och såg det som hennes jobb att hålla barnen ur vägen och honom nöjd. Till slut skilde de sig. 

Timothy och Ambers barn bodde hemma hos pappan. Men i augusti 2014 råkade en av sönerna, sexårige Nahtahn ha sönder ett elluttag i huset. Någonting som gjorde Tim så arg att han dödade Nahtahn, enligt åtalet som nu tas upp i rätten, rapporterar Daily Mail.

Timothy Jones ska sedan ha strypt resten av barnen, Mera, 8, och Elias, 7, Gabriel, 2, och ettåriga Abigail, enligt åtalet.

Detaljerna efter dödandet

Efter att han dödat barnen ska han ha plastat in deras kroppar och lagt dem i sin bil. Under nio dagar körde han sedan planlöst runt i sydöstra USA, med kropparna i bilen, innan han lämnade barnen på en bergstopp i Camden, Alabama, skriver Daily Mail. 

På väg därifrån greps Timothy vid en trafikkontrollplats – för att en polis kände igen den starka lukten som kom från hans bil som ”lukten av död”, har polisen vittnat. 

Erkänner handlingen

Timothy Jones har erkänt att han dödat alla sina barn, men hävdar att det var på grund av sinnesförvirring och försvarsadvokaterna menar att han ska frias.

Blir Timothy dömd som skyldig riskerar han dödsstraff. 

Rättegången har pågått sedan förra veckan. Då spelade åklagaren upp Timothys erkännande för rättssalen. I den berättar Timothy att han blivit arg på Nahtahn för att han gjorde sönder eluttaget och tvingade pojken då att träna i flera timmar för att han inte erkände vad han gjort. Han sa också att han var rädd att sexåringen planerade att döda honom, skriver Daily Mail.   

Mammans tårar

Under veckans rättegång bröt mamman Amber Kyzer ihop i rättssalen när hon läste ett brev hon skrivit till äldsta dottern om skilsmässan. 

– Ni barn är min värld och mamma och pappa är välsignade som har er, hann hon läsa innan hon utbrast: 

– Mina barn, herregud mina barn, vädjade hon medan domaren snabbt förde henne ur salen.  

Timothy Jones är anklagad för att ha dödat sina fem barn år 2014.Foto: TRACY GLANTZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Sista samtalet med sonen

Sedan skilsmässan hade Timothy och Amber delad vårdnad om barnen. Eftersom Amber hade en tuffare ekonomisk situation och inte hade råd med advokat hade hon gått med på att låta dem bo hemma hos Timothy. Men de träffades, varje lördag. 

Men den 28 augusti 2014 pratade mamman med barnen en sista gång. Strax innan morden. 

Amber säger i förhör att hon hade ringt till Timothy och hörde Nahtahn gråtandes i bakgrunden. När hon frågade pojken vad som var fel ska han ha svarat ”Mamma, det var inte meningen” och Tim ska ha sagt ”Du kunde ha dött”. 

Enligt Ambers vittnesmål lät Timothy ”vansinnig” i telefonen. Efter det var han också upprörd över att han tyckte att Amber alltid försvarade barnen, innan han la på luren. 

Nästkommande lördag åkte Amber tillsammans med polisen till restaurangen där hon brukade träffa barnen. Då hade ingen hört från barnen på nio dagar. Men Timothy dök aldrig upp. 

Amber Jones bröt ihop i vittnesbåset på måndagennär hon var i rättssalen för första gången sedan rättegången inletts. Foto: TRACY GLANTZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Skyller på vansinne

Försvarsadvokaterna försöker få det till att Timothy inte ska hållas ansvarig för sina handlingar då han var sinnesförvirrad under dådet, menar de. I försvaret tar de upp att hans mamma behandlats på mentalsjukhus i 20 år och att Timothy lider av icke diagnostiserad schizofreni. 

Efter skilsmässan ska han ha blivit allt mer instabil, vittnar Amber, och försvarsadvokaten säger under rättegången att Timothys koppling till verkligheten försvann allt mer i och med skilsmässan, att ta hand om fem barn själv och att han kände svårigheter med att leva upp till sin tro. 

Rättegången mot Timothy fortsätter under veckan. 

Hans dom kan få fyra olika utgångar enligt amerikansk lag: skyldig, skyldig under påverkan av psykisk störning, oskyldig på grund av psykisk sjukdom eller oskyldig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.