Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman förlorar sitt barn – ”är för västerländsk”

Hon blev av med vårdnaden i Saudiarabien
Bethany Vierra fick avslag på sin ansökan om vårdnaden om sin dotter. Foto: Facebook

En amerikansk småbarnsmamma i Saudiarabien har blivit nekad vårdnaden om sin fyraåriga dotter – då hon anses vara ”för västerländsk”.

Det har en domare fastslagit, rapporterar tv-kanalen CNN.

Nu slåss Bethany Vierra för både dotterns och sin egen framtid, men kanske även sitt eget liv, enligt hennes föräldrar.

Studenten och yogaläraren Bethany Vierra, 32, packade väskorna och flyttade till Saudiarabien 2011 för att lära ut vid ett universitet. 

Tidigare i år skilde hon sig från sin saudiarabiske make och ansökte därefter om vårdnaden om deras fyraåriga dotter Zaina.

Men i juli fick Bethany Vierra avslag – med motiveringen att hon anses vara för västerländsk, rapporterar CNN.

”Mamman är ny till islam, är utlänning i det här landet och fortsätter definitivt att omfamna de seder och traditioner hon uppfostrades med. Vi måste undvika att exponera Zaina för dessa seder och traditioner, i synnerhet i så ung ålder”, konstaterar en domare i fallet, enligt CNN.

I Saudiarabien råder strikta sharialagar.

– De är alla manliga domare som är mer tränade i sharia än vad som är det bästa för barnet, säger Rothna Begum, researcher vid den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch, till CNN.

Bethany Vierra och dottern Zaina 2015. Foto: Facebook

Hittade ”bevis” i sociala medier

Enligt CNN används inlägg av Bethany Vierra i sociala medier som bevis för en påstått ”icke-islamisk livsstil”. Däribland ett besök på den frisläppta konstfestivalen Burning man i delstaten Nevada i USA som kretsar kring olika konstuttryck som musik, seminarier, workshops och skulpturer.

I domarens avslag beskrivs Burning man som ”världens konstigaste festival” där deltagare ”syns i galna kläder, är vakna hela nätterna och dansar omringade av människor som dricker droger eller läsk”, enligt CNN:s egen översättning

Ytterligare kritik riktas mot Bethany Vierras inlägg i sociala medier som, enligt CNN:s översättning, beskrivs som ”fyllda med naket, beblandning av de två könen, saker och handlingar som motsätter sig vår religion, våra seder och traditioner”.

Bethany Vierras föräldrar hävdar i intervjun med CNN att dottern har förbjudits att lämna Saudiarabien under de tio kommande åren.

– Hon vill kunna ha rätten att åka hem. Hon brukade ha den rätten förut, säger Bethany Vierras pappa Myron till tv-kanalen.

Föräldrarna fruktar nu att de inte bara kommer att förlora sitt barnbarn – utan även sin dotter.

– Om Zaina inte kan åka därifrån kommer inte hon heller att åka, säger Bethany Vierras mamma Kathi till CNN.

– Vi älskar vårt barnbarn. Jag tror att vår allra största rädsla är att vi aldrig mer kommer att få se henne igen, fortsätter hon.

Bethany Vierra menar att exmaken tillika Zainas pappa är en olämplig förälder. Foto: Facebook

Ex-maken bor hemma hos mamma

Bethany Vierra har under utredningen hävdat att ex-maken å sin sida är en olämplig förälder och hänvisade till återkommande verbala kränkningar och användning av droger.

– Det har varit användning av droger och det blev ett problem, säger Bethany Vierras mamma till CNN.

Domaren i fallet gav sedermera vårdnaden av dottern till barnets farmor. Till saken hör att ex-maken uppges bo hemma hos sin mamma.

”Det faktum att pappan bor hos sin mamma är sannolikt en temporär situation, med vetskapen om att det ligger i en mans natur att inte vara hemma och inte vara vårdnadshavare”, skriver domaren i sitt utlåtande. 

Mor och dotter tillsammans. Foto: Facebook

Så säger USA:s utrikesdepartement

Kvinnors rättigheter i Saudiarabien har blivit bättre på senare år.

2012 fick de delta i OS för första gången, 2015 fick de rösta i lokala val och nyligen blev det tillåtet för kvinnor att köra bil. Under 2019 blir det även lagligt för kvinnor som har fyllt 21 år att ansöka om pass och resa utomlands på egen hand utan en manlig ”förmyndare”.

Att ha en manlig förmyndare är annars något som kvinnor har från och med födseln, enligt Rothna Begum vid Human Rights Watch. 

– Tanken är att de inte är kapabla och att män vet bättre, säger Rothna Begum.

– I domstolen behandlas hon som ett barn. Som en minderårig, säger Bethany Vierras mamma till CNN.

Tidsgränsen för att överklaga domarens avslag uppges ha varit den gångna helgen. Under tiden har Bethany Vierra haft tillåtelse att ha dottern hemma hos sig.

– Bethany kommer inte att ge upp. För det där är hennes dotter. Vi inser också att hon kanske förlorar sitt liv genom att göra det här, eller att vi aldrig mer kommer att få se henne, säger Bethany Vierras Myron till CNN.

USA:s utrikesdepartement känner till fallet och säger att det är deras ansvar att ”skydda medborgare utomlands”, men menar också att amerikanska medborgare måste förhålla sig till lokala lagar, enligt CNN.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157442706499464&set=ecnf.796414463&type=3&theater