James Bulger mördades 1993. Detta är sista bilden på tvååringen. Foto: PrivatJames Bulger mördades 1993. Detta är sista bilden på tvååringen. Foto: Privat
James Bulger mördades 1993. Detta är sista bilden på tvååringen. Foto: Privat
James Bulger var två år när han fördes bort och dödades av två tioåriga pojkar. Köpcentrats övervakningskameror fångade när James Bulger fördes bort. Foto: APJames Bulger var två år när han fördes bort och dödades av två tioåriga pojkar. Köpcentrats övervakningskameror fångade när James Bulger fördes bort. Foto: AP
James Bulger var två år när han fördes bort och dödades av två tioåriga pojkar. Köpcentrats övervakningskameror fångade när James Bulger fördes bort. Foto: AP
Foto: / AP POLICE VIA PAFoto: / AP POLICE VIA PA
 Foto: / AP POLICE VIA PA
Foto: / AP POLICE VIA PAFoto: / AP POLICE VIA PA
 Foto: / AP POLICE VIA PA
Denise Fergus, JAmes Bulgers mamma. Foto: APDenise Fergus, JAmes Bulgers mamma. Foto: AP
Denise Fergus, JAmes Bulgers mamma. Foto: AP

Mamman till den mördade tvååringen: ”Slog i botten”

Publicerad

Hennes tvåårige son rövades bort och mördades för 25 år sedan – nu skriver James Bulgers mamma bok om familjetragedin.

Brittiska tidningen Daily Mail har fått tillgång till utdrag ur Denise Fergus starka skildring "I let him go".

"Omedelbart efteråt kunde min man och jag och jag inte prata om det som hade hänt."

Det var den 12 februari 1993 som de då två 10-åriga pojkarna Jon Venables och Robert Thompson lockade med sig tvåårige James Bulger som var med sin mamma i ett shoppingcenter i Liverpool. 

En stillbild, som polisen lät säkra från en övervakningskamera, visade hur tvååringen leddes ut från varuhuset.

De tog honom sedan till ett järnvägsspår i närheten och misshandlade honom till döds. De utsatte pojken för sparkar. De kastade tegelstenar och slog honom i huvudet med ett järnrör. Den tvåårige pojkens illa tilltygade kropp hittades två dagar senare. 

LÄS MER: Mordet på James Bulger chockade världen 

Jon Venables.Foto: Polisen

Min man hittade sin tröst i drickandet

25 år efter tragedin skriver mamman Denise Fergus bok om händelsen, som krossade familjelyckan och äktenskapet.

Brittiska Daily Mail har fått ta del av delar av berättelsen.

Där skriver hon:

"Omedelbart efteråt kunde Ralf, min man, och jag och jag inte prata om det som hade hänt. Min man hittade sin tröst i drickandet, jag hittade min i total tystnad. Ralph var ingen som pratade om känslor i vanliga fall. Särskilt svårt blev det med de här hemska omständigheterna. Vad skulle vi säga till varandra som gjorde situationen bättre?"

"I let him go" av Denise Fergus.

Familjen var inne i ett mörkt sorgearbete. 

Det tärde också på relationen.

"När James tredje födelsedag närmade sig, bara fyra veckor efter att hans kropp hade hittats, så tror jag att vi båda slog i den absoluta botten", skriver mamman. "Jag kände verkligen att jag inte kunde falla längre ner."

LÄS MER: Mördade James Bulgers mamma: Det ångrar jag mest 

Robert Thompson.Foto: Polisen

Grubblade om var han fanns någonstans

Relationen mellan mamman och hennes make blev allt svårare att hantera.

"Jag hade förlorat min son – nu kändes det som att jag höll på att förlora även mitt äktenskap. Ralph slutade komma hem om kvällarna. Jag tillbringade nätter i slutet och grubblade över var han var någonstans – om han mådde bra."

"När han väl kom hem ville han dricka för att glömma. Själv ville jag somna för alltid."

2013 blev det känt att paret separerat och att äktenskapet hade spruckit. Men som kom ljuset tillbaka. Denise mötte en ny man. De gifte sig och fick två gemensamma barn. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag