På måndagen inleddes rättegången mot den åtalade kvinnan, som erkänt att hon högg ihjäl mannen och därefter själv ringde in till larmcentralen och erkände vad hon gjort. Foto: Marie Birkl/Mirakel.sePå måndagen inleddes rättegången mot den åtalade kvinnan, som erkänt att hon högg ihjäl mannen och därefter själv ringde in till larmcentralen och erkände vad hon gjort. Foto: Marie Birkl/Mirakel.se
På måndagen inleddes rättegången mot den åtalade kvinnan, som erkänt att hon högg ihjäl mannen och därefter själv ringde in till larmcentralen och erkände vad hon gjort. Foto: Marie Birkl/Mirakel.se
En tidigare rekonstruktion av mordet visar hur småbarnsmamman högg den 43-årige mannen. Foto: PolisenEn tidigare rekonstruktion av mordet visar hur småbarnsmamman högg den 43-årige mannen. Foto: Polisen
En tidigare rekonstruktion av mordet visar hur småbarnsmamman högg den 43-årige mannen. Foto: Polisen
På golvet utanför badrummet anträffades en svart väska. Där fanns tre olika knivar. Foto: PolisenPå golvet utanför badrummet anträffades en svart väska. Där fanns tre olika knivar. Foto: Polisen
På golvet utanför badrummet anträffades en svart väska. Där fanns tre olika knivar. Foto: Polisen

Mamman: "Tror han fick bli syndabock"

Publicerad

Den 35-åriga småbarnsmamman kände sig sviken och planerade att tortera den 43-åriga mannen.

I stället slutade det med att hon högg ihjäl honom med kniv och därefter larmade SOS-alarm.

– Jag tror att han fick bli syndabocken för alla som svikit mig, sa hon under rättegången enligt Östersunds-Posten.

Det var den 17 oktober förra året som en 43-årig man hittades död i sin lägenhet på Frösön. Kroppen bar spår av yttre våld och på adressen greps en 35-årig kvinna som sedan dess har suttit frihetsberövas.

På måndagen inleddes rättegången mot den åtalade kvinnan, som erkänt att hon högg ihjäl mannen och därefter själv ringde in till larmcentralen och erkände vad hon gjort.

– Jag tror att han är ganska död, säger kvinnan i samtalet till SOS som spelades upp under rättegångens första dag.

Packade tortyrväska

Inför mordet hade kvinnan packat en tortyrväska som innehöll knivar, hammare, sömntabletter och en rörtång.

Planen ska ha varit att söva mannen med tabletterna, binda honom, dra ut hans tänder med tången och slå ihjäl honom, enligt åklagaren, skriver Östersunds-Posten.

Men verktygen i tortyrväskan användes aldrig. I stället slutade det med att kvinnan högg mannen med en kökskniv, när han försökte lämna lägenheten.

Enligt kvinnan var tankarna en bild som hon fick i huvudet, men att det inte handlade om tortyr utan att det skulle ske efter att mannen var död i så fall.

– Men nu förstår jag inte riktigt, den kanske var i största laget, säger kvinnan om rörtången hon tog med för att dra ut mannens tänder med enligt Östersunds-Posten.

Den mördade mannen och den mordåtalade kvinnan ska ha känt varandra i 20 år, och månaderna före mordet ska relationen ha fördjupats, skriver Östersunds-Posten.

Kvinnan redogör i rätten för hur hon under en lång tid lidit av psykisk ohälsa. Hon ska ha försökt ta sitt liv två gånger men fått hjälp att ta sig ur de mörka tankarna av den 43-åriga mannen som ville att de två skulle bli ett par.

Åklagaren Emil Westlin tog bland annat upp en anteckning med små hjärtan i den mördade 43-åringens kalender om att han och den mordåtalade kvinnan skulle flytta ihop i slutet av oktober.

Kände sig sviken

Motivet till mordet ska dock vara att den 35-åriga kvinnan kände sig sviken av mannen och utnyttjad i deras relation. Den mördade mannen ska ha lovat att hjälpa kvinnan med en skuld på 250 000 vilket han sedan inte höll sitt löfte om att göra.

– Jag tror att han fick bli syndabocken för alla som svikit mig, sa hon under rättegången enligt Östersunds-Posten.

Under rättegången gav hon en förvirrad förklaring om hur hon hört röster och att det blivit som en fix idé att döda mannen. Planen ska enligt henne inte ha varit at använda tortyrväskan.

Inför rättegången har kvinnan genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och enligt den ska hon inte lida av någon allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Hennes advokat, Andreas Victor, har sagt till Östersunds-Posten att han kan begära en omprövning av undersökningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag