Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamman i chock: "Han är inte kapabel"

Han flydde från IS, säger hans mamma.
"Min son har inget med Daesh att göra", säger hon.

BOLIDEN. Den misstänkte 22-åringen flydde kriget.

Inte för att begå terrorbrott, säger föräldrar som är chockade över anklagelserna.

– Min son är inte kapabel till att skada människor, säger 22-åringens mamma på telefon från Irak.

Han var Sveriges mest jagade man. Det visade sig att 22-åringen inte gömde sig. Han fanns sedan mitten på september i en lägenhet i Boliden utanför Skellefteå. Lägenheten hyrs av Migrationsverket och 22-åringen delar bostad med fyra andra personer från Eritrea, Syrien och Irak.

I torsdags hade han precis varit på vårdcentralen med sin vän, en 23-årig landsman.

– Jag behövde medicin. Han hjälpte mig att tolka eftersom han pratar bra engelska, säger vännen.

Polisen kom till Ica

När de var vid Ica kom polisen fram. Enligt vännen sa polisen att de ville kolla att de två hade giltiga handlingar som en rutinkontroll. 23-åringen fördes in i en civilbil. Den misstänkte mannen i en annan. Båda fördes till polisstationen. Sent på natten släpptes 23-åringen medan 22-åringen har anhållits för förberedelse till terroristbrott i Stockholm. Samma kväll frihetsberövade polisen omkring 13 personer. Expressen träffade fem av dem under fredagskvällen – alla hade frågats hur de kände 22-åringen och några hade blivit ombedda att berätta vad de kände för terrorgrupper.

– Jag förklarade att de är anledningen till att jag har tvingats fly mitt land, säger en 31-årig man från Syrien som också togs in på förhör.

Hatar terror

Ingen av vännerna kan kännas vid att 22-åringen uttryckt sympatier för terrorgrupper. Tvärtom.

– Han hatar terroristerna. Han flydde hit på grund av dem och om Mosul skulle befrias skulle han återvända direkt. Det har han sagt, säger vännen som greps samtidigt.

Flera vänner och grannar berättar också hur 22-åringen gav ett intryck som inte de förknippar med en medlem av en terroristgrupp. Han gillar att festa, brukar dricka alkohol och går aldrig eller sällan till moskén under den tid han bott i Boliden, berättar vännerna.

När Expressen når 22-åringen mamma i Mosul i Irak är hon förskräckt. När hon några timmar tidigare nåddes av nyheten om misstankarna mot hennes son blev hon inlagd på sjukhus, säger hon.

Mamman är rektor i staden och har börjat jobba igen sista sex månaderna. Hennes man är pensionerad och har tidigare haft en hög militär ställning i Irak, men blev avsatt efter Iraks intåg i landet 2003. Mamman berättar att sonen studerade till agronom och att han hunnit läsa tre år på universitetet i Mosul.

Flydde när kriget kom

Men när kriget kom 2013 tvingades sonen fly.

– Vi sparade ihop pengar för att vår son skulle kunna ta sig härifrån, säger mamman.

Hon hävdar att 22-åringen tog sig till Turkiet, där han bodde ett antal månader. Den 27 augusti tog han sig över Medelhavet på en gummibåt till Grekland. Han tog samma väg som flyktingströmmen via Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och sedan till Sverige.

– Han kom med en släkting. Släktingen ville till Finland för att han hade hört att det var lättare att få asyl som irakier där. 22-åringen ville stanna i Sverige, säger mamman.

Mellan den 10 och 16 september ska han ha ansökt om asyl på Migrationsverket i Märsta utanför Stockholm och där lämnade han även sitt fingeravtryck.

I Boliden placerades han den 19 september, tillsammans med en landsman som han träffade i Märsta. Också den personen, en 26-åring, togs in av polisen på förhör, men blev släppt under natten till fredag. Den personen öppnade dörren för att gå ut när polisens insatsstyrka just skulle storma hans lägenhet, berättar han.

Inte kriminell enligt mamman

Mamman till den terrormisstänkte hävdar att han aldrig gjort något kriminellt i hela sitt liv.

– Han är inte kapabel till sånt., säger hon.

Anklagelserna har skadat familjens rykte, berättar hon, och hoppas att myndigheterna snarast reder ut ”det här missförståndet”, som hon menar att det handlar om.

– Min son har inget med terroristerna att göra, säger hon.

Under fredagseftermiddagen fördes sonen till Stockholm för Säpo-förhör under lördag morgon.

Mamman är övertygad om att han kommer att frias från anklagelserna, men oroar sig för hur det ska påverka 22-åringens möjligheter att få stanna i Sverige. Familjens plan och stora dröm var att han skulle få stanna i landet – så att de gamla föräldrarna skulle få komma hit på anknytning och börja ett nytt liv.

– Han vill bara leva enkelt och ordna ett jobb så att vi kan komma till Sverige, säger mamman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.