Lukas, 7, kämpar för att klara matteläxan på tid. Foto: SkärmdumpLukas, 7, kämpar för att klara matteläxan på tid. Foto: Skärmdump
Lukas, 7, kämpar för att klara matteläxan på tid. Foto: Skärmdump
Bara några sekunder senare blir han märkbart stressad och ger upp. Foto: SkärmdumpBara några sekunder senare blir han märkbart stressad och ger upp. Foto: Skärmdump
Bara några sekunder senare blir han märkbart stressad och ger upp. Foto: Skärmdump
"Han säger att han blir stressad och får ont i magen", säger Lukas mamma, Linda Henriksson. Foto: Privat"Han säger att han blir stressad och får ont i magen", säger Lukas mamma, Linda Henriksson. Foto: Privat
"Han säger att han blir stressad och får ont i magen", säger Lukas mamma, Linda Henriksson. Foto: Privat
Matteläxan ska genomföras på max tre minuter. Foto: PrivatMatteläxan ska genomföras på max tre minuter. Foto: Privat

Matteläxan ska genomföras på max tre minuter.

 Foto: Privat
Backeskolan i Piteå. Foto: GoogleBackeskolan i Piteå. Foto: Google
Backeskolan i Piteå. Foto: Google

Mamman rasar mot 7-åriga Lukas läxa

Publicerad

När sjuårige Lukas kom hem från skolan med matteläxan fick hans mamma, Linda Henriksson, en chock.

I ett videoklipp kämpar han med läxan – och ger sedan upp helt.

– Han säger att han blir stressad och får ont i magen, säger Linda.

Linda Henriksson, 36, riktar kritik mot Backeskolan i Piteå efter att hennes sjuårige son fick hem en matteläxa.

Anledningen? Lukas måste räkna ut talen på tid.

Läxan omfattar 36 tal som ska räknas ut på tre minuter, vilket ger barnen som går i första klass ungefär fem sekunder per tal.

– Han går bara i ettan och har i princip just lärt sig vad siffror är. Att sätta press på honom med tid ... det känns inte som att han lär sig någonting, säger Linda.

Hon filmade när han kämpade med matteläxan och la ut klippet på Facebook. Filmen har visats över 9 000 gånger och genererat upprörda kommentarer från andra föräldrar.

"Får ont i magen"

I klippet försöker han lösa de matematiska problemen och blir märkbart stressad av tidtagningen.

Efter en stund säger han "Jag vill inte jobba mer", släpper ner huvudet mot bordet och ger upp.

– Man ser i klippet att han inte mår bra. Han blir stressad och ger upp. Han tycker det är jättejobbigt och får ont i magen.

Linda Henriksson har tidigare kritiserat skolan för hårda krav på de unga eleverna. Lärare som använder tidspress för att få elever att prestera anser hon är en oacceptabel metod att tillgå.

"NEJ nu räcker det! Jag vägrar göra detta mot min son.. jag kommer INTE ta tid på han när han räknar dessa tal. Så enkelt är det.. han är ett barn, inte en maskin som ska pressas och stressas till bristningsgränsen!", skriver hon på Facebook.

Rektorn: Ska inte vara på tid

Längst ner på läxan som Lukas fick framgår det att räknetestet är i Wendick-modellen, som formuleras på följande vis:

"Våra smidiga 3-minuters test ger dig som lärare tydliga besked om exakt var elevens styrkor och svagheter finns."

Carina Burman, rektor vid Backeskolan, förvånas över läxan när Expressen når henne.

– Nej, matteläxan ska inte vara på tid, säger hon.

Enligt henne kan uppgiften bero på en kommunikationsmiss.

– Vi måste bli tydligare. Eftersom föräldern reagerade kraftigt hade man önskat att ha en öppen dialog. Det måste röra sig om en kommunikationsmiss eller ett missförstånd.

Rektorn intygar att inga fler läxor framöver kommer vara på tid och framhäver att föräldrars återkoppling till lärare är viktig för skolan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag