Mammans första bebisbild beskrivs som ett ”mirakel”

Jordan och Ellonn Smart.
Foto: Facebook

Deras son skulle inte födas förrän i november – men bestämde sig för att komma redan i juli.

Nu slåss Jaden för sitt liv på sjukhuset.

Den lille kämpen beskrivs redan som ett mirakel.

– Läkarna säger att det ser bra ut, säger mamman Ellonn Smart i en intervju med Today efter den omtumlande förlossningen.

Ellonn Smart, 25, från Des Moines i delstaten Iowa i USA blev nyligen mamma till sitt andra barn och det efter en minst sagt dramatisk förlossning.

Planen var att hon skulle föda den 6 november men vattnet gick redan den 11 juli – närmare bestämt i vecka 23, i femte månaden.

25-åringen kördes till sjukhus där man var tvungna att genomföra ett akut kejsarsnitt.

Där och då fruktade familjen det värsta.

– De sa att jag behövde föda de kommande dagarna och att det fanns en chans att han inte skulle överleva. Det var i det ögonblicket som jag bara föll ihop, säger Ellonn Smart i en intervju med Today.

Men allt gick bra, låter föräldrarna meddela.

Familjen Smart på sjukhuset efter förlossningen.
Foto: Facebook

Fick panik på BB

Vid födseln vägde Jaden blott 368 gram och var bokstavligen en hand hög, vilket man också kan se på familjens privata bilder inifrån sjukhuset.

Jade kämpar nu för sitt liv men de nyblivna föräldrarna säger att han blir starkare och starkare för varje dag som går.

Mamma Ellonn Smart säger att hon fick panik av läkarnas besked men därefter kämpade för att hålla sig lugn för barnets skull.

– Jag visste att om jag fick panik skulle barnet märka och bli påverkad av det. Jag kunde bara inte låta det hända, säger hon till Today.

Inte mycket större än pappas hand än så länge.
Foto: Facebook

Kvar på sjukhuset till november

Starten på det nya livet har varit annorlunda.

Ellonn Smart och maken Jordan har ännu inte fått hålla i sin nyfödda son men säger att de ”går in och pratar med honom, och varje dag säger att de är stolta över honom”.

Jaden kommer att vara kvar på sjukhuset fram till november, skriver Today.

– Men läkarna säger att det ser bra ut. Han får bröstmjölk och går upp i vikt, säger Ellonn Smart till tidningen.

Ingen av föräldrarna har fått hålla i Jaden än.
Foto: Facebook
Lille Jaden kommer att vara kvar på sjukhuset en lång tid framöver.
Foto: Facebook

Kan få men för livet

Läget uppges vara relativt stabilt, sett till omständigheterna, minus en mindre infektion. Det finns en stor risk att den tidiga födseln kommer att medföra medicinska komplikationer för Jaden i framtiden. Today, som har pratat med läkare på sjukhuset i fråga, skriver att det finns risk för lungsjukdomar, hjärnblödningar, benfrakturer, svåra infektioner och förlorad syn. 

Men än så länge beskrivs Jaden som ett ”extremfall”, samt ett ”mirakel” av läkare, barnmorskor och familjen.

– Vi vet att vissa av dessa barn faktiskt klarar sig väldigt, väldigt bra och kan fungera som sina jämnåriga, säger Krista Haines, neonatolog på sjukhuset, till Today.

Jaden får just nu hjälp med att andas via en respirator, även om han tycks vilja försöka på egen hand. Vilket i sig är ett gott tecken.

– Hans armar och händer rör på sig och han försöker andas på egen hand. Han är vårt lilla mirakel, säger Ellonn Smart till Today.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.