Mamman tvingade sitt barn leva i fantasivärld

Publicerad

Mamman ska ha tvingat sin autistiske son att leva i en fantasivärld.

Bland annat lurade hon sonen att smurfar och rymdvarelser finns på riktigt.

Nu har hon anmälts av kommunen då man påstår att sonen reagerat självdestruktivt på grund av fantasierna.

Men mammans ombud säger till Expressen.se att anmälan är felaktig.

Hallandsmamman arbetar som personlig assistent åt sin autistiske son.

Enligt en lex Sarah-anmälan från kommunens socialförvaltning far hennes son illa av att mamman håller honom i en fantasivärld där rymdvarelser och smurfar finns på riktigt.

"Lögnerna ändras"

Pojkens övriga assistenter ska, enligt anmälan, också ha tvingats att spela med i mammans fantasier.

"Eftersom lögnerna ändras och ökas blir det svårt att hålla reda på vad som gäller. Sonen reagerar med självdestruktivitet", står det i anmälan.

Sonen är i 20-årsåldern och mammans beteende har fortgått de senaste fyra åren. Kommunen har försökt få henne att ändra sig utan resultat.

Kommunen uppmanar mamman att "leva i samma verklighet som de flesta andra".

Socialförvaltningens inspektör säger till Expressen att hon tror att mamman hade gott uppsåt med sitt agerande.

– Jag tror inte att man göra sådana saker av illvilja, säger hon till Expressen.se.

"Finns en naturlig förklaring"

Willy Engebrethsen är rättsombud för riksförbundet FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, i Halland och stöttar mamman i hennes strid med kommunen.

Han säger att det inte alls är så att mamman tvingar på sonen en fantasivärld.

– Det finns en naturlig förklaring till det och det är att han har ett stort intresse för seriefigurer. Det har använts som pedagogik från särskolan och de har stöttat mamman, säger han.

Han menar att anmälan till socialstyrelsen är ett tecken på kommunens bristande kompetens.

– Vi kommer att ta kontakt med socialstyrelsen och inleda en diskussion, säger Willy Engebrethsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag