Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trebarnsmamman nära att dö – av vanliga preventivmedlet

Nu berättar mamman om den fruktansvärda blödningen som nästan dödade henne. Foto: 9 News / Facebook
I dag mår Shannon bättre – men hon vill varna mammor. Foto: Privat

Mamman Shannon Hubbard, 25, hade precis fött sitt tredje barn när hon återigen skulle börja med preventivmedel.

Men genast gick något snett – och hon var nära att blöda till döds.

– Hade jag känt till de ökade riskerna för ammande- och nyblivna mammor hade jag aldrig valt den, säger Shannon, som nu vill varna andra mammor.

Men barnmorskan Lotta Andréasson-Edman bekräftar att risken för blödningar är större efter en graviditet – men att de är ovanliga.

Efter att mamman Shannon Hubbard, 25, från Queensland i Australien fött sitt tredje barn besökte hon sin läkare för att sätta in en kopparspiral – ett vanligt preventivmedel som sätts in i livmodern.

Det var åtta veckor efter förlossningen som ingreppet skulle genomföras, den 22 mars i år. Men snabbt gick någonting fruktansvärt snett. Bara 40 minuter efter att läkaren satt in spiralen började mamman att blöda, skriver australiska 9 News.

– Jag tänkte att jag inte hade tid för det här. Jag skulle hämta min son från skolan, laga mat och natta dem. När blödandet bara blev värre tänkte jag att "något är väldigt fel här", berättar nu mamman.

Läkarna förklarade för Shannon att hon var nära att dö. Foto: Privat

Krävdes 17 påsar blod

Tre dagar senare blev mamman förd till akutavdelningen i en rullstol. När hon lades i sjukhussängen hade hon hunnit blöda igenom såväl en binda som sina byxor. Och sätet var helt täckt i blod.

I ett försök att stoppa blödningen kunde läkarna föra ut spiralen från kvinnans livmoder. Men tillståndet förvärrades.

Till sist fördes mamman till intensiven, där läkarna genomförde omfattande blodtransfusioner. Det krävdes 17 påsar blod för att väga upp förlusten – och rädda trebarnsmammans liv.

– När jag berättade för min kirurg att det kändes som att jag höll på att dö. Han vände sig till mig och svarade "det gjorde du", säger mamman.

Shannon med maken Corrie och deras hund. Foto: Facebook

Barnmorskan: "Otroligt ovanligt"

Lotta Andréasson-Edman är barnmorska på mottagningen Mama Mia Söder i Stockholm och kommenterar händelsen. Hon berättar att det är ovanligt med kraftiga blödningar i samband med ingreppet.

– Det finns en risk att insättaren perforerar livmodern vid insättning och detta kan orsaka blödningar. Men tack och lov är det otroligt ovanligt. Jag har varit barnmorska i 20 år och har aldrig varit med om att någon orsakat så kraftiga blödningar.

Hon menar samtidigt att perforation i samband med insättning är större efter en graviditet.

– Livmoderväggen är mjukare efter en förlossning och har precis dragit ihop sig. Då är det lättare att perforera den, det vet vi om. Därför är läkare och barnmorskor väldigt försiktiga och observanta om kvinnan har ont eller blöder mycket efter insättning, förklarar hon.

Mamman satte in spiralen åtta veckor efter sin förlossning. Foto: Privat

Vill varna andra mammor

Shannon Hubbard berättar för 9 News att hon valde kopparspiral, då hon upplevt att vanliga p-piller påverkat hennes humör. Men nu vill hon varna andra föräldrar för kopparspiralen, enligt tidningen.

– Jag kan inte längre få barn utan en väldigt hög riskfaktor. Hade jag känt till de ökade riskerna för ammande- och nyblivna mammor hade jag aldrig valt den.

– Diskutera de ökande riskerna för kvinnor som nyss fött barn med din läkare. Diskutera även din livmoders position och säkerställ att din läkare är medveten och för in den korrekt, säger mamman till 9 News.

Lotta Andréasson-Edman lyfter även hon vikten att diskutera valet av preventivmedel med sin läkare eller barnmorska.

– Man pratar om vilket preventivmedel man vill ha sen ger man information om för- och nackdelar, så att kvinnan själv får bestämma. Man måste alltid lägga fördelar mot nackdelar, säger barnmorskan.