Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamman: "Vi har bara ätit löv i tre dagar"

Abuk Garang och sonen William Deng, sju månader, i svältens Sydsudan.Foto: Str / AP TT NYHETSBYRÅN
5-åriga Mohanned i en sjukhussäng i Jemen. Foto: © Unicef/Un044523/Fuad / © UNICEF/UN044523/FUAD

FN varnar för massdöd i den största humanitära katastrofen sedan andra världskriget.

I Sydsudan svälter människor redan ihjäl – och 20 miljoner, främst i Afrika, är i den akuta riskzonen.

– Krisen är skapad av människor, säger Challis McDonough på FN:s livsmedelsprogram WFP.

20 miljoner hotas av svält

FN varnar för att världen står inför den största humanitära katastrofen sedan 1945. Det handlar om svält som hotar 20 miljoner människor i fyra länder.

Sydsudan

Invånare: 11,9 miljoner invånare

Hotas av svält: 4,9 miljoner

Orsak: Sydsudan blev självständigt 2011 när det bröt sig ut ur Sudan. Inbördeskrig utbröt 2013 och denna konflikt är huvudanledningen till att upp emot fem miljoner nu hotas av svält. Regeringen anklagas för att stoppa hjälpsändningar. FN har proklamerat att svält redan råder i två provinser i landet.

Nigeria

Invånare: 182 miljoner

Hotas av svält: 1,8 miljoner

Orsak: En väpnad konflikt. Islamistiska Boko Haram har spritt terror i nordöstra delen av landet i många år. Armén är sedan två år på offensiven för att återta territorium. Hjälporganisationer kan inte nå de områden som Boko Haram fortfarande kontrollerar.

Jemen

Invånare: 27 miljoner

Hotas av svält: 14,1 miljoner

Orsak: Inbördeskrig har rasat i Jemen i två år. Den saudiska koalition som bekämpar shiamuslimska huthirebeller har infört sjöembargo mot landet och bombat sönder hamnen där större delen av landets livsmedelsimport passerar.

Somalia

Invånare: 10,7 miljoner

 

Hotas av svält: 2,9 miljoner

Orsak: Den enda av de hotande svältkatastroferna som främst orsakas av naturen. Det har rått torka i tre år. Men hjälparbetare har också svårt att få fram hjälp till områden som kontrolleras av islamistiska al-Shabaab.

Tidigare svältkatastrofer

Etiopien: Upp till en miljon etiopier svalt ihjäl 1984–1985, vilket diktatorn Mengistu Haile Mariam förnekade i flera månader.

 

Kambodja: Upp till två miljoner människor dog av svält efter ett årtionde av konflikt, först under inbördeskriget 1970–1975 och sedan i efterdyningarna av den vietnamesiska invasionen 1979.

 

Kina: Mellan 10 miljoner och 30 miljoner människor dog 1959-1961 som ett resultat av Mao Zedongs projekt "Stora språnget".

Nordkorea: 1995–1999 dog mellan 2,8 miljoner och 3,5 miljoner människor på grund av en kombination av översvämningar och regeringens politik i det slutna landet.

 

Somalia: 2011 drabbades landet av hungersnöd som krävde 260 000 människoliv. År av torka har slagit hårt mot skördarna och konflikt har gjort det svårt för myndigheter att nå ut till samhällen i de södra delarna av landet.

Sovjetunionen: Upp till åtta miljoner människor dog till följd av Josef Stalins massiva industrialiseringsprogram i början av 1930-talet, då regeringen la beslag på spannmål för export.

 

Källa: TT/Thomson Reuters Foundation

Fyra parallella svältkatastrofer kan drabba världen inom kort. I Sydsudan, Nigeria, Somalia och Jemen. Det är unikt att svält i så stor skala slår till samtidigt på fyra olika platser. FN och internationella hjälporganisationer varnar därför för det värsta utbrottet av hungersnöd sedan 1945.

Svält har generellt blivit ett mindre problem under senare decennier. Den senaste stora matkrisen var 2011 i Somalia, där 260 000 människor svalt ihjäl.

Mänskligheten har lärt sig hantera naturkatastrofer och hjälp kommer ofta snabbt på plats. Men i krig och konflikt har biståndsarbetare svårt att få tillträde. Särskilt när det handlar om regimer som upphört att fungera – eller grupper som aktivt saboterar hjälpinsatserna.

– Vi står inför fyra akuta matkriser. De är separata, men gemensamt för alla är en hög nivå av konflikt och osäkerhet som gör det svårt för folk att skaffa mat och för hjälporgan att få tillträde, säger Challis McDonough, talesperson för FN:s livsmedelsprogram WFP i Östafrika.

– Runt 20 miljoner människor riskerar att drabbas av svält. Varje kris är enorm i sig själv och samtidigt finns alla andra stora kriser i världen kvar. Syrien, Irak, flyktingströmmarna, säger hon.

Challis McDonough, talesperson för FN:s livsmedelsprogram i Östafrika.

Priserna skjuter i höjden

Från sin stationeringsort Nairobi i Kenya har Challis McDounough utblick över de hårt drabbade områdena i Östafrika. Hon förklarar att människor redan dör av svält i flera områden i Sydsudan. Inbördeskriget där har vållat undernäring i tre år. Miljoner människor är på flykt inom landet och en ekonomisk kris gör att priserna skjuter i höjden även när det finns mat.

Sydsudan är världens yngsta stat, både invånarna och världen jublade när landet blev självständigt 2011. Men redan två år senare utbröt ett blodigt inbördeskrig som utvecklades till en bitter etnisk konflikt. Hittills har cirka 50 000 dödsoffer krävts – och den nu fruktade svälten i krigets spår kan mångdubbla den siffran.

Runt fem miljoner människor i Sydsudan är i akut behov av hjälp. I områdena Leer och Mayendit har hungersnöd eller risk för hungersnöd officiellt proklamerats. Områdena Koch och Panyijar befinner sig i absoluta riskzonen. Detta enligt den nya internationella klassificeringsmetoden IPC som vetenskapligt fastställer kriterier för matbrist och svält på en femgradig skala.

 

Stora områden i Sydsudan befinner sig i de tre svåraste faserna på IPC-skalan:

■ Fas 3. Akut matkris. Minst 20 procent av hushållen lider av betydande matbrist och akut undernäring är vanligt förekommande.

■ Fas 4. Humanitär nödsituation. Minst 20 procent av hushållen lider av extrem matbrist vilket resulterar i mycket höga nivåer av undernäring och onormal dödlighet

■ Fas 5. Hungersnöd/humanitär katastrof. Minst 20 procent av hushållen saknar helt mat; svält och död är utbredda, akut undernäring överstiger 30 procent av befolkningen och dödstalen är högre än 2 personer av 10 000 per dag.

1: Sydsudan 2: Nigeria 3: Jemen 4: Somalia

"Jag är rädd för att jag en dag kommer att dö"

– I Sydsudan dör människor redan av svält. Situationen skulle vara ännu värre utan massivt internationellt stöd. Givarländer som Sverige hjälper oss att nå de utsatta, säger Challis McDounough på WFP.

Utan internationellt bistånd skulle delar av Sydsudan redan ligga i katastroffasen 5 på IPC-skalan, enligt hjälparbetare.

– Jag är rädd för att jag en dag kommer att dö med mina barn eftersom vi inte kan få mat. Vi har bara ätit löv i tre dagar. Utan mat kommer han att dö, säger den unga sydsudanska mamman Abuk Garang till AP och tittar på sin lille sons utmärglade ben.

 

LÄS OCKSÅ: Här är barnen som flyr från svältkatastrofen

 

I Somalia är en naturkatastrof främsta anledningen till den hotande svälten. Svår torka gör att minst tre miljoner människor inte har tillräckligt med mat i dag. Många år av krig komplicerar situationen liksom bristen på infrastruktur – och avsaknaden av en fungerande regering.

Så kan du hjälpa

Som Världsförälder hos Unicef skänker du 100 kronor varje månad via autogiro – inte bara till ett barn utan till alla de barn som mest behöver din hjälp.

 

Du är till exempel med och ser till att barn blir vaccinerade mot farliga sjukdomar, får rent vatten, möjlighet att gå i skolan och skydd mot våld och övergrepp.

 

Anmäl dig på unicef.se eller ge en gåva genom att swisha till 9020017.

 

Du kan också bli världsförälder här.

 

 

Varje minut räknas.

Årets kris i Somalia kan bli lättare att hantera än svälten 2011, då den extrema islamistgruppen Al-Shabaab kontrollerade mycket större delar av landet än den gör i dag. Men fortfarande finns beväpnade män överallt och det för farligt för biståndsarbetare att ta sig till många områden där hjälp behövs.

– Regnsäsongen börjar snart, men enligt prognoserna blir det mycket lite regn. I så fall drabbas området av den värsta torkan på 65 år, säger Challis McDounough.

– En sådan svår torka skulle vålla kris överallt i världen. Men effekten blir särskilt svår i det utfattiga krigsdrabbade Somalia som ännu inte återhämtat sig från den senaste krisen, säger hon.

Matbrist på grund av krig

Också på andra sidan Adenviken, som skiljer Somalia och Jemen, utvecklas en annan av människan skapad svältsituation. I Jemen är två miljoner människor ”i nöd”, enligt internationella hjälporganisationer, medan 5–8 miljoner inte har tillräckligt att äta.

Där beror matbristen på kriget mellan huthi-rebellerna och en koalition ledd av Saudiarabien. En saudisk sjöblockad låter mat komma in i landet först efter en utdragen tillståndsprocess under vilken mycket av maten hinner förstöras, rapporterar Economist. Dessutom är den största jemenitiska hamnen, Hodeida, sönderbombad; normalt importerar Jemen 90 procent av sina födoämnen.

 

LÄS OCKSÅ: FN: Största humanitära krisen sedan 1945

 

Medan Somalias akuta problem till stor del vållas av torkan, är kriserna i Sydsudan och Jemen vållade av människan. Det är också bakgrunden till den hotande svältkatastrofen i Nigeria i Västafrika. Där sprider den hänsynslösa terroristgruppen Boko Haram terror och hindrar biståndsarbetare från att nå drabbade områden.

– Det finns egentligen ingen man kan förhandla med om tillträde, säger Peter Lundberg, FN:s biträdande humanitäre samordnare i norra Nigeria, till Economist.

 

Stöd kändisarnas egna insamlingar

Stöd Jenny Strömstedts, Eva Röses, Ellen Bergströms och David Lindgrens egna insamlingar.

 

■ Swisha* till 123 231 74 51 för att stödja Jennys insamling

 

■ Swisha* till 123 041 36 82 för att stötta Evas insamling,

 

■ Swisha* 123 069 00 40 för att ge till Ellens egna insamling och använd 123 006 58 54 för att stödja Davids insamling.

 

För 30 kronor kan UNICEF till exempel leverera 118 påsar näringspulver till undernärda barn eller leverera 712 vattenreningstabletter till barn och deras familjer.

 

*När du swishar godkänner du att UNICEF Sverige får kontakta dig. Uppgifterna hanteras enligt

"Människan kan förhindra massdöd"

Men allt är inte mörkt. I flera länder har regeringarna genom kraftfulla åtgärder gripit in tidigt mot matbristen och därmed avhjälpt den akuta katastrofrisken. Challis McDounough berömmer särskilt Etiopien och Kenya.

– Etiopien återhämtar sig efter förra årets torka, den värsta på 65 år. Den etiopiska regeringen satte in massivt stöd liksom den kenyanska. Det visar att människan kan förhindra massdöd om regeringarna reagerar kraftfullt, säger hon.