Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman försatt på fri fot – brottsmisstankarna kvar

Går inte att bevisa att hon fysiskt hållit sin son instängd.
Polisens tekniker undersökte bostaden efter gripandet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mamman till mannen som misstänks ha hållits instängd i 28 år har släppts på fri fot, uppger åklagare Emma Olsson:

– Efter att mannen har förhörts under eftermiddagen i dag och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan.

”Den kvinna som varit anhållen på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom är nu försatt på fri fot”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Efter att mannen har förhörts under eftermiddagen i dag och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan. Jag har bedömt att hon inte ska begäras häktad och hon är försatt på fri fot, säger kammaråklagare Emma Olsson i pressmeddelandet.

– Utredningen är inte nedlagd och brottsmisstankarna kvarstår. Men de har försvagats och jag bedömer att kvinnan inte kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Vi kommer nu närmast att utreda omständigheterna som ligger längre tillbaka i tiden, säger Emma Olsson.

Sonen hölls instängd i 28 år

Den 70-åriga kvinnan misstänks ha hållit sin son inlåst i 28 års tid. Nyheten nådde allmänheten i söndags när mannens syster gick in i lägenheten och upptäckte 41-åringen. Vid tillfället var mamman ute på ett sjukhusbesök.

– Det var som att gå från verkligheten och rakt in i en skräckfilm, har systern tidigare sagt.

– Det var urin, smuts och damm. Det luktade liksom ruttet.

Teorin är att den 70-åriga kvinnan tog sonen ur skolan när han var 13 år gammal.

Efter att mannen hittades fördes han till sjukhus med ambulans. Hans skador beskrevs som allvarliga.

– Han har skador på kroppen men vi vet inte om de har orsakats av vanvård, infektion från sår eller om det är våld som ligger bakom, har Emma Olsson tidigare sagt till Expressen.

Mamman är misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom.

Systern berättar för reporter Erik Wiman: ”Total misär”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.