Mannen gav sig på småbarnsmamman på Gamla stans tunnelbanestation 21 januari. På måndagen möttes de två i rätten. Foto: PolisenMannen gav sig på småbarnsmamman på Gamla stans tunnelbanestation 21 januari. På måndagen möttes de två i rätten. Foto: Polisen

Mannen gav sig på småbarnsmamman på Gamla stans tunnelbanestation 21 januari. På måndagen möttes de två i rätten.

 Foto: Polisen
Här sparkar han mot småbarnsmamman. Foto: PolisenHär sparkar han mot småbarnsmamman. Foto: Polisen
Här sparkar han mot småbarnsmamman. Foto: Polisen
Mannen misstänks för misshandel, ofredande och försökt ill grov stöd. Han nekar till brotten. Foto: PolisenMannen misstänks för misshandel, ofredande och försökt ill grov stöd. Han nekar till brotten. Foto: Polisen
Mannen misstänks för misshandel, ofredande och försökt ill grov stöd. Han nekar till brotten. Foto: Polisen

Mamman mötte Gamla stan-mannen i rätten

Publicerad

Småbarnsmamman försökte stoppa mannen från att stjäla från en kvinna i Gamla stans tunnelbana.

På måndagen möttes de igen – den här gången i rätten.

Först efter att häktesvakterna tagit av mannen bojorna och spotthuvan kunde hon identifiera honom.

– Jag känner igen honom. Jag känner igen de där ögonen, den där blicken. Jag vet att det är han.

Efter en halvtimmeslång överläggning kom domen: två månaders fängelse för ofredande och misshandel.

Den 5 januari försökte den 21-årige mannen stjäla ur en väska från en kvinna i 60-årsåldern på Gamla stans tunnelbanestation. När en småbarnsmamma reagerade, och försökte prata med mannen, reagerade han med raseri.

Han attackerade kvinnan med slag och sparkar – och spottade henne i ansiktet innan han lämnade t-banestationen springande. Först efter att en övervakningsfilm från händelsen gjorts offentlig kunde mannen identifieras som en 21-årig man som fått avslag på sin asylansökan. Han greps på ett boende i Märsta.

På måndagen ställdes 21-åringen, klädd i en grön t-shirt från häktet, inför rätta vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel, ofredande och försök till grov stöld. Han leddes in av vakter från häktet med händerna fjättrade i bojor och med en spottsäker huva över ansiktet. Via tolk anklagade han direkt personal på häktet för att ha misshandlat honom.

Hotar anmäla häktespersonalen

Han hävdade också i rätten att blivit avklädd i cellen på häktet, nekats att duscha och blivit misshandlad av en häktesvakt:

– Det får inte fortsätta på det här sättet, sa mannen genom sin tolk. Då får jag anmäla honom. Det är polisen som ska tillrättavisa mig. Staten måste garantera min säkerhet annars måste jag kontakta min ambassad.

Småbarnsmamman som blev attackerad i Gamla stan, hade under sitt vittnesmål tidvis svårt att hålla tillbaka tårarna när hon berättade om hur hon överfölls av den misstänkte 21-åringen. Men hon tvekade inte när hon fick frågan om hon kände igen honom i rätten.

– Jag känner igen honom. Jag känner igen de där ögonen, den där blicken. Jag vet att det är han.

Småbarnsmamman berättade om 21-åringens reaktion när hon försökte stoppa honom från att stjäla ur en kvinnas väska.

– Han glider upp mot hennes kropp. Vad ska han där att göra? tänkte jag. Han kryper upp bakom henne. Jag ser att han går upp bakom henne. Jag ser vad han gör. Det ser väldigt otrevligt ut. Det känns väldigt obehagligt att en människa som kommer från ingenstans kryper upp på en människa som han gjorde, berättade småbarnsmamman.

Småbarnsmamman: "Har han en kniv på sig?"

När mannen insåg att småbarnsmamman anade oråd, gick han till våldsam attack – mot henne.

– Han är så arg, och jag blir så rädd för barnen. Hur ska jag skydda barnen? Har han en kniv på sig?

– Jag fick sparkar och slag och fick jätteont när det hände. Uppenbarligen fick jag en spark på sidan av huvudet. Det känns som att jag tappar balansen.

– Han spottar mig i ansiktet. Jag och mina barn är jätterädda.

Efteråt kände hon smärta.

– Jag kommer ihåg att jag hade ont i huvudet flera dagar efter det här.

21-åringen skyller ifrån sig

Under förhöret skyllde 21-åringen på en annan, helt okänd, man:

– Han är väldigt lik mig. Han är tunisier. Han har hållit på med en massa skumma grejer.

Ett vittne som arbetar på förläggningen i Märsta berättade i rätten att de endast haft en tunisier där. Den mannen var i 60-årsåldern med grånat hår och kal hjässa. Han såg, enligt vittnet, äldre ut än 60 år.

Åklagaren kallade spottloskan för "motbjudande" – och yrkade samtidigt i sin slutplädering på att mannen ska dömas till mellan två och tre månaders fängelse.

Efter en halvtimmeslång överläggning kom domen: två månaders fängelse för ofredande och misshandel. Han frikändes däremot mot för försök till grov stöld.

Aftonbladet skriver att mannen, enligt Dublinförordningen, nu ska utvisas till det EU-land som han först sökte asyl i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag