Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans ilska efter sonens sista samtal

Laila Rolfsdotter berättar om sonen Ivan Lindblads överdos i TV4:s Kalla Fakta.
Ivan Lindblad dog i en överdos i november. Han är en av de fem unga män som dött i en drogöverdos i Vilhelmina de senaste två åren.Foto: Kalla Fakta/Privat / Kalla Fakta/Privat
Laila Rolfsdotter, mamma till Ivan Lindblad, säger i Kalla Fakta att hon inte kan förstå att sonens handläggare kunde lägga på utan att agera efter att han berättat att han tagit heroin.Foto: Kalla Fakta / TV4
Robert Kallin, 20, dog i en överdos bara några dagar efter Ivan Lindblad.Foto: Privat
Ivan Lindblad, 31, hittades död i sin lägenhet i Vilhelmina av sin mamma Laila.Foto: Kalla Fakta/Privat

Ivan Lindblad, 31, dog i en överdos i den lilla orten Vilhelmina i Västerbotten i november.

Kvällen innan berättade han för sin socialhandläggare att han tagit heroin, och att han planerade att ta mer följande dag.

Detta för att han skulle få ett så pass allvarligt utslag på ett drogtest att han då skulle kvalificeras för vård.

– Hur kan en myndighet bara säga ”jaha, vi ses imorgon” och lägga på luren till en person som knappt kan prata?, säger hans mamma Laila Rolfsdotter, i TV4:s Kalla Fakta.

I Kalla Faktas ”Knarkdöden i Vilhelmina” berättar sörjande anhöriga om hur allt fler unga män i samhället fastnar i drogmissbruk, och dör.

Ivan Lindblad, 31, hittades död i sin lägenhet i november av sin mamma, Laila Rolfsdotter.

– Chocken att hitta honom död, det var fruktansvärt, säger hon i Kalla Fakta.

Ringde handläggaren och berättade

Ivan Lindblad hade länge brottats med missbruksproblem, och hade vid flera tillfällen försökt få hjälp.

Bland annat kämpade han för att få så kallad LARO-behandling, läkemedels-assisterad behandling vid opioidberoende, berättar hans familj i programmet.

Efter hans död upptäckte Ivans familj att han hade spelat in sina sista samtal på sin mobiltelefon – ett av dem hörs i Kalla Fakta.

Under samtalet med sin handläggare på socialtjänsten säger Ivan att han har tagit heroin, och att han planerar att ta mer innan morgondagens möte så att det ger utslag på drogtestet.

Ivans förhoppning, säger han till handläggaren, är att han då ska bli godkänd för LARO-behandling.

Inget gjordes

Trots att Ivan är uppenbart påverkad och erkänner att han har så pass mycket narkotika i lägenheten att ”om jag tar allt så dör jag”, så vidtar handläggaren inga åtgärder.

Troligen dör Ivan inte långt efter att telefonsamtalet avslutats.

– Att en myndighet kan säga ”jaha vi ses imorgon” och lägga på luren till en person som knappt kan prata. Hur kunde detta hända?, säger Laila Rolfsdotter i programmet.

När chefen för socialtjänsten i Vilhelmina intervjuas har hon ingen förklaring till varför handläggaren valde att inte agera.

Vilhelmina: den lilla orten med det stora problemet

Förra året hade Vilhelmina 1 511 narkotikaärenden per 100 000 invånare, mer än dubbelt så mycket som för hela Västerbotten: 756 ärenden per 100 000 invånare.

Inklusive Ivan Lindblad har fem unga män dött i överdoser i Vilhelmina kommun, där det bor 3 000 personer i tätorten, de senaste två åren.

Bara några dagar efter att Ivan hittats död i sin lägenhet drabbas ytterligare en familj i Vilhelmina när 20-åriga Robert Kallin tar en överdos, och avlider.

”Det händer ingenting”

Kalla Fakta rapporterar att ytterligare tre unga män har varit nära döden efter att ha tagit en överdos under samma tidsperiod.

Programmet avslöjar att det efter Robert Kallin och Ivan Lindblads död inleddes ett 30-tal förundersökningar är minst en ledde till beslag av narkotika, men inte en enda förundersökning efter några av de andra tre dödsfallen – de som inte fick uppmärksamhet i medierna.

– Det hände ingenting, ingenting, först dog en kille, sedan dog nästa kille, och så dog tredje killen. Det är ju fruktansvärt, det tog ju bara två-tre månader så var de döda, säger Laila Rolfsdotter.

Knarkdöden i Vilhelmina sänds kl. 20.00 i TV4 och kl. 06.00 i TV4 Play/C More

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.