Mamman: Polis sköt direkt mot huvudet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fadimes bror Mesut Sahindal sköts av polisen efter att, enligt polisen, ha hotat dem med två knivar.

Men familjen anklagar nu polisen för att ha skjutit direkt mot kroppen och huvudet.

– Han gjorde inget utfall som polisen hävdar, säger en familjemedlem.

Expressen kan berätta om timmarna som ledde till den nya familjetragedin.

Vid 04.35 på tisdagens morgon sparkade Mesut Sahindal, 34, på mammans dörr på andra våningen i huset i Uppsala.

Fadimes mamma och lillasyster som befann sig i lägenheten hann inte öppna innan han vände och gick ner för trapporna igen, uppger en familjemedlem.

Mesut Sahindal blev stående på innergården mellan två fastigheter.  Han var beväpnad med en kökskniv i varje hand.

Tre poliser hade anlänt efter en anmälan om olaga hot.

Här går versionerna isär om vad som inträffade.

Mellan fem och åtta skott

Polisens uppger att Mesut Sahindal vid flera tillfällen uppmanats att slänga ifrån sig knivarna.

Han ska då, enligt Uppsalapolisen, ändå fortsatt gå mot polisen.

Polisen avlossade varningsskott och använde pepparspray, utan att det hjälpte.  När han inte stannade sköt man skarpt.

Alla tre poliser avlossade skott, och ett så kallat verkansskott träffade Sahindals ben enligt Uppsalapolisen.

Flera vittnen berättar för Expressen att de hörde mellan fem och åtta skott.

Men Fadimes mamma och syster, som säger att de såg allt, ger via en familjemedlem en annan version till händelseförloppet.

De berättar att Mesut Sahindal efter frisläppandet från häktet vid 03-tiden ringde upp en av sina systrar.

– Han säger till systern: Jag vill ha 50 000 så att jag kan köpa en pistol och skjuta mig själv, berättar familjemedlemmen.

34-åringen säger att han är på väg mot mamman. I stället för att gå dit direkt knackar han först på hos på en släkting som bor i samma område.

När dörren öppnas går han raka vägen till köket, tar två köksknivar och går ut igen. Släktingarna försöker förgäves hejda honom.

– Han går till mamman och knackar på dörren. Med detsamma, utan att dörren öppnas, går han ner för trappan igen, säger familjemedlemmen.

Mesut Sahindal har enligt personen gått ut från trappuppgången och mött tre poliser utanför. Mamman och systern tittade ut genom fönstret på andra våningen. De hörde polisen säga: ”Stanna!”.

"Döda mig då! Döda mig då!" 

Han ska ha gått några steg - men inte mot polisen, hävdar mamman och systern. Familjemedlemmen berättar vad de två tyckte sig se:

– Han hade stannat med en kniv i var sin hand. Han lyfter upp armarna mot luften, inte mot polisen, och säger: ”Döda mig då! Döda mig då!”.

Mamman och syster hävdar att de därefter inte uppfattat något varningsskott.

– Utan att tveka skjuter de mot kroppen. Polisen sköt direkt mot kroppen, mot hjärtat och huvudet, berättar mamman genom familjemedlemmen.

– Vi har förståelse för att poliserna kan ha känt sig hotade och skjutit, men man skjuter inte någon mot huvudet eller överkroppen. Tre poliser måste kunna skjuta en person i benen och avvärja hotet, säger familjemedlemmen.

Personen är tydlig med att betona att Mesut Sahindal ”inte var någon ängel”.

– Men hur man agera på det viset och skjuta som man gjort? Det kan vi inte förstå.

Polisen nåddes i natt av anklagelserna från Mesut Sahindals anhöriga, att det inte ska ha avlossas varningskott - och att poliserna sköt direkt mot överkroppen.

– Ja det här är ju en del av förundersökningen och vi har inte alla detaljer om vad som hände vid det här tillfället. Det är också vad vi berättat för journalisterna på deras frågor, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Är inte tagna ur tjänst

De tre poliserna fick avsluta sina pass för att åka hem och vila, men är inte tagna ur tjänst.

– Nu vet jag att de här poliserna ska vara förhörda, eller i varje fall påbörjades det arbetet i eftermiddags. Men i övrigt har vi inga kommentarer i övrigt till vad som har hänt på platsen. Vi får avvakta utredningen.

Polisen har enligt uppgift förhört Mesut Sahindals mamma och syster, samt flera grannar.

– Vi har nåtts av flera uppgifter av personer som sett och gjort vissa iakttagelser. Nu har vi valt att överlåta den här utredningen till Riksenheten för polismål och låta dem utreda vad som hänt på platsen, säger Christer Nordström.

Kommer poliserna att arbeta kvar under tiden som utredningen pågår?

– Det finns inga beslut nu. Länspolismästaren har inte fattat något beslut ännu om det här, men det finns inga beslut på att de ska tas ur tjänst.

Var deprimerad

Enligt familjemedlemmen var Mesut Sahindal deprimerad tiden före sin död. Han vårdades på behandlingshem för missbruk och hade dålig kontakt med familjen.

För tillfället hade han fått lämna behandlingshemmet - och ska ha återupptagit kontakten med exsambon, som han skjutit i axeln 2011.

För detta dömdes han till tre och ett halvt års fängelse och fick kontaktförbud. Han släpptes i vintras och inledde behandlingen för sitt missbruk.

I dagarna ska han ha haft permission från behandlingen. Han har, enligt den familjemedlem Expressen talat med, då vistats hos sin exsambo. De hade ätit tårta med barnen, enligt personen, men i måndags uppstod bråk.

Polisen kallades dit efter ett larm om olaga hot vid 11-tiden men då var Mesut Sahindal inte kvar.  Vid 21.32 greps han efter att ha återkommit och misshandlat kvinnan, uppger polisen.

Ifrågasätter att han släpptes

Han frigavs av åklagare vid 03-tiden natten till i går - och åkte desperat mot mammans adress.

En närstående till exsambon uppger att hon ringde 07.05 efter att polisen informerat om dödsskjutningen.

”Mesut är död. Du behöver inte oroa dig för mig mer”, sade exsambon lugnt.

Anhöriga till Mesut Sahindal ifrågasätter att han kunde släppas.

– Hur kan åklagaren släppa en man som brutit mot kontraktsförbudet, som hotat sin tidigare sambo, som var villkorligt frigiven, och som eventuellt var påverkad?

Mesut Sahindahl dömdes 1998 för misshandel och övergrepp i rättssak mot systern Fadime. Brodern sa enligt domen i Uppsala tingsrätt:  ”Jag skall döda dig, djävla horunge” och ”Din tid kommer”.

Fem år senare sköts hon till döds. Pappan dömdes till livstids fängelse för mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.